Хвала г- Јоновски, потврдили сте оно што сам успео да закључим читањем разних извора.
Нисам баш разумео о каквој књизи говорите?
Ако причамо о словенским земљама на Блакану (заједнички предак), могу да грешим, Ви ме исправите, у то прастаро, античко време и нисмо имали никакве ознаке јер смо се највише бави домаћинством а велике организације у градове-државе су више везане за Грке. Али ни та култура није родила хералдичке симболе.
Двоглавог орла на блакан нам доносе Булгари, тјурски народ са Волге, и тек касније у Ромејском царству бива прихваћен прво као државни симбол а онда га и Константинопољска патријаршија прихвата као свој симбол дајући главама орла земљску и небеску конотацију.
Интересантно да се двоглави орао није задржао код савремених Бугара који ето, баштине име од првобитног народа и многе особине, а прихватили су у суштини лава који је савршено туђ и никад није био коришћен као држави симбол.
Македонија данас има грб који баштини из комунистичког периода, што можда са једне стране и има смисла јер се први пут појављује као мање више независна политичка творевина управо у том периоду. Са друге стране, тај простор (Македоније) баштини много тога, у том смисли и зеједничку ромејску историју. Опет, релативно млада држава, нема терет прошлих времена и може прилично стваралачки да приступи ка креирању својих симбола.
Мени се рецимо, Ваши симболи у грбу г. Јоновски, јако допадају, читао сам како су настајали. А Ваш плаво бели брабанатски крст на црвено белој тракастој подлози ја видим као озбиљног кандидата за државну заставу Македоније.
Прво, садржи три основне пансловенске боје: црвену, белу и плаву. Друго, крст се јавно асоцира са православљем што јесте македноска битна карактеристика. Треће, такође важно, што би таква заставе (знаме) била врло оригинална и врло препознатиљива.
Постојећа застава је за ових 30ак година постојања прилично постала "бренд", али обзиром на њену изразито агресивну тј милитарну поруку, и ја такву заставу видим као заставу рецимо војске Мкаедоније, у баш таквом, неизмењеном виду. И заиста ово зракасто сунце неодољиво подсећа на Јапанску ратну заставу.
У међуврмену сам разрадио скицу грба који ми се чини да би могао да буде грб Македоније. Да ли Вам је интересатно да га овде окачим?