Metono1[mkd];3283897 напиша:
Некој да ми објасни некој работи ако може. Проблемот го има скоро кај сите жени а мислам дека прашањето е за тука. Чир(тумор) на матката или нешто повеќе околу него. Има такво нешто нели? Ми треба малце објаснение. Од што доаѓа до оваа работа и ако може некој од женската популација да ми објасни за што служат јајниците? Поздрав, ме интересира.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cancer
Еве референца кон општо за ракот.
Оштетени мутирани клетки формираат оштетено ткиво а тоа ткиво ја попречува правилната работа на органот. Оштетените клетки се множат и ракот расте и се проширува.
Зависи од степенот на оштетеност ракот може да биде бениген и малиген. Бенигните не се многу проблем, малигните се опасни и најчесто смртоносни.
Можат да се оштетат клетките и да настане рак од многу различни начини:
Генетски пренесено оштетување од родителите, предизвикана мутација со помош на радијација, предизвикана мутација од хемиски природа, немање на доволно клучен градбен материјал (протеини на пр.) во организмот, вирусна инфекција и тн. има многу начини за клетките да се оштетат.
Окулу тоа со јајниците како што побара самиот еве нека ти одговори некое женско, јас нема да одговорам. :pos2:
Само без навреда, не се лути, мислам дека ти пишуваше 19 години на профил и изгледа се зезаш малку.

Сигурно го имаш сретнато поимот „јајници и за што служат“ објаснет убаво досега во некој учебник по биологија или информативни ливчиња од непрофитабилни организации или сл. практично нема шанси да не си го сретнал тој поим во 19 години живот, па дури и намерно да си сакал да не го приметиш поимот.