Дали атеизмот е заснован на вера или на наука?

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Да да, секако.... ем верување ем наука.... баш....:D
Јас те замолувам тебе, и сите што ќе го прочитаат постов, да ми објаснат, од гледиште на материјален монизам, што е тоа сила?
Не маса по забрзување, туку кратка (субмолекуларна сила што ги вржуе електроните за јадрото) и долга (гравитациона сила).
Знам дека сум неинформиран, али стварно не сфаќам каква е таа сила.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Јас те замолувам тебе, и сите што ќе го прочитаат постов, да ми објаснат, од гледиште на материјален монизам, што е тоа сила?
Не маса по забрзување, туку кратка (субмолекуларна сила што ги вржуе електроните за јадрото) и долга (гравитациона сила).
Знам дека сум неинформиран, али стварно не сфаќам каква е таа сила.
Јас пак мислев за атеизам зборуваш, не се разбирам во наука, уште па помалку верувам во наука.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Верување во непостоењето на богови :)
Не постои такво нешто “верување во непостоење“. Има само верувам или не верувам „во постоењето“. Ако одиме по твојава логика вернициве значи се неверници како сите други луѓе, не веруваат дека не постои бог. Неверување како и секое друго, нели?

Уствари, самиот поим атеизам значи неверување.
Да.
Али у главно се заснова на факти од науката, зар не?
Не.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Прашањето ми беше, ако не на тоа, на што?
не ми мешај рх тука!
Замисли една стара баба, накај 85 години. Таа поим нема ниту за Њутн, ниту за гравитација, ниту за било каков научен факт. А сепак смета дека Бог не постои, и дека кога ќе умре ќе ја јадат црвите, и толку.

Колку нејзиниот атеизам се базира на наука, материлајистилки монизам, или било што од тој вид?

Јас сум атеист, па не верувам дека стварноста како што ни ја прикажува науката е вистинската стварност. Колку е мојот атеизам базиран на науката?

Еднаш имам напишано, помеѓу атеизмот и материјализмот постои логичка врска, но не и нужна. Сите оние кои веруваат дека материјалистичкиот монизам е единствено исправен се атеисти, но не сите атеисти се монистички материјалисти.

Ја гледаш разликата?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Оние што неверуваат во господ тие веруваат дека се во право и дека непостои. Другите што веруваат во господ, веруваат дека се во право и дека постои. Разлика меѓу првите и вторите нема затоа што и двете се само обични, човечки, субјективни, непроверени, верувања.
Јас верувам дека ти си глуп и досаден.

И плус дека не читаш што другите ти пишуваат.

И ова не е субјективно гледиште, тука има тежина на од Бога објавена вистина.

ОК?

Kajgana Shop

На врв Bottom