Грбовите на Македонија - Македонска Хералдика!

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.221
Поени од реакции
1.471
Тоа навистина за наша несреќа е знамето на република Македонија, кое наместо национални симбол(и) го има вентилаторот на Грчев.
Срамота да не си ја знаеш Македонија.


8-krako sonce.gif

http://documents-mk.blogspot.mk/2009/04/blog-post_4427.html

И сонцето со 8 краци (колку што краци има и актуелното знаме) е застапено во не мал број. Еве неколку примери: 8-крако сонце од црквата во Разловци, 8-крако сонце од Црквата богородица Перивлепта ...[DOUBLEPOST=1449344264][/DOUBLEPOST]8-крако сонце

Macedonian military shield with the Macedonian sun from a painting in a Macedonian Tomb
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
28.098
Поени од реакции
33.503
Сакаш да ми кажеш дека не знаеш што значи национален симбол?

Националниот симбол има строго определена форма во вексикологијата и хералдиката.
Не е секое сонце македонски национален симбол.
Двоглавиот орел од Луни Тунс не е национален симбол на Албанците, туку тој нивниот од знамето, со строго определена форма, размер и др.
Не е секое тркало симбол на Индија, туку оноа со строго определена форма.

...или можда сакаш да кажеш дека, ете, професорот Грчев (кој патем е одговорниот за започнување на градежниот хаос во Дебар Маало) е историски компетента личност да измислува нови национални симболи?

Таа пештерска шкрабаница не може никако да биде наш национален симбол. Ние си имаме Македонски Лав и Сонце од Кутлеш, кои фала Богу, точно знаеме како изгледаат. А тоа го знаат и двете гореспоменати дисциплини.
 
Последно уредено:
Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.221
Поени од реакции
1.471
Сакаш да ми кажеш дека не знаеш што значи национален симбол?

Националниот симбол има строго определена форма во вексикологијата и хералдиката.
Не е секое сонце македонски национален симбол.
Двоглавиот орел од Луни Тунс не е национален симбол на Албанците, туку тој нивниот од знамето, со строго определена форма, размер и др.
Не е секое тркало симбол на Индија, туку оноа со строго определена форма.

...или можда сакаш да кажеш дека, ете, професорот Грчев (кој патем е одговорниот за започнување на градежниот хаос во Дебар Маало) е историски компетента личност да измислува нови национални симболи?

Таа пештерска шкрабаница не може никако да биде наш национален симбол. Ние си имаме Македонски Лав и Сонце од Кутлеш, кои фала Богу, точно знаеме како изгледаат. А тоа го знаат и двете гореспоменати дисциплини.

Ова ти е прав медиум пизда.
А тие што го поставиле, тие чекаа десет години да поминат и фотељите да почнат да им се тресат, за вака нешто да направат, маме им ебам продадено.
Ти не знаеш што значи национален симбол кој е потопен со македонска крв на денешните Македонци.
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
28.098
Поени од реакции
33.503
Ти не знаеш што значи национален симбол кој е потопен со македонска крв на денешните Македонци.
Јас знам дека Сонцето од Кутлеш и Македонскиот Лав се национални симболи на Македонците.
Инаку и бугарскиот лав и грчкиот двоглав орел и српот и чеканот и многу други симболи низ историјата се потопени со македонска крв, сепак тоа не ги прави македонски национални симболи.
Му текнало на некој свежо обогатен тајкун у девеести дека вентилатор ќе биде на знаме и никому ништо. Можда утре ја ќе дојдам на власт и ќе стаам пиперка на знамето. Ти вероватно по некое време ќе се појавиш и ќе тврдиш дека и тоа е македонски национален симбол.
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
5.994
Поени од реакции
4.174
прво мислев дека се шегуваш,после стварно ме разочара o_O

Античка Македонија е најмалку од СЕ пештерска заедница...........

а вентилаторчево за знаме поставено е едно од поголемите понижувања за Македонија и Македонците во независна држава,али ние(повеќето) сме безосетни безрбетници докажано и потврдено 25 години наназад
 
Член од
21 март 2011
Мислења
2.409
Поени од реакции
1.502
Срамота да не си ја знаеш Македонија.
значи не можам да поверувам, веќе неколку години упорно се глупираш со карапата, навистина мислиш дека некоја 100 пати кажана лага ке биде прифатена како вистина, ова комуњариве навистина успеале да ви го исперат мозокот.
 
Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.221
Поени од реакции
1.471
Јас знам дека Сонцето од Кутлеш и Македонскиот Лав се национални симболи на Македонците.
Инаку и бугарскиот лав и грчкиот двоглав орел и српот и чеканот и многу други симболи низ историјата се потопени со македонска крв, сепак тоа не ги прави македонски национални симболи.
Му текнало на некој свежо обогатен тајкун у девеести дека вентилатор ќе биде на знаме и никому ништо. Можда утре ја ќе дојдам на власт и ќе стаам пиперка на знамето. Ти вероватно по некое време ќе се појавиш и ќе тврдиш дека и тоа е македонски национален симбол.
Ти немаш национално чуство. Ти стварно мислиш дека тој народ пред 2000 год, и овој сега имаат иста крв?

Sent from my EBM8000NBD using Tapatalk
 
Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.221
Поени од реакции
1.471
значи не можам да поверувам, веќе неколку години упорно се глупираш со карапата, навистина мислиш дека некоја 100 пати кажана лага ке биде прифатена како вистина, ова комуњариве навистина успеале да ви го исперат мозокот.
Лажни сте вие кои го вреѓате официјалното македонско знаме. Никогаш нема да бидиме држава и народ со национално чуство ако сме поделени по партиски основи. Ако си за вмро, па твојата партија сака да ја направи држвава да биде партиска а не национална македонска. Вие имате чуство само кон партијата, а не кон македонските симболи.

Sent from my EBM8000NBD using Tapatalk
 
Член од
6 август 2014
Мислења
8
Поени од реакции
6
Националниот симбол има строго определена форма во вексикологијата и хералдиката.
Грешиш. За хералдиката воопшто не е важно како изгледа симболот претставен на грбот, туку е важен блазонот. Значи, за хералдиката е важно: црвен лав на златен штит, црн двоглав орел на црвен штит, златен лав на црвен штит... останатото е само уметничка интерпретација. Да, можеби во помодерниве времиња тоа не е во потполност така, но сепак, хералдиката е наука и ако се водиме строго по нејзините правила и нејзините практики стари 1.000 години - блазонот и точка.

И уште нешто - се вика вексиЛологија.

Во останатото нема да навлагам, ќе се/ве поштедам од тоа убедување без крај и резултат.
Само ќе се сложам со ZOTE дека не е убаво да се навредува знамето на Република Македонија. Така само се подрива националното чувство. На тоа и сакав да укажам од самиот старт со моите коментари, само на еден не толку директен начин.

(y)
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
28.098
Поени од реакции
33.503
Абе не ме заебавај. Зарем може било кое златно сонце на црвен штит или било кој златен лав на црвен штит да биде национален симбол на Македонија?
Традиционален изглед, форма, размер, ништо тоа. Нема везе?
Битно е да е лав на црвено односно сонце, па какви сакаат нека се. Тоа историски облик и форма , што го има со векови, нема везе?

Значи вчера на Грчев му текнало сонцето од Кутллеш да го претвори во вентилатор и тоа ви е на вас ОК? Утре ја ќе дојдам и ќе го земам сонцето со лице од Телетабис и ќе го стаам на црвена заднина и сите ќе викате ова е националниот симбол на Македонците?

Не сум ја вексилог (овој пат исправнo, how yes no, rofl), ниту хералдичар, али не сум слеп ни глуп. Никој у светот за свој национален симбол не земал карикатура на оригиналот.
 
Последно уредено:
Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.221
Поени од реакции
1.471
Абе не ме заебавај. Зарем може било кое златно сонце на црвен штит или било кој златен лав на црвен штит да биде национален симбол на Македонија?
Традиционален изглед, форма, размер, ништо тоа. Нема везе?
Битно е да е лав на црвено односно сонце, па какви сакаат нека се. Тоа историски облик и форма , што го има со векови, нема везе?

Значи вчера на Грчев му текнало сонцето од Кутллеш да го претвори во вентилатор и тоа ви е на вас ОК? Утре ја ќе дојдам и ќе го земам сонцето со лице од Телетабис и ќе го стаам на црвена заднина и сите ќе викате ова е националниот симбол на Македонците?

Не сум ја вексилог (овој пат исправно), ниту хералдичар, али не сум слеп ни глуп. Никој у светот за свој национален симбол не земал карикатура на оригиналот.
Ама па не можеш стар симбол кој можат да го признаваат повеќе денешни народи како свој, ние единствено да го присвоиме за наш кој треба да не обедини.[/FONT]Artaxerxes II, Shahanshah of Iran (left) is paying his respect to Anahita standing on Aryan Lion's back with Mitra (The Sun) behind her (404 BC - 359 BC).
Еве ти доказ и дека Персијците, или култот на Митра го имасле како антички симбол Сонцето и Лавот. И сега што правиме?
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
28.098
Поени од реакции
33.503
Па и Енглкеска и Чешка и еден куп други нации имаат лав бре.

Дали е тоа Македонскиот лав? Дали лавот персиски е Македонскиот лав?

Си чул за поимите форма, облик, размер, карактеристики?
 
Член од
21 март 2011
Мислења
2.409
Поени од реакции
1.502
Лажни сте вие кои го вреѓате официјалното македонско знаме. Никогаш нема да бидиме држава и народ со национално чуство ако сме поделени по партиски основи. Ако си за вмро, па твојата партија сака да ја направи држвава да биде партиска а не национална македонска. Вие имате чуство само кон партијата, а не кон македонските симболи.

Sent from my EBM8000NBD using Tapatalk
јас не го вреѓам официалното знаме, јас го почитувам како знаме на Република Македонија, мегутоа не го прифаќам како Македонски симбол и никогаш нема да заборавам на кој начин е донесено, а и тие што го донесоа беше ред да кажат поштено, "таа ни е силата, не можеме бла блаа..мораше да биде така и слично." а не да измислуваат глупости.Не е срамота да бидеш искрен, срамота е да лажеш и крадеш.
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
28.098
Поени од реакции
33.503
Срамота е што Македонскиот народ нема свој национален симбол ни на грб ни на знаме.
 
Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.221
Поени од реакции
1.471
јас не го вреѓам официалното знаме, јас го почитувам како знаме на Република Македонија, мегутоа не го прифаќам како Македонски симбол и никогаш нема да заборавам на кој начин е донесено, а и тие што го донесоа беше ред да кажат поштено, "таа ни е силата, не можеме бла блаа..мораше да биде така и слично." а не да измислуваат глупости.Не е срамота да бидеш искрен, срамота е да лажеш и крадеш.
Затоа никогаш нема да постигнеме македонско национално единство.
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.414
Ти немаш национално чуство. Ти стварно мислиш дека тој народ пред 2000 год, и овој сега имаат иста крв?

Sent from my EBM8000NBD using Tapatalk
Муабетов е баш Тапамуабет.

Очекував дека после 10 години поминати на форумов твојата интелигенција ќе порасне како што растеа достигнувањата на темите и пошто мислењата на скоро 99% од членовите некако еволуираа... само ти си исклучок.

Уствари мислам дека си единствениот чие размислување се уназади со текот на времето.

Симболите со кои историски се идентификуваме можеле и 100 пати досега да се променат, да се намножат, изгубат, заборават, забранат, копираат, украдат, вратат, па и да дојдат нови симболи кои немаат ништо заедничко со минатото.

Не проблемот со кој симбол повеќето Македонци се идентификуваат, ги има толку низ историјата па секој нека повели и нека си избере она што му се допаѓа.
Единствениот проблем е кога луѓето слични на тебе се обидуваат да ја наметнат својата индокринација на остатокот.
 

jonovski

Хералд
Член од
24 јуни 2009
Мислења
117
Поени од реакции
140
Интересна е дискусијава од аспект на слободата да се има сопствено мислење. Но од теоријата на симболите ситуацијата изгледа поинаку.

„Симболите настануваат и се одржуваат исклучиво преку интеракција во некој социјален систем и со постоење договорени, заеднички значења врежани во рамките на одреден социо-културен контекст на оние коишто ги интерпретираат. Тие значења ги нарекуваме основни значења на симболот: значење на симболот за кое се согласуваат поголемиот број членови на тој социјален систем додека несогласувања би го довеле во прашање дури и социјалниот систем.

Толкувањата не мора да бидат идентични, но мора да бидат во истиот збир на значења. На пример, знамето за некого може да ја симболизира татковината, за некој друг државата, за некого територијата, но станува збор за иста група значења. Покрај основното значење постојат и дополнителни значења што некои поединци им ги доделуваат на симболите, но не мора да бидат споделени од другите припадници на групата.“

Симболите, накратко можат да бидат лични и јавни. Личен симбол, всушност е збир на значења што му се предаваат од поединецот на одреден лик, како и емотивните, свесни или несвесни реакции што тој лик ги предизвикува кај поединецот,

На многу предавања и трибини, кога сум го поставувал прашањето за тоа што треба да има на државниот грб, сум слушнал многу одговори и аргументацијата за нив. за илустрација еве неколку: Бардаче - бидејќи е основна работа во која се чувала водат акако извор на животот..., друг предложува шарпланинец, како ендемски вид, најверен пријател на човекот...

Тоа е личниот симбол, како луѓето го доживуваат посочениот лик.

Јавниот симбол за кого се однесува горниот текст се создава во контекст на заедницата и тој се всадува од заедницата во своите припадници на разни начини, преку домашно воспитување, школски систем, јавно мислење итн. Со тоа јавниот симбол станува и личен, односно значењата од заедницата се зема како свое.
 

jonovski

Хералд
Член од
24 јуни 2009
Мислења
117
Поени од реакции
140
Со други зборови, не постои начин група поединци, сите, независно еден од друг, да дојдат до ист избор на симбол. Значењето на симболот се всадува во поединецот. Тоа е единствениот начин тие да стигнат до истото значење.

Ако земете група луѓе кои никогаш не виделе и не чуле за семафор и ги прашате на која боја е најдобро да се премине улицата, ако групата е доволно голема, одговорите би биле по околу 1/3. Но бидејќи нам уште од најмала возраст ни е сервирано, формално и неформално дека на црвено светло се стои, тогаш ние тоа значење го прифаќаме како „вродено“.

На иститот начин, околните народи ги чувствуваат своите симболи како „природни“. и не само околните. Во САД пред почетокот на наставата сите ученици кажуват заклетва кон знамето на САД. Во Полска кажуваат стихотворба за белиот орел.

Државното знаме е референцијален симбол кој го наметнува државата на своите граѓани. Тоа скоро никогаш не е решено на конкурс, јавна дебата, истражување на јавно мислење. Кај нас додуше имаше конкурс, ама само како легален начин да се дојде до нови симболи. Според смислата на конкурс постоечката химна не можеше да се најде како предлог!! Но сепак таа беше прифатена. А за знаме беше прифатена единствената тогаш присутна алтернатива, знамето веено во дијаспората последните неколку години. Иако на конкурсот доби ФЕНИКС 92, сепак конструкциски , на предлог на Тодор Петров, знамето го реши Мирослав Грчев!
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.938
Поени од реакции
5.612
Вмро, озбилете се и држете се до темата која гласи;

ГРБОВИТЕ НА МАКЕДОНИЈА - МАКЕДОНСКА ХЕРАЛДИКА!После овој пост - секој нареден оф топик ќе биде соодветно казнет, најстрого.
Значи ќе продолжете со дискусија околку грбовите а не модерното знаме, слики од Тони Геџевски, Ѓорчев, Силванева Бонева, антички "македонски" симболи тин.

Значи после овој пост - не смее да има офф топик, држете се до темата!
 
Последно уредено:
На врв Bottom