Графички карти

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
напукани шејдери
Заради архитектурата е ова, (VLIW5/4, GCN) не оти реално имаат 2-3000 шејдери.

а драјверите (возачите) женски им биле 100% зашто за ништо не ги биваше. Зимаш јака карта, ставаш драјвер, и драјверот ти вика WTF DO I NEED TO DO?

Сега е малку друга приказната. nVidia не паднаа со квалитет туку многу качија цена.
Се е кажано во овој дел, не знам зошто толку ја напнавте со Amd и Nvidia.
BTW покачена е цената во однос на тоа што го нуди Amd за помали/исти пари, (освен GTX560 Ti vs 6950, тука е ептен тесно) порано пр. 8800GTX кога искочи цената беше доста повисока од таа кога искочија GTX480/580. Значи конкуренцијата го прави своето. Сега тоа го прави Amd со 7900 серијата, бидејќи нема конкуренција и цената на 7970 е вртоглави 33000 ден. Е кога ќе искочи Кеплер ситуацијата ќе биде поинаква.
И да не се разочарувајте од 7000 серијата, ова не е ценосниот потенцијал на GCN артитектурата, има уште многу headroom, што Amd веројатно ќе го искористат за да им парира на GK110 картите наесен.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.739
Поени од реакции
18.485
Порано АТИ картиците беа лајно, архитектура за никаде, напукани шејдери, процесори и чипови ама ко со ОХО лепак споени, а драјверите (возачите) женски им биле 100% зашто за ништо не ги биваше. Зимаш јака карта, ставаш драјвер, и драјверот ти вика WTF DO I NEED TO DO?

Сега е малку друга приказната. nVidia не паднаа со квалитет туку многу качија цена.
Кога порано другар, за која генерација збориш?

БТЊ како што кажа Мастер, 7970 се со толку пониски клокови its not even funny, кога ќе се клокнат на околу 1200/1250 мхц ги добивате перформансите што реално требаше да ги има оваа серија, но AMD се одлучи картите со таков клок да ги остави за 8970 серијата, која ќе биде конкурент на Kepler GK 112, GTX780 а не на Kepler 114 - GTX680/670 карта која треба да излезе наскоро, според мене одлична стратегија на AMD, Nvidia пак ќе го јаде калапот на крај генерално гледано.

И да, незнам зошто мислите дека цената на 7970 е висока, па до пред 1 месец GTX580 беше 510 долари.....7970 е околу 15/20% побрза = 520/550 долари...сосема нормална цена (за најбрзата сингл карта во светот во моментов)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Кога порано другар, за која генерација збориш?

БТЊ како што кажа Мастер, 7970 се со толку пониски клокови its not even funny, кога ќе се клокнат на околу 1200/1250 мхц ги добивате перформансите што реално требаше да ги има оваа серија, но AMD се одлучи картите со таков клок да ги остави за 8970 серијата, која ќе биде конкурент на Kepler GK 112, GTX780 а не на Kepler 114 - GTX680/670 карта која треба да излезе наскоро, според мене одлична стратегија на AMD, Nvidia пак ќе го јаде калапот на крај генерално гледано.
Скоро до пред да излезат 9 сериите на Nvidia.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.739
Поени од реакции
18.485
Мислиш на периодот од 4870 па навака? ако те разбрав добро.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Мислиш на периодот од 4870 па навака? ако те разбрав добро.
Така некако, од 4850 натаму се оправија ATI а претходно NVIDIA тепаше се живо, посебно кога излезе 8800GT беше непобедливо нешто, башка евтина.

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
2xhd6870 нема да влечат повеќе од 500w, а тие што се ретардирани нека си купуваат комотно од 1000w.
Па нели real power e, може да ја извади декларирана моќност. а реално, не требаат повеќе од 500w, за 2 6870-ки.
Чим може да даде толку... вади му ја мастата, за џабе ли толку пари се дало за такво напојување?
Али нема везе сега тоа... што ти стана одеднаш, па почна GeForce да ги фалиш?? до пред некој ден ми викаше... хд6850... за цената е неприкосновена... а сега како да сакаш индиректно да кажеш, АМД се срање... GeForce is the real shit! :D
И пред неколку месеци, прочитав коментар тука, мислам дека од psyside беше, и пишуваше дека High End графичките на nVidia, 4 од 5 графички, прегореле при оверклок.. нешто како резил и брука за нвидиа... бидејќи користеле евтини капацитори или што ти знам што... додека АМД и на послабите графички, ставале некои квалитетни капацитори.. на буквата В... беа некои.. незнам кои точно.
Слободно шалтај едно 50-60 страници уназад, и ќе видиш и видеа од истото.
И за кој квалитет ми зборуваш жити бога?
Иначе јас имав ati radeon a7000 од 2004 година, и воопшто не ми делува како да е безвезе составена и лепена со уфо лепак.
Работеше константно 5 години, и сеуште гајле нема.
не се разбираме не викам дека АТИ нечинат туку дека ати од секогаш имале проблеми де со драјвери де со игри, и тоа е сосема спротивно на нвидиа кои само ги ставаш во компјутер и тераш...
Друго сум имал ати и јас не викам во ниеден случај дека не чинат или дека не вредат поготово 6850 ;) ама кога би имал повеке пари би купил добра нвида карта и ке ја терам како што ги тераат сеуште 8800ГТ
Ама како пример ке наведам дека кога имав ати 3870 многу ми правеше проблеми кога сакав да се поврзам на телевизор или многу трепереше мониторот односно refresh rate заебаваше или не сакаше звук да даде преку HDMI некогаш функионираше некогаш нејке да слушне, па читај 300 форуми како да решам проблем што очигледно не се решава...
Додека на истиот телевизор со лаптоп со гифорс 9300ГС 256мб преку HDMI работеше секој пат од прва со звук, паралелно двата дисплеја функционираа со различен refresh rate и со различна резолуција и тоа трае 5 мин да наместам СЕ од кои 2 мин чекам лаптопот да се покрене.
Значи не зборам која графичка повеке вреди за парите туку кога ке купиш нвидиа за такви работи односно функционалност или практичност во однос АТи е winner all the way...
--- надополнето: 14 март 2012 во 20:05 ---
БТЊ. :) изгледа дека ке се сврти ситуацијата од летово па натака во корист на гифорс иако 7870 е доста примамлива карта за купување :)

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Можеби одсекогаш имале проблеми со драјверите, али сега веке немале, а ние живееме во сегашно време, а не минато. А сега драјверите се исти и за nVidia и за AMD.
Не знам што толки го тупите со драјверите на AMD, како драјверите на nVidia да се којзнае што, епа жал ми е што ке го скршам вашиот фанбојски филм, запознајте го Forceware 196.75, the card killer.

Член од
28 декември 2011
Мислења
186
Поени од реакции
344
Немој да си се излажал да купиш од ДД компјутери! Ќе им е*ам лоповите. На чифтек гаранција... 0 денови а? -_-
Иди друже у мебиус, ќе си земеш чифтек со 2 години гаранција. И не, моделот не е 650 W, туку 550w e. Излеа овие како ќе им текне така си пишуваат.
Ако сакаш да си заштедиш пари, земи си чифтек а80 500w, за 3000 денари, или чифтек а135 500W за 3900 денари. Вториот е поквалитетен од првиот модел. Или чим ти се фрлаат ко што гледам 4000 денари за напојување, собери си уште 800 и земи си кулер мастер сајлент про, модуларно напојување, 500w, со 5 години гаранција :)) Господ да те види :))
Значи ако сакаш да заштедиш на пари, зимај го тоа од 3000, а ако сакаш уште подобар квалитет за не многу повеќе пари, земи CM silent pro за 4800. Јас би играл така :)
Каде има CM silent pro za 4800?

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
Каде има CM silent pro za 4800?
Vortex во ТЦ бисер. :)
Друго сум имал ати и јас не викам во ниеден случај дека не чинат или дека не вредат поготово 6850 ;) ама кога би имал повеке пари би купил добра нвида карта и ке ја терам како што ги тераат сеуште 8800ГТ
:)
Тие времиња беа, и нема да ги има повеќе.
Убаво беше тогаш, ќе си купиш таква картица и ќе те тера неколку години без никаков проблем.. а сега :S
гледам моментално во еден бенч од Кинг Артур 2, hd6990 на ултра сетингс, и на 2560х1600 дава 21 fps, a gtx590 27fps. И како да не те накурчи фактот што дури и најмоќните графички даваат катастрофални перфоманси :S Макар што станува збор и за неоптимизирана игра :/

Член од
2 октомври 2009
Мислења
958
Поени од реакции
238
Демек АМД не се "квалитетни"?
:facepalm::facepalm::facepalm:
Си ја отпеа и ти песната...
izvini prijatel ali imav ati 6850 edna nedela ja terav, nemozev da izdrzam poveke bidejki na sekoi 30 min vadea novi catalyst drajveri , drugo koga izleze batlefield 3 koj imase problemi ati ili geforce, za sekoja igra morav da steluvam ati grafickata taka da si ja smeniv za geforce 460 i zivot vidov, arno mu vikav na prodavacot ne mi nudi ati garficka on zapnal super e zemi ja, i zemav i ja vrativ i tolku od mene.

Noorotic

пецач на риби
Член од
22 февруари 2011
Мислења
892
Поени од реакции
383
абе шо се распраате.... земете си компјутер од нико комјутери да ве виде господ

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
абе шо се распраате.... земете си компјутер од нико комјутери да ве виде господ
Да, нико се најдобри, се согласувам :)
bang for the buck во нико е хд5870 која е 27 500!!! Како може човек на ваква цена да одолее!! :D :pos::pos:

Член од
25 ноември 2011
Мислења
12
Поени од реакции
1
Jimmy погоре прочитав дека си имал проблем со треперење на мониторот. Јас го имам овој проблем подолго време со geforce 7300 GT. Те молам кажи ми има ли некое решение. Пробав со разни драјвери зголемување на refresh rate ама се за џабе.

Однапред благодарам.

Kajgana Shop

На врв Bottom