Дали Македонците од дијаспората треба да имаат право на глас?

Дали Македонците од дијаспората треба да имаат право на глас?

• Да

Гласови: 100 36,0%
  • Не

Гласови: 178 64,0%

• Вкупно гласачи
    278

lo6ko piratot

безобразно реален
Член од
2 април 2009
Мислења
441
Поени од реакции
56
Пошо не се тука и само од слушање од по телевизииве кои не се баш релевантен извор, знаат каква ни е состојбата во државава, не треба да имаат право на глас. Ако требало и ако толку биле патриоти ке останеле овде да живеат, а не сите избегале ко пи*ки ....
хех, веруј дека се многу по информирани отколку што сме јас и ти ...сите го знаеме и сакаме да го знаеме она што нас не засега исто е и со нив.
Како би се осеќала ти еден ден да заминеш на факс, работа или каде и да е (затоа што мораш и немаш друг избор) и по извесно време кога ќе се вратиш дома да си ја најдеш собата празна затоа што твоите дома без тебе одлучиле дека ти треба да живееш со нив во иста соба а во твојата би можеле да чуваат мачки.

сите можеме да си ги креираме примерите како нас што ќе ни одговара (вклучувајки го и овој мојот) а како стојат реално работите тоа е друго. Факт дека колку толку и тие придонесуваат на еден или друг начин за Македонија. И кога можат да го полнат буџетот наш со преку 30 % тогаш зошто да неможат да учествуваат во процесот на донесување на одлуки ни со 3%

la-loca

Immortal...
Член од
24 јули 2009
Мислења
2.545
Поени од реакции
1.252
Нека учествуваат, ама нека се вратат овде со нас да живеат, па заедно да ја делиме маката. А не они си седнале дома на фотеља и само си кажуваат што и како сакаат.
Јас знам дека ако имам можност би заминала од државава пошто не ми нуди добри услови за живот, ама кога веке ке заминам јас немам право на многу работи.
Еве пример, кога ке се омажам здравје ке си заминам од дома и одам во друга куќа. Кога веќе ке бидам замината јас ке немам никакво право врз куќата од која сум дошла, сега имам право во новата куќа.
Исто и ова, не си тука, уживај таму и ќути, ако толку сакаш да тргне државава инвестирај океј, само што не гледам многу луѓе кои заминале од државава,а инвестираат сега во неа.
Само што пракаат по некој денар на своите, дури и тие пари со тешко срце ги даваат...
Тоа ти е Македонче....

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
абе јас живеам во скопје и имам стан во охрид.и нормално си плаќам данок, разни давачки струја вода комуналец и ред други, ама не живеам таму.не ги знам јас проблемите на комшиите, не знам кој во каква состојба е, дали свети светлото во влезот, дали работи лифтот, дали има чистачка, дали течи покривот и што е најважно и не ми е гајле, пошто исто така плаќам и во скопје за истите тие работи.и сега што има јас да им се мешам во куќниот совет дали да ставеле нова чистачка или да крпеле покрив или менвале цевки од канализација.ако се прашувам за да платам за сето тоа нормално ке бидам против од многу проста причина што мене тоа не ме засега, не ми течи мене , не ми капи мене ... се разбираме така.
и да се разбериме ако се прашувам јас освем ако не сум пратен во странство во интерес на државата па да си гласам во амабасада и тоа за мојата изборнаа едница па да го додадат мојот глас, другите кој сака нека повели нека се врати и нека гласа.така барем ке покажи дека се интересира инаку не.дури според мене не треба да гласа ни полицијата, војската, затворениците( за нив незнам дали смеат, ама и да смеат не би требало пошто се огрешиле према државата), и судиите.тие сите се во директна врска со државата и треба нивната работа да биде професионална а не зависна од партијата која е или ке биде на власт.вака автоматски ке станат имуни од дневнопратиски пазарења и ке се добие на квалитет пошто нема да се секира која партија ке дојде па да не се најде случајно ви погрешниот табор.
а за парите од дијаспората што толку многу ги спомнувате ке го цитирам само кенеди.
не е битно што може државата да направи за вас туку што можете вие да направите за неа.
дали тие парите ги праќаат од љубов према истата или ради некоја корист, па за возврат државата да им даде право на глас.ако некој парите кои ги дава на некои семејства или незнам што го условува со тоа за да им каже како да ги потрошат( да одлучува за нив), тогаш такви пари не ни требаат.си го имаме ММФ(ајде и нив да им дадеме право на глас)
Epten si ispomesal. Ne zboruvame tuka za administrativni izbori, samo za parlamentarni, kade se odlucuvaat raboti od nacionalen interes.( a ne dali ke ti pukne cevka vo stanot) A okolu parite procitaj predhodni postovi, od sluzbeni vesnici pa ke razberes dali se bitni za makedonija ili ne.
--- надополнето: Jun 1, 2011 7:31 AM ---
Нека учествуваат, ама нека се вратат овде со нас да живеат, па заедно да ја делиме маката. А не они си седнале дома на фотеља и само си кажуваат што и како сакаат.
Јас знам дека ако имам можност би заминала од државава пошто не ми нуди добри услови за живот, ама кога веке ке заминам јас немам право на многу работи.
Еве пример, кога ке се омажам здравје ке си заминам од дома и одам во друга куќа. Кога веќе ке бидам замината јас ке немам никакво право врз куќата од која сум дошла, сега имам право во новата куќа.
Исто и ова, не си тука, уживај таму и ќути, ако толку сакаш да тргне државава инвестирај океј, само што не гледам многу луѓе кои заминале од државава,а инвестираат сега во неа.
Само што пракаат по некој денар на своите, дури и тие пари со тешко срце ги даваат...
Тоа ти е Македонче....
A koga ke zamines od doma, i ides da zivees vo druga kuka, prezimeto si go menuvas ili ti ostanuva??

lo6ko piratot

безобразно реален
Член од
2 април 2009
Мислења
441
Поени од реакции
56
Тоа ти е Македонче....
ко што реков и во претходниот пост, примерите сите можеме да си ги шминкаме така ко што нас ни одговара ...реалноста е таа што е и таква како што е ...дел од нив заминуваат засекогаш и таквите ете да речеме дека нетреба да гласаат, ама дел од нив се враќаат да си го продолжат животот овде во Македонија и истите сметам дека треба да си го остварат своето право на глас.

и да не заборавиме Народот е тој што ја прави државата, а тоа каква ке биде во најголема мера зависи од самите нас.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.202
Поени од реакции
23.740
Epten si ispomesal. Ne zboruvame tuka za administrativni izbori, samo za parlamentarni, kade se odlucuvaat raboti od nacionalen interes.( a ne dali ke ti pukne cevka vo stanot) A okolu parite procitaj predhodni postovi, od sluzbeni vesnici pa ke razberes dali se bitni za makedonija ili ne.
не ги испомешав јас работите туку ти.парламентарни избори рече така.е ај прочитај во уставот како е поделена власта во македонија.парламентот е законодавна установа.законодавна значи се носат закони кои ке паднат на мојот грб и јас ке треба да ги почитувам а некој друг ги гласал.
за парите што ги пуштаат никој не ги задолжил.пуштаат ако сакаат а не со закон обврзани.ете јас имам еден куп роднини во странство кои си немаат дојдено незнам од кога а за пари праќање не ни зборам.и сега тој мене да ми кажува како да живеам.ајде бе не летај.а и да му праќаат тоа не им дава за право да ми кажува како да живеам и како да ги трошам

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
не ги испомешав јас работите туку ти.парламентарни избори рече така.е ај прочитај во уставот како е поделена власта во македонија.парламентот е законодавна установа.законодавна значи се носат закони кои ке паднат на мојот грб и јас ке треба да ги почитувам а некој друг ги гласал.
за парите што ги пуштаат никој не ги задолжил.пуштаат ако сакаат а не со закон обврзани.ете јас имам еден куп роднини во странство кои си немаат дојдено незнам од кога а за пари праќање не ни зборам.и сега тој мене да ми кажува како да живеам.ајде бе не летај.а и да му праќаат тоа не им дава за право да ми кажува како да живеам и како да ги трошам
Najverojatno oti imas kup rodnini vo stranstvo, pa makata te naterala da bides tolku cinicen, bitno e da umre kozata i na komsijata, neli??

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.898
грешка си голема другар. сакаш некој дома да ти кажи дали да фарбаш или да купиш нов шпорет, да ти соли памет дека не ти треба а тој уствари не ни живее кај тебе дома.тој си има се тоа и нов шпорет и фарбано му е.ајде така гледај малце на работите.ти да речиме имаш роднина во странство и ти праќа месечно пример 200 долари ама со услов да ти каже како да ги трошиш.незнам за тебе ама јас ке му ги вратам.
ако имаат тука адреса на живеење имот ова она нека си се вратат и нека гласат никој не ги брани.ама вака од дргиот крај на планетата да ми солат памет.тоа е исто како ти да си ја скршиш ногата а тој да ти речи леле знам како боли,а никогаш си ја нема скршено.неможе да знае може само да претпостави ама да знае неможе.нека си ја скрши( нека се врати) па нека кажува колку боли.вака не
Абе што може да ти каже дијаспората со 3 пратеници..ало.. тоа е повеќе формално,него што има тежина..епа ајде ондак да ги отпишеме и да не им даваме државјанство и пасош? а што викаш ?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.202
Поени од реакции
23.740
Абе што може да ти каже дијаспората со 3 пратеници..ало.. тоа е повеќе формално,него што има тежина..епа ајде ондак да ги отпишеме и да не им даваме државјанство и пасош? а што викаш ?
сега се три утре ке бидат 13, и не е то поентата.јас не реков да не гласаат ама најмалце што можат е да дојдат за да гласат ако ништо друго.батали ти формално, ако е толку безвезе и формално тогаш нема ни потреба нели.не се деца мали па ајде ке ги лажеме.
Najverojatno oti imas kup rodnini vo stranstvo, pa makata te naterala da bides tolku cinicen, bitno e da umre kozata i na komsijata, neli??
од кој контекст го извади ова.не е тоа битно дали ми праќаат или не, и кај ја најде козата на комшијата тука.едноствано имам против некој да ме условува со пари.гледам ти спомнуваш некој цифри од милијарди евра.е па ако имат толку нека одделат уште 1000 долари за лет и нека дојдат нека гласат.сепак е на секои 4 години а не секој месец.и ке си ја видат татковината која толку многу сија сакаат.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Znaci ako odvojat 1000 e i dojdat da glasat vo Makedonija , togaj moze da glasaat. Abe kaj zivees, vo Afrika, site zemji go imat reseno toa na drug nacin.

V

Viktor g

Гостин
Според мене не треба да имат ништо не допринесуват за нашата држава

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.202
Поени од реакции
23.740
Znaci ako odvojat 1000 e i dojdat da glasat vo Makedonija , togaj moze da glasaat. Abe kaj zivees, vo Afrika, site zemji go imat reseno toa na drug nacin.
искрено многу ми е гајле за другите земји, јас за тука си гледам. и кој тоа другите земји.
на демократските мислиш или онака општо ?

V

Viktor g

Гостин
а кој е твојот допринос?
Плаќаш даноци , такси , комуналии итн а што они ќе имат пратеници а ниту плаќат даноци и такси и сл значи фактички ние од наш џеб ќе ги плаќаме нивните пратеници

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
Плаќаш даноци , такси , комуналии итн а што они ќе имат пратеници а ниту плаќат даноци и такси и сл значи фактички ние од наш џеб ќе ги плаќаме нивните пратеници
не бе,кај плаќале,све џабе

Kajgana Shop

На врв Bottom