Гуми (пневматици)

Член од
25 февруари 2019
Мислења
351
Поени од реакции
203
Јас преклани купив Сава зимски и летни, секако нови, и сум презадоволрн. Можеби бучноста на едните е малце повисока од тие на Мишелин, но мене не ми пречи воопшто.

Сава порано не беа добри, и јас не ги сакав. Но сега кога ги пробав да ги возам, испадна дека не сум во право за тоа што го мислев за нив.
Досега на сите коли сум имал Сава Ескимо зимски и сум презадоволен за мојот тип на вожња и мојот буџет. За летните немам скоро искуство, пред повеќе од 10год. имав искуство со Сава летни беа нешто како денешниве кинески што се по пазарите. Оттогаш сигурно ги имаат подобрено можеби во иднина ако ги пробам на некое возило ќе размислам и да земам.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Досега на сите коли сум имал Сава Ескимо зимски и сум презадоволен за мојот тип на вожња и мојот буџет. За летните немам скоро искуство, пред повеќе од 10год. имав искуство со Сава летни беа нешто како денешниве кинески што се по пазарите. Оттогаш сигурно ги имаат подобрено можеби во иднина ако ги пробам на некое возило ќе размислам и да земам.
Ескимото ги имам и јас. А и од летните имам од најновите модели и од нив сум презадоволен.

Член од
30 јули 2014
Мислења
749
Поени од реакции
731
Matador stella 2 ili Sportiva letni gumi dali e vozil nekoj da kaze neshto za niv?

Член од
2 ноември 2015
Мислења
205
Поени од реакции
53
Ako moze nekoj od sopstvenicite na Uniroyal Rainexpert da kazat svoe iskustvo za ovie gumi vo potoplite letni denovi. Dali ima nekoi problemi poradi toa sto se pomeki, pri vozenje (normalno domakinski ne sportsko) na otvoreno vo krivini i sl?
Јас возам UNI ROYAL Rain Expert 3 и можам да ги кажам следниве работи за нив:

-Одлично лепат на патот во секое годишно време.

-Возилото е стабилно, има брз старт и одличен сопирен пат.

-Нема шанси да пролизга.

-Потрошувачката на гориво се зголеми минимално во однос на претходните гуми кои беа летни.

-Од друга страна, овие гуми (поради шарката) се побучни кога се вози со над 100 км/ч. Поголема бучава прават. Како што се трошат, така и бучавата се намалува, но сепак е повисока во однос на летните, а и во однос на некои зимски модели.

- Најинтересно е возењето на дождливо време. Тогаш доаѓа до израз ознаката Rain Ekspert. Се лепат на асфалтот и се пробиваат брзо и лесно низ дождот.

-А, на лето одлични се како за четири-сезонска гума. Добро лепат, но повеќе во однос на летните, што нормално не е добра карактеристика. И не е препорачливо да се возат со максимална брзина без оглед на автомобилот (има лимит на нив во ознаките) но супер се држат на околу 160 км/ч.

Мојата препорака ако ти се даваат пари за летни и зимски гуми да ги купиш двете, а ако сакаш гуми што ќе ги возиш преку цела година би ги препорачал UniRoyal Rain Expert како одлични гуми во однос на цената и тоа што го добиваш за парите. (На скала од 0 до 100, на UniRoyal за зимско време би дал 90, а за летно 70).

Еве ги карактеристиките за нив:

Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.963
Поени од реакции
8.619
Biten e procentot na kaučuk vo gumite.....samata šara pomalku e.bitna.
Ne sum vozel Continental i Good year gumi.....a drugite gi delam na dve vrsti na gumi:
1. Mišelin
2.site ostanati
Не сум возел гуми мишелин па ми е интересно да кажеш во што се толку посупериорни во однос на другите гуми. Еве конкретно јас возам со матадор гуми кои никој не ги фали ама еве мене до сега 5 години никогаш не ми пролизгале или направле колата да се осеќа несигурно иако на автопат колата ја возам стално колку што иде до максимум.

Треба да купувам нови гуми летово па секоја информација е добредојдена.

Моето досегашно мислење за Мишелин е дека се преценети гуми како и се што е француско. француски парфем,француски компир :facepalm:, сирење, вино, ајфелова кула, француска култура итн.

ПС Скопје за Париз е Устав, али јбг неаме пари у буџет за рекламирање.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.291
Поени од реакции
15.438
Matador stella 2 ili Sportiva letni gumi dali e vozil nekoj da kaze neshto za niv?
Dosega vozev Matador zimski gumi...super bea za na sneg iako stari vo godini no so 70-80% od ,,mesoto,, na gumata na niv.
No bea mnogu bučni i tvrdi na udarni dupki...pa iako e kraj na sezonata odluciv da gi smenam( samo prednite...zadnite mi se poiatroseni Sava).
Staviv na insistiranje na prodavačot( star drugar mi e) Laufen. Me ubeduvase deka e.od brendot na Mišelin i deka ima pogolem procent na kaučuk vo niv od mnogu zvučni brendovi.
I toj na negoviot džip vozel takvi gumi nekolku godini
Gi staviv....i najblago rečeno se frapirav. Od toj moment mi zaliči deka ulicite vo gradot odednaš se kako preasfaltirani.
Predhodno imav letni Pireli .....i nekoi drugi marki sum staval...no so ovie mi liči kako druga kola da vozam
Znači Matadorot- bučna i tvrda guma
Ako sakaš meka guma na vožnja...zemaj od brendot na Miselin( mnogu ima lokalni marki kako Tigar....Laufen....BF gudrič.....)

Член од
10 април 2018
Мислења
2.254
Поени од реакции
2.550
michelin energy saver и не се нешто посебно, најевтиното од мишелин ама само колку да кажеш дека возиш мишелин. а пак поскапи од другите
за помалку пари друго исто толку или подобро може да земиш

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.963
Поени од реакции
8.619
Dosega vozev Matador zimski gumi...super bea za na sneg iako stari vo godini no so 70-80% od ,,mesoto,, na gumata na niv.
No bea mnogu bučni i tvrdi na udarni dupki...pa iako e kraj na sezonata odluciv da gi smenam( samo prednite...zadnite mi se poiatroseni Sava).
Staviv na insistiranje na prodavačot( star drugar mi e) Laufen. Me ubeduvase deka e.od brendot na Mišelin i deka ima pogolem procent na kaučuk vo niv od mnogu zvučni brendovi.
I toj na negoviot džip vozel takvi gumi nekolku godini
Gi staviv....i najblago rečeno se frapirav. Od toj moment mi zaliči deka ulicite vo gradot odednaš se kako preasfaltirani.
Predhodno imav letni Pireli .....i nekoi drugi marki sum staval...no so ovie mi liči kako druga kola da vozam
Znači Matadorot- bučna i tvrda guma
Ako sakaš meka guma na vožnja...zemaj od brendot na Miselin( mnogu ima lokalni marki kako Tigar....Laufen....BF gudrič.....)
Тоа со меката вожња си го осетил поради тоа што стари исушени гуми си сменил со нови.
Марката и грајферот не играла тука улога колку што игра староста на гумата. Затоа датата коа се купува гумата е најважна пред се.

Член од
25 февруари 2019
Мислења
351
Поени од реакции
203
Јас возам UNI ROYAL Rain Expert 3 и можам да ги кажам следниве работи за нив:

-Одлично лепат на патот во секое годишно време.

-Возилото е стабилно, има брз старт и одличен сопирен пат.

-Нема шанси да пролизга.

-Потрошувачката на гориво се зголеми минимално во однос на претходните гуми кои беа летни.

-Од друга страна, овие гуми (поради шарката) се побучни кога се вози со над 100 км/ч. Поголема бучава прават. Како што се трошат, така и бучавата се намалува, но сепак е повисока во однос на летните, а и во однос на некои зимски модели.

- Најинтересно е возењето на дождливо време. Тогаш доаѓа до израз ознаката Rain Ekspert. Се лепат на асфалтот и се пробиваат брзо и лесно низ дождот.

-А, на лето одлични се како за четири-сезонска гума. Добро лепат, но повеќе во однос на летните, што нормално не е добра карактеристика. И не е препорачливо да се возат со максимална брзина без оглед на автомобилот (има лимит на нив во ознаките) но супер се држат на околу 160 км/ч.

Мојата препорака ако ти се даваат пари за летни и зимски гуми да ги купиш двете, а ако сакаш гуми што ќе ги возиш преку цела година би ги препорачал UniRoyal Rain Expert како одлични гуми во однос на цената и тоа што го добиваш за парите. (На скала од 0 до 100, на UniRoyal за зимско време би дал 90, а за летно 70).

Еве ги карактеристиките за нив:
Фала за исцрпниот одговор, според ова твое искуство мене би ми одговарале во секој поглед, не сум брз шофер строго се држам до ограничувањата. Ќе ги возам исклучиво во сезони освен зима, бидејќи годинава зедов зимски а и поради местоположбата кај што живеам не би ризикувал без зимски.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.291
Поени од реакции
15.438
Novite zimski Laufen gi izvadiv sega da ne gi trošam( imam dva para bandaži so kompleti zimski i letni gumi)...i gi staviv Mišelin Primacy 3 ...meki se vo vožnja za razlika od Pirelito P7 ...koi nekako i bučni mi se
Prvo mislev deka imam lager na točkovi istroseno.....i so eden mehanicar odev za Ohrid..go prašuvam što misli kpj lager buči...toj mi.vika ova e od gumite
Prašav po vulkanizeri...mi vikaat deka Pireli stavaat poveće zica vo konszrukcijata i se potvrdi od drugite

Член од
6 јули 2018
Мислења
203
Поени од реакции
199
Возев на Primacy 3, комфорни и мноогу трајни.

Сега ги сменав со Primacy 4 и не ми беше јасно зошто 4 се многу поевтини од 3 :/

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.291
Поени од реакции
15.438
Na vremeto na Citroenot staviv Nokian....i za nepolna godina mi ja rasturija prednicata. Tvrdi na udar neverovatno.....kako.samo gi vozat takvi vo.poladni oblasti kako na severot
Posle toa staviv Kumho....prvata godina bea dobri...vtorata veće se pretvorija vo.plastika i na edno kočenje na dozd mi proklizaa...i toa.mnogu
Posle toa staviv Sava letni....sredina nekako
Sega bidejki Citroenot go koristam kako vtora kola...mu staviv Tigar M+S....i sum najzadovolen od site gumi dosega

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Не сум возел гуми мишелин па ми е интересно да кажеш во што се толку посупериорни во однос на другите гуми. Еве конкретно јас возам со матадор гуми кои никој не ги фали ама еве мене до сега 5 години никогаш не ми пролизгале или направле колата да се осеќа несигурно иако на автопат колата ја возам стално колку што иде до максимум.

Треба да купувам нови гуми летово па секоја информација е добредојдена.

Моето досегашно мислење за Мишелин е дека се преценети гуми како и се што е француско. француски парфем,француски компир :facepalm:, сирење, вино, ајфелова кула, француска култура итн.

ПС Скопје за Париз е Устав, али јбг неаме пари у буџет за рекламирање.
Летни имам возено Мишелин Енерџи Сејвер 15ки, најмала потрошувачка сум имал со нив, тивки на голема брзина, немав никогаш мака со пролизгување. Инаку јас ги зедов ефтино во Бугарија, ако ти се за фрлање старите гуми, следи попуст во продавници таму и тркни да си смениш, јас ги оставив таму старите и ми ги наместија Мишелинот, 3+1 гратис мислам ги зедов и околу 200 евра сите четири излегоа со се промена и тоа со H брзински индекс.

Член од
25 февруари 2019
Мислења
351
Поени од реакции
203
Летни имам возено Мишелин Енерџи Сејвер 15ки, најмала потрошувачка сум имал со нив, тивки на голема брзина, немав никогаш мака со пролизгување. Инаку јас ги зедов ефтино во Бугарија, ако ти се за фрлање старите гуми, следи попуст во продавници таму и тркни да си смениш, јас ги оставив таму старите и ми ги наместија Мишелинот, 3+1 гратис мислам ги зедов и околу 200 евра сите четири излегоа со се промена и тоа со H брзински индекс.
Се согласувам за Енерџи Сејвер дека ми била една од подобрите гуми без никакви проблеми, освен што се уништи едната откако ми пукна бандажот во дупка, да се има во предвид дека возам гуми на помал буџет. Со тигар имав лошо искуство откако помина гаранцијата од една година на две испукаа ѕидовите.

Kajgana Shop

На врв Bottom