"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Sto ima razlika ako nekoj npr strumicanec kaze *ja sam od strumca* ili *ja sam od provincija* ?
Za mene e isto, vo smisla nitu sam sebe da se degradira nitu da se duva.[DOUBLEPOST=1421302736][/DOUBLEPOST]
Сите вие горди скопјани имате барем еден дедо или една баба што пред 50 години Тито ги извадил од бавча во Струмичко или лозје во Кавадаречко и ги донел во Скопје да работат во индустрија
Tokmu taka, Skopje pred vojnite ako ne se lazam nemalo ni 50.000 ziteli. Najveke luge migriraa nakaj SK posle vtora svetska i posle zemjotresot.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.807
Поени од реакции
25.268
Сите вие горди скопјани имате барем еден дедо или една баба што пред 50 години Тито ги извадил од бавча во Струмичко или лозје во Кавадаречко и ги донел во Скопје да работат во индустрија
Не е точно тоа, ама и да е ШТО ИМА ВРСКА? Гледаме и збориме за ДЕНЕС, тоа се е историја

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Како бе не може да се открие во која смисла се употребува „провинцијалци“ ?
Па доволно е да ги разгледаш последниве 3-4 страни од темава и ете го одговорот.
Не сме сите скопјани исти. Еве ја пример мразам кога некој што не е од Скопје ќе го наречат провинцијалец, ама ги има многу таквите што често го употребуваат овој збор во смислата која се гледа и на темава.
Ова со „не е навредлив збор“ го сфаќам само како оправдување зошто тие што доаѓаат од внатрешноста прифатиле да ги нарекуваат така па дури и самите си се именуваат како такви.
Знам дека генерално земено се многу препотентни скопјани и дека носот им е дигнат до наредната галаксија само зошто они живеат у Скопје, а другите не и затоа ме нервира ова со употребата на „провинцијалци“.
Еве ти пример види ги глупите констатации на Трипко...
Само луѓето од внатрешноста биле гласни по автобуси, се дереле, го оставале ѓубрето пред врата, ја спуштале цената на трудот...
Ме чуди зошто не кажа дека и забраната за плукање е донесена поради нив, зошто само луѓето од внатрешноста плукаат по улициве на Скопје...
Па уште и вика дека другите збореле на дијалект, а скопјани збореле литературно :lolzz:
Другар, тоа и ми е муабетот.

Провинцијалец има две значења (беше наведено претходно):

Вид збор: Именка, машки род

1. Тој што живее во провинција, во внатрешноста на една земја.
Англиски: provincial Албански: provincial

2. Тој што е културно заостанат.
Албански: provincial
Употреба: Преносно значење

Ете првото на пример не е навредувачко (како што напоменав во претходниот мој пост), но второто и те како е навредливо. Работата е што со константа примена на зборот “провинцијалец“, човекот за кој се однесува оваа квалификација - не знае со кое значење му се обраќаат (не знае дали е со навредувачки тон или како географска определба).

Т

Триптико

Гостин
@Bojan Van Buuren Охриѓанец се согласи со моето мислење дека и двајцата имаме проблем со наведеното во постот. Што би рекол оној шо лафе: Кој ти к.р бизнис? Другпат читај убаво, па коментирај.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Mislam deka najgolem problem e cenata na prevozot i gorivata vo odnos na zarabotuvackata. Cista matematika. Na zapad e normalno da se vozat po 100+ km na rabota, zatoa sto standardot dozvoluva. A kaj nas nema sansa, mnogu poisplatlivo im e na tie so lebot si go pecalat vo Skopje tuka da se preselat.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
@Bojan Van Buuren Охриѓанец се согласи со моето мислење дека и двајцата имаме проблем со наведеното во постот. Што би рекол оној шо лафе: Кој ти к.р бизнис? Другпат читај убаво, па коментирај.
Кој сака нека се согласи со тебе, констатациите ти се смешни.

Т

Триптико

Гостин
Нели беа глупави? Тоа значи дека и оној што се согласува е глупав.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Нели беа глупави? Тоа значи дека и оној што се согласува е глупав.
Констатациите се и смешни и глупави.
Дали некој се согласил со таквите констатации и дали тој што се согласил е глуп, не.
Уствари не ме интересира шо сте збореле вие двајца зошто не ве следев многу, ама го приметив твоето дека само луѓето од внатрешноста се гласни, го оставаат ѓубрето пред врата, ја спуштале цената на трудот...
Ако стварно веруваш во ова, тогаш имаш проблем...

Т

Триптико

Гостин
@Bojan Van Buuren Не верувам, го гледам. А ти, ако глумиш некоја принцеза и не се мешаш низ обичен народ, тоа е твој проблем.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
@Bojan Van Buuren Не верувам, го гледам. А ти, ако глумиш некоја принцеза и не се мешаш низ обичен народ, тоа е твој проблем.
Абе другар коа си одел ти у средно си се возел у ЈСП ?
Сакаш да ми кажеш дека у градов нема шанси да најдеш скопјанец што си го остава ѓубрето пред врата ?
Дај не се праи со сила слеп...

Член од
15 јануари 2015
Мислења
3
Поени од реакции
4
Провинцијалците се тумор на нашиот убав град. :(

Член од
14 декември 2013
Мислења
4.157
Поени од реакции
10.994
Сериозни психички пореметувања имате вие шо размислувате вака

Т

Триптико

Гостин
Абе другар коа си одел ти у средно си се возел у ЈСП ?
Сакаш да ми кажеш дека у градов нема шанси да најдеш скопјанец што си го остава ѓубрето пред врата ?
Дај не се праи со сила слеп...
Скопјани не се на дневен ред. Не ве учат на Правен како се води дебата?

Член од
14 февруари 2014
Мислења
181
Поени од реакции
155
Од дискусииве тешко се разликува кој е кој.Интересно.

Kajgana Shop

На врв Bottom