Дали Исус навистина воскреснал?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
..........dali moze nekoj da mi gi objasni bibliskite teksatovi[/COLOR],, zarem viee i site drugi ne popuvaate i ne zboruvate nisto za kuranot , zarem treba i jas da ve narecam taka i taka da vi se obrataam.

38 А Тој им рече: „Зошто сте збунети? И зошто се јавуваат сомненија во вашите срца?
39 Погледајте ги Моите раце и Моите нозе - Јас Сум Истиот! Допрете Ме и видете, зашто духот нема месо и коски, а како што гледате Јас имам.”
40 И кога го рече тоа, им ги покажа рацете и нозете.
41 А бидејќи тие од радост уште не веруваа, туку се чудеа, им рече: „Имате ли тука нешто за јадење?”
42 И Му дадоа парче печена риба и мед со саќе. 43 Тој го зеде и јадеше пред нив
Прославеното тело на воскреснатиот Исус е неможно да се дефинира, единствено што е сигурно е дека тоа е над сите познати закони од биологијата и физиката. Тој е вистински човек, не е дух, и живее со вистински живот, но со нов живот кој повеќе не е подложен на смртта.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
единствено што е сигурно е дека тоа е над сите познати закони од биологијата и физиката.
Многу сигурно! Како во банка сигурно...
Сигурно не мочал и не серел 33 години...

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Прославеното тело на воскреснатиот Исус е неможно да се дефинира, единствено што е сигурно е дека тоа е над сите познати закони од биологијата и физиката. Тој е вистински човек, не е дух, и живее со вистински живот, но со нов живот кој повеќе не е подложен на смртта.

so koe telo dosol so duhovnoto ili fizickoto negovo telo. kako veli tvojot obozavan pavle aj otvori na poslaniee 1koritjani 15/23/44
kako veli;
Но, некој ќе праша:”Како воскреснуваат мртвите? И во какво тело ќе дојдат?

36 Неразумен човеку, она што го сееше ти, не оживува, ако не умре.
37 И што сееш, не го сееш телото што ќе биде; туку голо зрно, било пченично или од нешто друго.
38 А Бог му дава тело, какво што сака; и на секое семе негово тело.
39 Не е секое тело исто тело: туку друго е човечкото, и друго е животинското тело, и друго е телото на птиците, и друго на рибите.
40 Има и небесни тела и земни тела, но друг е сјајот на небесните тела, друг на земните.
41 Друг е сјајот на сонцето, а друг е сјајот на месечината; а друг е сјајот на ѕвездите, зашто ѕвезда од ѕвезда се разликува по сјајот.
42 Така е и со воскресението на мртвите; се сее во распадливост, воскреснува во нераспадливост;
43 се сее без чест, воскреснува во слава; се сее во слабост, воскреснува во сила; 44 се сее природно тело, воскреснува духовно тело. Ако има природно тело, има и духовно тело

znacii priatelce toj stoe umren treba da dojde so duhovno telo ,, taka da ako isus umrel pa posle voskresnal , togas logicno bi trebalo da dojde kaj svoite ucenici so svoeto duhovno telo no toj naprotiv dosol so svoeto fizicko telo kako sto veli biblijata vo gore navedeniot tekst, da im dokaze deka nee umren . pobaraal da jade da go doprat se so cel da im dokazi na apostolitee dekaa nee umren deka e ziv.

podobar dokas od ovoj nema;
38 А Тој им рече: „Зошто сте збунети? И зошто се јавуваат сомненија во вашите срца?
39 Погледајте ги Моите раце и Моите нозе - Јас Сум Истиот! Допрете Ме и видете, зашто духот нема месо и коски, а како што гледате Јас имам.”
40 И кога го рече тоа, им ги покажа рацете и нозете.
41 А бидејќи тие од радост уште не веруваа, туку се чудеа, им рече: „Имате ли тука нешто за јадење?”
42 И Му дадоа парче печена риба и мед со саќе. 43 Тој го зеде и јадеше пред нив

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
kako veli tvojot obozavan pavle aj otvori na poslaniee 1 koritjani 15/23/44
kako veli;
А бре муслимани, комедија сте. Цело време ги оспорувате писмата на Павле и воопшто неговиот кредибилитет, а сега го цитирате за да докажете дека Исус не воскреснал и покрај тоа што сте свесни дека тој ист Павле, во тоа исто послание што погоре го цитирате неколку пати ги спомнува Христовата смрт и воскресение:

„Зашто, ви го предадов најнапред она, што го бев и примил: дека Христос умре за нашите гревови, според Писмата, и дека е погребан и дека воскресна на третиот ден“ (1 Коринтјаните 15:4, Библијата)

Забележи дека овој стих е од истото писмо на Павле и од истото поглавје од цитатот кој ти погоре го цитираше како "доказ" дека Христос не умрел и не воскреснал :)
Се надевам дека после ова нема да се налутиш зашто погоре реков дека сте комедија, затоа што би бил голем лицемер и неискрен доколку не го напишам тоа, а воедно гласно се изнасмеам читајќи го.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
А бре муслимани, комедија сте. Цело време ги оспорувате писмата на Павле и воопшто неговиот кредибилитет, а сега го цитирате за да докажете дека Исус не воскреснал...

А, бре, креационисти, комедија сте. Цело време ја оспорувате науката и воопшто нејзиниот кредибилитет, а постојано ја цитирате за да докажете дека Господ го направил светот за 6 дена...

Се надевам дека после ова нема да се налутиш зашто погоре реков дека сте комедија, затоа што би бил голем лицемер и неискрен доколку не го напишам тоа, а воедно гласно се изнасмеам читајќи го.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
А, бре, креационисти, комедија сте. Цело време ја оспорувате науката и воопшто нејзиниот кредибилитет, а постојано ја цитирате за да докажете дека Господ го направил светот за 6 дена...
Јас никогаш и никаде не сум ја оспорувал науката. Ниту на форумов, ниту во живо, ниту на факултет, ниту на работа, ниту на улица, ниту на пазар. Збори си во свое име.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Јас никогаш и никаде не сум ја оспорувал науката. Ниту на форумов, ниту во живо, ниту на факултет, ниту на работа, ниту на улица, ниту на пазар. Збори си во свое име.
Доста вребаш и лажеш бе, како не ти е срам!

Никогаш и никаде не си ја оспорувал науката, освен медицината, генетиката, палеонтологијата, еволуцијата, термодинамиката, историјата, археологијата...

Иначе ИЧ не си религиозен, а работиш за сребро од подла фундаменталистичка организација на труло богати протестанти кои лебот го заработуваат со лаги и подведувања на неуки и разочарани луѓе.

Ти си ЛЕШИНАР! - Нема друг збор кој може поблиску да те опише тебе и тоа што го работиш - срамото една препредена и лажлива!

На една тема се правиш толерантен и полн со разбирање, на друга сереш против различните од тебе и твојата фундаменталистичка протестантска вера, на трета вребаш луѓе со т'нко познавање од науките и ги подлажуваш со азно-мазни лаги кои звучат научно, а всушност се намерно извртени факти. На една тема си физичар, на друга си религиозен фанатик, а по ПП нудиш книги и ветувања на деца и тужњаци за кои мислиш дека можат да попуштат и да ти се даат.

Каков гаден манипулатор си тииии... Да имаше господ, ти одамна ќе гореше... ама ти ЗНАЕШ дека нема, па среброто го крадеш од оние кои не знаат и напразно се надеваат...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ти тврдиш дека луѓето настанале од Адам и Ева, науката тврди дека настанале преку еволуција! Науката се согласува со еволуцијата, ти ја негираш еволуцијата....а не ја оспоруваш науката?!:nesvest:

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Ти тврдиш дека луѓето настанале од Адам и Ева, науката тврди дека настанале преку еволуција! Науката се согласува со еволуцијата, ти ја негираш еволуцијата....а не ја оспоруваш науката?!:nesvest:
http://en.wikipedia.org/wiki/Y-chromosomal_Adam
http://en.wikipedia.org/wiki/Mitochondrial_Eve

:)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Абе гревче едно! Не го читаш ли тоа "chromosomal" и "Mitochondrial"? Можно ли е да сте толку глупи??!
Тоа значи единки од машка и женска страна чии гени се денес присутни кај сите поединци! Тоа незначи дека освен нив немало други или дека пред нив немало други луѓе! Туку значи дека од овие "Хромозомски Адам и Ева" ние денес сме ги наследиле гените кој ги имаме, а останатите поединци неуспаеле да ги пренесат гените.....!

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Абе гревче едно! Не го читаш ли тоа "chromosomal" и "Mitochondrial"? Можно ли е да сте толку глупи??!
Тоа значи единки од машка и женска страна чии гени се денес присутни кај сите поединци! Тоа незначи дека освен нив немало други или дека пред нив немало други луѓе! Туку значи дека од овие "Хромозомски Адам и Ева" ние денес сме ги наследиле гените кој ги имаме, а останатите поединци неуспаеле да ги пренесат гените.....!
Ipsiss, don't worry, го знам концептот на ова, чим ти го постирав. Штосот е во тоа што сите луѓе денес имаме наследено од една жена (од Африка по еволуционистите пред 100000 год) и еден маж од Африка. Односно можеме да си ги најдеме почетоците кај една жена и еден маж. Односно, како и да ја гледаш еволуцијата, мора да излезе еден Homo Sapiens, модерен човек, па од него да водат потекло сите други.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ipsiss, don't worry, го знам концептот на ова, чим ти го постирав. Штосот е во тоа што сите луѓе денес имаме наследено од една жена (од Африка по еволуционистите пред 100000 год) и еден маж од Африка. Односно можеме да си ги најдеме почетоците кај една жена и еден маж. Односно, како и да ја гледаш еволуцијата, мора да излезе еден Homo Sapiens, модерен човек, па од него да водат потекло сите други.
Никаде не се вели дека биле само еден маж и една жена, туку дека денешната популација на луѓе може да ги лоцира своите гени само од еден маж и една жена. Тоа воопшто незначи дека во тој период постоеле само тие, туку значи дека само нивните гени успеле да преживеат до денес.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.166
Поени од реакции
18.212
Можно е и да се телепортирал :toe:

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Никаде не се вели дека биле само еден маж и една жена,
Знам, имало и други кои биле нешто поназадени во еволуцијата, а овие биле првите вистински предци на "модерниот човек". Ако одиме по еволуцијата, колку и да се одвива постепено, сепак ќе дојдеме до еден момент каде конечно ќе се роди бебе кое ќе биде 100% исто како денешниот човек. Така ти велам дека и по еволуцијата може да се дојде до еден прв Homo Sapiens, до прв човек од кој што сите ние ќе водиме потекло.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Знам, имало и други кои биле нешто поназадени во еволуцијата, а овие биле првите вистински предци на "модерниот човек". Ако одиме по еволуцијата, колку и да се одвива постепено, сепак ќе дојдеме до еден момент каде конечно ќе се роди бебе кое ќе биде 100% исто како денешниот човек. Така ти велам дека и по еволуцијата може да се дојде до еден прв Homo Sapiens, до прв човек од кој што сите ние ќе водиме потекло.
Дали знаеш што значи животински ВИД? Очигледно не!

Ти праи каша-попара тоа библијата у глаа.... За да има ВИД (животински или растителен) неопходно е да има доволно голем број претставници на видот за да тој може да се продолжува.

Приказната со едно машко и едно женско од видот не успева ни денес по зоолошки... камо ли у степите на субсахарна африка од каде веројатно тргнал сапиенсот да се шири.

Све ова се учи во основно. Тужно е кога возрасни луѓе немаат неопходна основа за да разберат што се случува во светот околу нив.

Kajgana Shop

На врв Bottom