Дали Исус навистина воскреснал?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ни попладневната прошетка на илјадниците зомби низ Ерусалим не ги запишале, ни лепрозните излечени ги запишале, не запишале ни дека по вода магионичар одел, ни за големите собири некој нешто запишал. За масовното чедоморство, па да не збориме.

Впрочем, за НИТУ ЕДЕН ЕДИНСТВЕН ВОЛШЕБЕН НАСТАН запишан во Новиот Завет нема НИТУ ЕДЕН ЕДИНСТВЕН ИСТОРИСКИ ЗАПИС!!!

Треба да си ептен у аут за да си дозволиш да веруваш во вакви приказни. Или да си ептен тужен. Или глуп. Шо знам...
A najtragicno od se e sto postoi samo EDEN edinstven istoriski zapis deka voopsto postoel Isus od Nazaret, tolku mal i nevazen sto e samo prasanje na dobra volja da se najde nekoja vrska od toj Isus so Isus opisan vo noviot zavet...

V

Vollstandig

Гостин
“Исус постоел исус е син божји, дојде да не спаси нас од гревовите, и умре за да ние поживееме за да немаме гревови.“

Продолжува приакзната, ако исус, УМРЕЛ ЗА ДА НЕ СПАСИ, а уствари тој е БОГ, а БОГ ЌЕ НЕ КАЗНИ ако не веруваме во него, тогаш, ЗОШТО ФАКТИЧКИ ИСУС се спасил самиот себе си, од себе си?
Фактички БОГ казнува, а еве исус син божји, а сам се спасил, од себе си, ептен нејасно е ова:)

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Ne postoi NITU EDNO istorisko svedocenje za toj nastan nastrana od Biblijata. Covek bi pomislil deka taka spektakularno nesto kako vozensuvanje kod neboto ke bide od nekogo zapameteno i zapisano, no za cudo APSOLUTNO nisto. Ne ti e toa barem malku somnitelno?
Еве ти еден историски запис. Иако ги има повеќе, ти бараше само еден, и јас ти испраќам еден како доказ за тебе дека Исус по воскресението се вознесе на небото. Целиот настан можеш да го прочиташ во главата 24 од извештајот на Лука.

Лука, 24,49-51
49. И ете, Јас ќе го испратам врз вас ветувањето од Мојот Отец; а вие останете во градот Ерусалим, дури не се облечете во сила одозгора.”
50. И ги изведе надвор во Витанија, па кога ги подигна рацете, ги благослови.
51. И кога ги благословуваше, се оддели од нив и се вознесе на небото;

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Еве ти еден историски запис. Иако ги има повеќе, ти бараше само еден, и јас ти испраќам еден како доказ за тебе дека Исус по воскресението се вознесе на небото. Целиот настан можеш да го прочиташ во главата 24 од извештајот на Лука.

Лука, 24,49-51
49. И ете, Јас ќе го испратам врз вас ветувањето од Мојот Отец; а вие останете во градот Ерусалим, дури не се облечете во сила одозгора.”
50. И ги изведе надвор во Витанија, па кога ги подигна рацете, ги благослови.
51. И кога ги благословуваше, се оддели од нив и се вознесе на небото;
Joan, napisav NASTRANA OD BIBLIJATA.

Nauci se da citas. Ne mozes da go dokazuvas nastanite opisani vo Biblijata so citati od Biblijata. Nemas elementarna kultura na argumentiranje...

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
--- надополнето ---

“Исус постоел исус е син божји, дојде да не спаси нас од гревовите, и умре за да ние поживееме за да немаме гревови.“

Продолжува приакзната, ако исус, УМРЕЛ ЗА ДА НЕ СПАСИ, а уствари тој е БОГ, а БОГ ЌЕ НЕ КАЗНИ ако не веруваме во него, тогаш, ЗОШТО ФАКТИЧКИ ИСУС се спасил самиот себе си, од себе си?
Фактички БОГ казнува, а еве исус син божји, а сам се спасил, од себе си, ептен нејасно е ова:)
toaa e lagaa deka isus umrel za da ne spasi od grevovite i voopsto nee umrenn ,, voopsto nee umren na krstot kako sto izvestuvaat setoa toaa e laga toj ostanal ziv i se sretnal so aspostolite so svoeto vistinsko telo barem toaa biblijata vi go dokazuvaa deka se sretnal so vistinskoto telo a ne so duhovnottoo.. toaa dokazuvaa dekaa nee umren deka e ziv,
a za toaa deka umrel za gevovite na lugetoo toaa e cista izmislicaa .
ako bog spored biblijata ne se zadovoluvaa od smrta na zlocinecot i im prosatuva, ako se pokajaat , togas kako moze da uziva vo ubivanjeto na golemiot verovesnik isus .,
kako sto ne izvetuvaa biblijaatta za navodnoto ubistvo i raspetie na isus , ako vnimatelno se prelisti biblijata , jasno ke uvidime deka isus na stranica luka 24-37-43- ni veli deka se sretnal so svoitee ucenici ii im dokzal deka e ziv a ne duhh deka pobaraal da jade seto toaa so cel da im dokaze dekaa nee raspnaat i voskresnat dokazal dekaa nee duh , .
evego toj bibliski tekst;
А тие збунети и уплашени мислеа дека гледаат дух.

38 А Тој им рече: „Зошто сте збунети? И зошто се јавуваат сомненија во вашите срца?
39 Погледајте ги Моите раце и Моите нозе - Јас Сум Истиот! Допрете Ме и видете, зашто духот нема месо и коски, а како што гледате Јас имам.”
40 И кога го рече тоа, им ги покажа рацете и нозете.
41 А бидејќи тие од радост уште не веруваа, туку се чудеа, им рече: „Имате ли тука нешто за јадење?”
42 И Му дадоа парче печена риба и мед со саќе. 43 Тој го зеде и јадеше пред нив.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
--- надополнето ---

toaa e lagaa deka isus umrel za da ne spasi od grevovite i voopsto nee umrenn ,, voopsto nee umren na krstot kako sto izvestuvaat setoa toaa e laga toj ostanal ziv i se sretnal so aspostolite so svoeto vistinsko telo barem toaa biblijata vi go dokazuvaa deka se sretnal so vistinskoto telo a ne so duhovnottoo.. toaa dokazuvaa dekaa nee umren deka e ziv,
a za toaa deka umrel za gevovite na lugetoo toaa e cista izmislicaa .
ako bog spored biblijata ne se zadovoluvaa od smrta na zlocinecot i im prosatuva, ako se pokajaat , togas kako moze da uziva vo ubivanjeto na golemiot verovesnik isus .,
kako sto ne izvetuvaa biblijaatta za navodnoto ubistvo i raspetie na isus , ako vnimatelno se prelisti biblijata , jasno ke uvidime deka isus na stranica luka 24-37-43- ni veli deka se sretnal so svoitee ucenici ii im dokzal deka e ziv a ne duhh deka pobaraal da jade seto toaa so cel da im dokaze dekaa nee raspnaat i voskresnat dokazal dekaa nee duh , .
evego toj bibliski tekst;
А тие збунети и уплашени мислеа дека гледаат дух.

38 А Тој им рече: „Зошто сте збунети? И зошто се јавуваат сомненија во вашите срца?
39 Погледајте ги Моите раце и Моите нозе - Јас Сум Истиот! Допрете Ме и видете, зашто духот нема месо и коски, а како што гледате Јас имам.”
41 А бидејќи тие од радост уште не веруваа, туку се чудеа, им рече: „Имате ли тука нешто за јадење?”
42 И Му дадоа парче печена риба и мед со саќе. 43 Тој го зеде и јадеше пред нив.
Ако во Библијата е погрешно запишано негде околу 100-300 години откако умрел Исус (ако уопште и постоел), Куранот па сигурно точно ќе опише се едно 600-700 години после догаџајиве.....

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Ако во Библијата е погрешно запишано негде околу 100-300 години откако умрел Исус (ако уопште и постоел), Куранот па сигурно точно ќе опише се едно 600-700 години после догаџајиве.....
e dobrro kako ti ja objasnuvas ta sodrzinaa toj bibliski tekst te molam moze da mi odgovoris

potocno ovoj;

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
e dobrro kako ti ja objasnuvas ta sodrzinaa toj bibliski tekst te molam moze da mi odgovoris

potocno ovoj;

Се е ова симболика, метафора и алегорија - а не буквално мислење и сфаќање. Јас не знам што стана со народов денес и се што е пишано се фаќа здраво за готово

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
"Half the people in the world think that the metaphors of their religious traditions, for example, are facts. And the other half contends that they are not facts at all. As a result we have people who consider themselves believers because they accept metaphors as facts, and we have others who classify themselves as atheists because they think religious metaphors are lies."
— Joseph Campbell (Thou Art That: Transforming Religious Metaphor)

"Every religion is true one way or another. It is true when understood metaphorically. But when it gets stuck in its own metaphors, interpreting them as facts, then you are in trouble."
— Joseph Campbell

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
taka neka bidi ti kako ke kazis , so mnogu sum razgovaraal no kako tebee poglup ne sum videl ., a stoe toaa sto jas ti popuvam za biblijataa jasno i kulturno prasav dali moze nekoj da mi gi objasni bibliskite teksatovi,, zarem viee i site drugi ne popuvaate i ne zboruvate nisto za kuranot , zarem treba i jas da ve narecam taka i taka da vi se obrataam.

42 И Му дадоа парче печена риба и мед со саќе. 43 Тој го зеде и јадеше пред нив

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Анштајн кажа се е релативно, истото важи и за вистината... таа е релативна. Прекинете со безвредни расправии, само се прашувам кај се модераторите на кајгана...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Вистината си ја виде и самиот тука нема дилеми, само што не ти одговара тоа е твој проблем, друже ...

ВИ СЕ ВИЏА ВАШАТА КУЛТУРА, ДРУЖЕ ДОКОЛКУ СИ ВО ПРАВО НЕ ЧЕ МЕ НАВРЕДУВАШ ПРЕД СИТЕ ТУКА И ВАШИТЕ ИСТОМИСЛЕНИЦИ, ЕДНО ДА ВИЕ Е ЈАСНО ОВА Е ФОРУМ А НЕ КАКО ДА СТЕ НА УЛИЦА КОГА ЧЕ НАУЧЕТЕ ДА ДИСКУТИРАТЕ , КАКО ЛУЃЕ НА КАКО НА ЕДЕН ЧОВЕК МУ ДОЛИКУВ ТОГАШ ЈАВИТЕЧЕ ТУКА, А ВАКА СЕ ГЛЕДА СО КОГО ДИСКУТИРАМ.
За твоја информација за нешто да биде вистина потребно е да се докаже, да има доказ за таа вистина, во спротивно е верување, претпоставка или како во вашиов случај заблуда. Вистина не станува нешто автоматски затоа што вие така сте решиле!
Инаку јас не те невредувам, ти укажувам дека си во заблуда и дека си неук....тоа што ти вистината ја сметаш за навреда е друга работа!
Знаеш ли колку пати ти посочив дека не се пишува "че" "луџе" и слично?
А дека куранот нема врска со вашите таканаречени "чуда", погледај ја темата научни чуда во куранот, ама одпочеток.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.447
Поени од реакции
5.131
Не верувам во христијанскиот бог , бидејчи не верувам во многубштво, три во едно , бидејчи тој бог за кој виее верувате е само обичен човек кој Аллах џ.ш му испрати објава да го опомене народот да верува единсвено во Аллах џ.ш бидеј чи Аллах џ.ш ми го забранува тоа да му припишувам здруженик други бог, а ако го сторам тоа Аллах џ.ш ќе ме казнии, во пеколот за навек че останам тука
Шо загревота си тиии...

Не веруваш во еден бог оти така не пишува во твоето книжуле.... тој од другата страна не верува во твојот бог оти така пишува во неговото книжуле... И двајцата тврдите дека вашата религија е онаа вистинската.
А постоеле и постојат илјадници религии...

Значи ти твоите тврдења се базираат на некоја книга напишана пред многу векови врз основа на имагинацијата на еден човек.

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Шо загревота си тиии...

Не веруваш во еден бог оти така не пишува во твоето книжуле.... тој од другата страна не верува во твојот бог оти така пишува во неговото книжуле... И двајцата тврдите дека вашата религија е онаа вистинската.
А постоеле и постојат илјадници религии...

Значи ти твоите тврдења се базираат на некоја книга напишана пред многу векови врз основа на имагинацијата на еден човек.
Ќе те поправам само ... не од еден од илјада и еден..

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Umrev od smeenje. Ako nekoj ima zhivci neka go iscita trolov>

Kajgana Shop

На врв Bottom