Добро бе,како самосвесни граѓани на РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА,дај ми ти план за искористување на целава ситуација во наша полза,бидејќи факт е дека Грција зема преголем залак со ветото.
Што мислиш,два протести се доволни,комбинирани со твоите 20 години и бабини приказни за угнетување,да станеш комптетентна да се бориш за Македонија?
За почеток, да прекинеме да се караме, делиме и препукуваме меѓу себе...Раздели, па владеј, е тактика со која не трескаат од земја со векови.
Потоа, да прекинеме да мислиме дека ветото значи крај, нестабилност, апокалипса...И тоа е само еден од начините преку кој не контролираат. Демек, изборот ви е нато и поинакво име, или наебавте.
Проѕирна манипулација, која е тотална невистина.
Исто, да ни се извади од глава дека геноцидот е бабино приказна за некое таму угнетување. Убиени, раселени, мачени, понижувани луѓе не се бабини деветини. Тоа се крв и солзи на твои браќа и сестри...На кој му е сеедно за нив, нека се засрами и нека молчи.
И над се, да сфатиме дека не е името проблемот, туку нашето постоење. Не сакаат да има Македонци и Македонија.
Ако си ти спремен сам да се збришеш...Стварно не знам што да ти кажам.
Јас не се ставам у улога на спасител, ниту сметам дека сум компетентна. Во мене само збори здравиот разум, кој ми вели дека на мојот народ(а со тоа и на мене и сите кои ми значат)му нанесуваат невидена неправда и го лажат во очи. И неможам, ниту пак сакам да се помирам со тоа. Макар и последна на светов, али ќе зборам и ќе се трудам да направам се што е во моја моќ.
А, знам дека не сум сама. Има уште луѓе кои се Македоници. Ова е начин да се пронајдеме и сплотиме.
Јас не реков да не се бориме.
Реков да не се летаме цело време,да застанеме и убаво да размислиме кој е најдобриот чекор за нас.
Аиде ако не,ќе ги тужиме у ХАг,ќе добиеме политичка правда,и пак нема да сме у НАТО.
И што сме добиле,фиктивно нешто...
Има само еден чекор...Сите Македонци решени да не го даваат својот идентитет и своето име. Ништо друго.
Во тоа ни Европа, ни Хаг, ни САД, ни никој не може да ни помогне. Само ние можеме, како народ Македонски. Затоа што тоа е НАШ интерес, не нивни.
Не ја заборавај моќта на народот и прифати дека сите моќници се ништо без моќта која им ја дава народот. Он ги создава.
За крај, кој преферира нато пред идентитет и име, уште одма нека си се пресели во Албанија, Бугарија, Грција...ма кај сака. Ако не може да помогне, нека не одмага.