Го вртевме лепчето и паричката се падна кај ...?

Статус
Затворена за нови мислења.

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Во Македонија има голем број обичаи, а една од традициите е вртење на лепчето со паричка. А се верува кај кого ќе се падне паричката тој ќе има бериќетна и среќна година.

Во некои делови тоа го прават за Бадник, некои за Василица.

Па каков е обичајот во вашата фамилија? Кршите лепче? Кај кого оваа година се падна паричката?

Јас ја обожавам традицијата за Бадник посна трпеза, лепче со паричка, целото семејство заедно на ручек ...:pipi:

Ladies'_Man

Страхотен пич
Член од
31 декември 2008
Мислења
156
Поени од реакции
12
Го обожавам делот со малку црвено вино после паричката...а паричката не ми е многу важна.

Hellz Guardian

We do what we want
Член од
2 февруари 2008
Мислења
7.094
Поени од реакции
1.656
Да да секоја година обавезно на Бадник вечерта лепче се крши го делиме на 6 дела (дека сме 4 члена у семејството) и едно иде за Куќа и едно за Работа мислам и паричката кај кого падне тој ќе имал среќа цела година па ке видиме до вечер.Минатата година кај мене се падна :icon_lol:

rossoner stefan

Модератор
Член од
5 декември 2007
Мислења
1.770
Поени од реакции
192
Едвај чекам да дојде ручекот....ете ги моите доле спремаат цел ден:vozbud:
За мене ова е еден од најубавите традици кои се провлекуваат низ векови наназад.
Кај кој се паднала паричката ке ви пишам покасно дека сеуште го немаме кршено лепчето.
Ама сепак лично јас, поголемо внимание посветувам на утрешниот ден, односно на Божик....

Член од
27 ноември 2008
Мислења
1.433
Поени од реакции
341
само на василица го вртиме мазникот...
инаку обожам коледе василица божиќ и велигден...
омилени:toe:

N

n/a

Гостин
Денеска,на Бадник...
околу 19 ч ќе видиме кај кого ќе се падне паричката.

Clen 7

Од Форумот
Член од
5 јуни 2007
Мислења
2.843
Поени од реакции
360
Чекај бе рано е уште.После,пориквечер негде.
Не се исплати бе за 5 денара да чепкаме по леБчето сите. Дај 100’евра унутра па да биде општа туча таму:):)

mean

:пипи:
Член од
12 октомври 2008
Мислења
587
Поени од реакции
24
Овие празници ми се најубави и највесели, многу повеќе ги почитувам од Новогодишната ноќ на пример.

Кај мене дома на Бадник вртиме лепче со паричка, а на Василица пита со паричка, така да имам двојна шанса паричката да се падне кај мене. :icon_lol:

Се надевам оваа година ќе се падне паричката кај мене конечно, затоа што јас колку што памтам паричката ми се нема паднато може веќе 6 години :(.
Покасно ќе го вртам лепчето, затоа попосле ќе се надополнам кај кого се паднала паричката.
Иначе ние го делиме лепчето само на членовите од семејството, не го делиме и на Господ и на Куќата како што прават повеќето.:toe:

Член од
18 април 2008
Мислења
876
Поени од реакции
213
Еден мегу ако не и мојо омилен празник... сите се збереме накај 20-21 саато прво ислушаме неколку молитви па после лепчето го делеме на 9-10 дела.... :) не е важно у кој ке се падне паричката ( лани у богородица мислам дека се падна ) ама нема и нема да има никогаш местење ( за малите деца )

Annabel

Неутрална*
Член од
18 декември 2008
Мислења
1.298
Поени од реакции
183
Кај мајка ми се падна ама тоа беше у питата за ручек,вечер ќе видиме кај кого ќе се падне,лепчето кога ќе го вртиме

Член од
24 август 2008
Мислења
1.120
Поени од реакции
163
Пошо сме 5 члена едниот дел е за куќата и ова година на куќата падна а иначе најчесто (освен порано ко ни ги местеа мене и на брат ми) и се паѓат на мама.

Kriticar

дискриминатор
Член од
7 мај 2007
Мислења
1.037
Поени од реакции
5
Како мал обавезно се паѓаше кај мене (ја местеа моите) :)Сега у последно време нешто слабо ми иде со паричкава.Едно добри 2-3 години ми се нема паднато.

Иначе кај тој што ќе се падне паричката се верува дека ќе има плодна, среќна, најнај година :)

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
Go sakam praznikov poradi familijarniot duh.
Majka mi sekogas se vadi na taa karta, za da gi sobere site i da gi natera da bidat srekni ko elfovite na dedo Mraz! Cel den sprema zeludochni ubaini i se vrtka naokolu delejki blagoslovi i cestitki na site, pocnuvajki od deckovcite na moi drugarki pa do zitelite na Izrael. Kako da ne se smees? A kako da se smees bez da uzivas? :pipi:

Esobar

Македонија над СЕ !
Член од
12 февруари 2008
Мислења
4.895
Поени од реакции
453
рано е сега вечер ќе видиме кај кого ќе се падне :vozbud:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop