Јас сакав христијаните да ми објаснат некои суштински работи во врска нивното верување
Види, верувањето нема врска со брадата, косата, дали нозете ти имаат влакна или не, дали се стрижиш секој месец или не, дали се капиш два пати или пет пати годишно - па или секој ден/недела, нема врска со канонизирањето на постот (секој може кога сака и како сака да пости - и пак да нема врска со верувањето), и ред други површни катадневни работи кои што си ги споменал а немаат врска со подобрувањето на човечкиот живот на оваа земја, чија што порака ја носат религиите (секако, некоја поригидно, некоја поопштено, некоја по затскриено).
Темава како што и постот со кој што мафташ како "следбеник" на Христос, ти е до таа мера површна, што на оваа тема разговараат двајца селани на коперација (едниот Муслиман другиот Христијанин) и си го "мерат" со тоа што кој што повеќе следи, колку Христос бил сунетисан и колку брадите им смрделе на поповите, и колку Мухамед не носел крст, и колку крстот бил анатема, а колку пак џихадот бил декадентен и античовечки, пред се анти-теистички, итакодаље...
Јас ќе ти одговорам рецимо на едно! Еве рецимо за оние прекршочни глоби кои што си ги спомнал. Нив уште во почеток им го дал крајот, со кој што Христос зборува не само за вера, туку за вера надвор од обрачот на суровите властелински закони. Христос ја одделува Верата од Државата, со што казната ја препушта на државата. Она што му приоаѓа на Цезар, ќе го земи Цезар (а тука не мисли само за пари, туку за се), а она што ќе му требе на Бог, ќе си го земе Бог, тука мисли за се, не само за пари и обреди.
Штета денес ни Христијаните ни Муслиманите не го следат премудриот учител Христос, а што е полошо денес, еве и Муслиманите, го злоупотребуваат и онака злоупотребеното име Христово, со сите лажни и фалсификат евангелија, се со цел да го "мерат" на кого му е приближно барем исто "долг" колку на Христос.
Не чини да се биди толку "тесен".
--- надополнето ---
Ниту е син ниту е мајка, ниту брат ниту сестра. Чоек е.
--- надополнето ---
Значи не е е како обичен човек кој треба да биди имитиран во брада, капче или нагласок.
Да бе Христос, не серел, не јадел, не пиел, откако ќе се препијанел не повраќал, не мочал (секако оти не пиел), не спиел итн.
Многу убав муабет кажа.