methMKD
Евроскептик
- Член од
- 18 јануари 2011
- Мислења
- 1.826
- Поени од реакции
- 723
Во кое средно во чаир учат Албанците на Македонски жити бога одговоримиЗатоа што тие што на пописите се попишуваа албанци , ги препишале во графата ОСТАНАТИ , како и МАКЕДОНЦИ.
Брееј мајката , од 270 , 100 биле торбеши.
Според тебе во Струга се раѓаат речиси 300 торбеши , пошто 100 се кај албанците , 100 кај македонците и 90 се евидентирани како ОСТАНАТИ , и еден дел како турци.
Наталитет 35 промила ?
Ако им е мајчин јазик македонски , не значи дека не се албанци .... има и роми кои зборуваат македонски , но роми се.
Еее?
Полуде битшанецот.
5000 роми во Струга . кај сте бе стружани да му објасните на дечкото.
Од 170 , одзема уште 100 кои се роми ... и испаѓа дека во цела општина Струга се раѓаат само 70 албанци.
Велешта е познато печалбарско село , но не се сите струшки села исти.
Во Делогожда (ОУ Нури Мазари) прво оделение се запишани 66 ученици.
Во Радолишта (ОУ Ашим Агуши) , запишани 65.
Татеши (ОУ Орхан Џемаили) , 25
И други села , Корошишта , Калишта , самиот град , Лабуништа (таму веќе 80% се чуствуваат албанци, на училиштата најмногу ученици албански учат)
Не јас не знам дека има 2500 жители. И не е точно дека има толку.
Зарем имаат наталитет од 21 промил?
На последните избори во Осломеј имаше 3800 гласови.
Твоите 2500 !
Ти не го разбираш падот на наталитетот во овие општини.
Падот е поради тоа што онаа плодно население од кое се очекува да раѓаат , заминуваат во странство , но генерациите под 20 години , и над 35 години , ги имаш по селата.
И доколку запре процесот на иселување , одма ќе се среди и наталитетот.
4500 гласови.
21 промил наталитет според тебе ?
На последните избори , македонските партии , со се ромските , влашките , турските , торбешките партии , во Кичево добија 13.000 гласови.
Албанските партии 12.000 гласови.
Доволно е турците да гласат за Мустафа Ќемали , и работата е решена без авиони.
Кај најде и ти со мене да се препокујеш за вакви теми , цела енциклопедии со статистики си употребувам бе дечко , немој со мене вака така:
Учебна година 2009/10 (не знам дали беше задолжително)
7.842 запишани средношколци на албански јазик прва година.
Забелешка: Во градови каде албанците се малцинство , учат на македонски јазик. Во општина Чаир во неколку средни училишта албанците учат на македонски , заради недозволување на албански паралелки.
Во Скопје , во неколку поретки насоки , албанци учат на македонски.
Те ти !
Јас им верувам , барем едно 90% , на статистикиве.
Де бре , опусте Битуше , опусте Ѓорче.
Цела македонска младина се собира во Скопје , и пак наталитетот околу 10 промила.
--- надополнето: 1 јуни 2012 во 12:26 ---
Па тоа е проблемот што Прилеп и Битола којшто би требало да се силни и развиени градови НЕ СЕ тие се пропаднати и безиднински градови реално многу тешко се наоѓа работа и во Скопје ама во Прилеп и Битола тоа ти е mission impossible ... им ја уништија економијата и мамата мамина им ја ебаа за разлика од Струмица која што е прилично развиен град ...Цела Македонија да имаше прираст како Струмица ќе цветаше...
Мене иначе повеќе ме загрижува тоа што сите идат кон Скопје,половина од македонците во државава ќе се збутаме сите во Скопје...тоа е поголемиот проблем...барем да имавме уште некој така поразвиен и поголем регионален град...
на минатиот попис во 2002-400,000 македонци живееа во и околу Скопје,тоа е 1/3 од сите македонци во Македонија.