уште не добив одговор како правнохералдички би го вметнале лавот во грбот
...но затоа кога треба да се објасни зошто не можеме да го вметнеме лавот...ОБЈАСНУВАЊА БЕСКРАЈ
Не знам сто се случи или модераторот ми го избришал постов, или пак јас не сум стиснал ентер, нејсе еве пак од ново ќе пишам. Што ќе правиш не се сите професионални блогери, има луѓе со живот надвор од етерот.
Грбот со лав, различен од оној кој Бугарија сега го има не е проблем.
Под не е проблем мислам од правнохералдичка точка. Сепак што е проблем, на крај кажуваат политичарите кои се водат од две работи, како да им се крене рејтингот, (или како да не им падне) и пазарот со партнерите у позиција или со опозиција, во стилот, ти мене ова законско решение ќе ми го пуштиш за јас ова. Така и пропадна единствената реална шанса, кога имаше договор меѓу ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ да оди лавот на Грчев, арно ама се спукаа за нешто сосем трето и таа седницва никогаш не се одржи!
ДА се вратам на прашањето: грбови без никаква измена
грб на Македонија со Лав е црвениот лав на златно поле (Витезович/Жефарович и Жером де Бара за Грбот на Александар Македонски)
потоа од грбовите на АМ
Црвено, златен лав седнат на трон во своето велелепие,
Црвено два златни лава во пресрет.
со измена другите комбинации се многу, со промена на боите, со промена на позата на лавот, со разноразни додатоци. тука е веке работра на вкус и определба и пред се на прикаска, зошто нешто се додава.