Преземено од денешен Вечер
Прва геј "парада" во Скопје
Хомосексуалците, бисексуалците и транссексуалците од Македонија од 10 до 17 октомври во Скопје ќе ја одржат манифестацијата "Љубовта е љубов". Претставници на Македонската асоцијација за слободна сексуална ориентација на манифестацијата и даваат посебно значење, издигнувајќи ја на ниво на настан од рангот на гостувањето на светстиот тенор Хозе Карерас. Во рамките на програмата во Скопје ќе гостува Волфганг Тилманс, светски прочуен фотограф и професор на Франкфуртската академија за убави уметности. "Претставувањето врвни гејуметници е единствениот начин да се покаже дека геј луѓето не се "накази", туку продуктивни членови на секое општество и често се и амбасадори на културата на нивната земја. Тоа, според нив, е најбезболниот начин да се релаксира менталитетот на мнозинството во врска со културата и правата на малцинствата, маргинализираните групи, посебно во земјите кои имаат висок степен на хомофобија, во кои спаѓа и Македонија", стои на веб-сајтот на МАССО, организатор на манифестацијата. "Станува збор за манифестација која треба да помогне за релаксирање на менталитетот и односот кон луѓето со различна сексуална ориентација. Веруваме дека уметниците, и уметноста сама по себе, се универзални и можат многу да помогнат во тоа. Сметаме дека делата на Волфганг Тилманс, кој е еден од најголемите фотографи во светот, се одличен пример тоа да го докажеме, а за нас е особена чест што прифати токму тој да ја отвори манифестацијата", вели Кочо Андоновски, претседател на МАССО, која за организирање на настанот доби поддршка на Швајцарската програма за култура "Про Хелвеција". За скопската геј - недела, како што стои на веб-сајтот на "Про Хелвеција", организацијата одобрила 3.945 швајцарски франци, преку програмата за проекти од областа на културата, во средини кои се соочуваат со социјални и економски промени.
"Лично, не ги поддржувам парадите. Во Македонија не е време за одржување такви манифестации и сметам дека ќе биде невозможно такво нешто да се случи во наредните 5 години", вели Кочо Андоновски, претседател на МАССО.
Колку е нашето општество еманципирано и отворено да прифати таква глупост? Јас, како претставник на таа популација, сум против било какво гетоизирање на хомосексуалците и сметам дека нема потреба да се егзибира сексуалноста. Претпочитам нормален живот и имам пријатели од сите “сексуалности“ - повеќе ми одговара да седам дома отколку да одам во гетоизираните дискотеки и барови само затоа што се геј-дискотеки и барови. Мојата филозофија : одам во дискотека за да се чувствувам добро, да се изнаиграм, да се изнапијам колку што ми душа сака...
Пријатели ми се сите оние коишто ми го мислат добро а не сите оние што се како мене. Замислете цел живот да го поминете со луѓе исти како вас : ќе умрите од досада.
Сума сумарум : за да се прифати нешто - мора да се претстави во најдобро светло. Ако насила им се пронира и им се сервира на нашите македончиња некаква култура (да се биде геј е се освен да се промовира култура оти човекот како единствен ја има живеејќи во едно општество)...
Јас сум против : сметам дека нема потреба од егзибиција.
Кант рекол : “Живејте скриени за да бидете среќни!“