Германска визија - За 10 години двојазична Северна Македонија во ЕУ

P

Princ

Гостин
Обожавам неписмени што не знаат да читаат а знаат да пишуваат... NOT!
Симулациската игра на ЕУ наречена „Создавање на нова Европа“, изминатите денови ја играа средношколци и студенти од Македонија, Албанија, Косово во организација на Германскиот институт за меѓународна културна соработка и Македонскиот центар за граѓанско образование, сето финансирано од Германското министерство за надворешни работи.
А насловот е упикан колку да ве запали, нема љутиш.

delboy

кршач на огледала
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.358
Поени од реакции
24
tie imaat problem no bas tie ve stopiraat kade i da odite...sakavte vo NATO no tuka bea gejcite koi ne vi dozvoluva i nikoj nisto ne im mozese...zosto ne im mozea nisto na ALBANIJA i Hrvatska pa bas na vas

Гледам ве,ви,сакавте,вас па си викам да те прашам она ТЕ во никот ти е градот кај што живееш или ?

Член од
28 мај 2008
Мислења
211
Поени од реакции
12
14.03.2009 17:57

Улрике Марија Кнотц

Како Германија ја гледа Македонија за 10 години? - Земја-членка на Европската унија, но со сменето име и двојазичност.

Иако оваа визија за Македонија ја создале студенти од Македонија, Германија и Франција, кои си играле стимулациска игра наречена „Создавање на нова Европа“, со неа се согласува и германската амбасадорка во земјава Улрике Марија Кнотц, која денеска, како што рече, оваа убава визија им ја пренесе на студентите на Педагошкиот факултет во Скопје.

„Во 2020 ќе бидете членка на ЕУ. Ќе имате ново име - Северна Македонија. Владата ќе биде составена од партија со име Нова македонска партија, во која членови се Албанци и Македонци. Албанското население ќе го зборува македонскиот јазик, што е случај и денеска, а Македонците ќе го зборуваат албанскиот јазик што ќе го учат уште од детски градинки. Мислам дека ова е убава визија за земјата. Не е нереална, не е утопија. Може да се направи и пред 2020 ако се работи на политички план“, изјави Кнотц.

Симулациската игра на ЕУ наречена „Создавање на нова Европа“, изминатите денови ја играа средношколци и студенти од Македонија, Албанија, Косово во организација на Германскиот институт за меѓународна културна соработка и Македонскиот центар за граѓанско образование, сето финансирано од Германското министерство за надворешни работи.

Од Македонскиот центар за граѓанско образование како коорганизатори изјавија дека тие се само спроведувачи на оваа симулациска игра.

За германскиот дипломат, грчката блокада на Македонија за прием во ЕУ не е ненадминлива, но според визијата таа би се надминала со прифаќање на името Северна Македонија.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=105747

Пази визијава ...
Во тој случај сигурно би било подобро од сегашнава реалност. Во земја со 2 милиони население од кое половина се чувствуваат македонци и се трудат барем пред тв да говорат литературен македонски јазик од која половина една половина е субјективно и објективно приврзана за Бугарија и си имаат бугарски пасоши а втората половина е субјективно приврзана за Србија која за жал не е во ЕУ. И едните и другите заедно со власите имаат заеднички национален интерес,македонски јазик и македонска држава бидејќи тоа се единствените адути кои го држат православното население обединето наспроти ризикот на македонскиот интерес т.е. албанците,турците и торбешите.
Инаку се друго е фарба, де не менуваме име,де сме антички,де сме словени,де сме и едното и другото, де Грција, ЕУ и НАТО не земаат на шија,заговараат против нас итн итн. Кога би се дошло до компромис за промена на името со кое име ќе се идентификува обединето православното население на државава но не и населението со друга вероисповест јас сум сигурен дека за 24 часа државниот врв би го променил името,дури и ќе се гордее со новото име.

Ова е реалноста но проблемот е во тоа што колку повеќе едната страна се труди да надвладее толку повеќе другата страна се труди да се тргне од владејачката страна. Мислам дека нема место повеќе за негување на политиката ние сме повеќе а вие можете единствено да се интегрирата во нашиот розов свет, сега е време на обединување на разликите и интегрирање на нсекој граѓанин во државата која ќе ја чувствува како своја, барем мислам дека тоа би било во полза на сите граѓани и сигурно би било поприфатливо од она "подобро би се распаднале".

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Оза слика е од 2006 Светското по фудбол.
Не значи што секи ден и на секи джам има турско знаме
Не не значи ама генерално во герман јиа повеќе стојат на прозори обезсени турски знамиња отколку германски, освен тоа не мора да има знамиња, во германија најлесно ќе приметиш каде има турци пот тоа што ќе видиш сателитски антени. Пошто во понеданата кабелска програма во германија нема TRT па турцијте сателитски си ја фаќаат.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
во германија најлесно ќе приметиш каде има турци пот тоа што ќе видиш сателитски антени. Пошто во понеданата кабелска програма во германија нема TRT па турцијте сателитски си ја фаќаат.
Ај да си е*еш пиперот, ме изнасмеа,озбилно...:smir:
:pos2: :pos2: кај ти текна ова...:tv:

Soreno

Big Brother
Член од
14 јануари 2009
Мислења
530
Поени од реакции
19
Не не значи ама генерално во герман јиа повеќе стојат на прозори обезсени турски знамиња отколку германски, освен тоа не мора да има знамиња, во германија најлесно ќе приметиш каде има турци пот тоа што ќе видиш сателитски антени. Пошто во понеданата кабелска програма во германија нема TRT па турцијте сателитски си ја фаќаат.

10 години живем тука, на мене ли го казваш. Има си и турски квартал- Neuköln .

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
10 години живем тука, на мене ли го казваш. Има си и турски квартал- Neuköln .
Гледаш како си знаеш и јас студирам во Kassel, Hessen 4 години

Ај да си е*еш пиперот, ме изнасмеа,озбилно...:smir:
:pos2: :pos2: кај ти текна ова...:tv:
па како да ги крстам бре антените за фаќаќње сателитска да му се невиди. Освен тоа не е ншто што мене ми текнало тоа е општопознато во германија.

Soreno

Big Brother
Член од
14 јануари 2009
Мислења
530
Поени од реакции
19
Гледаш како си знаеш и јас студирам во Kassel, Hessen 4 години

па како да ги крстам бре антените за фаќаќње сателитска да му се невиди. Освен тоа не е ншто што мене ми текнало тоа е општопознато во германија.

Верно е. Има блокове со по 50 сателитки на тех. много са турците и сама проблеми со тех. Особено во Берлин които после Истанбул е вториат турски град во Еуропа:kesa:

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Играат игри во на мајка им пи..ките!
Моите деца или внуци знаете кога ќе учат албански во градинки ???
На св.Никогаш, тоа е прво! Ќе почнам и јас да убивам по школи!
Второ: Кога Македонија ќе биде Северна Македонија , прво ќе има граѓанска војна - најмалку, за повеќе зависи од соседите!
Трето : После првите две точки, влегувањето во ЕУ нит ќе биде важно, нит ќе биде можно!

Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
ова тема е за у чек дис аут
Апсољутно.

Обожавам неписмени што не знаат да читаат а знаат да пишуваат... NOT!

А насловот е упикан колку да ве запали, нема љутиш.
Се слагам, А1 новинарска патка за да се опипа пулсот, предизборно.

А она Татарчено, Васил, земал да дели совети хихихи.:pos2:

Член од
4 март 2007
Мислења
698
Поени од реакции
137
1. После 2 години молење и коленичење, преку германскиот пензионер/екс министер советник на Бучковски за по 100 000 € месечно, Сименс да инвестира во Македонија или да го купи ЕМО Охрид, Сименс се одлучи да отвори Школа за програмери кајмакот од Македонија ,9 места годишно, за да најумните глави нив им носат род.

2. Пред некое време дојде во Македонија, нивниот претседател со 10 бизнисмени/инвеститори да „инвестираат„ во Македонија, т.е. да лобираат да добијат некое тендерче чисто Македонски пари. На новинарско прашање како Германија ќе помогне Македонија да го реши проблемот со Грција овој одгорвори,цитирам: „Во ОН се води процес за решавање на спорот на чело со г. Нимиц единствен надлежен за решавање на спорот! „

3. Пред некој ден, дојде третиот човек на германското МНР да види зошто нивна реномирана фирма не добила зделка во Македонија и зошто се стопирани тендерите во енергетскиот сектор и имаше задача да им обезбеди работа на германските фирми. (Паметните знаат дека тендерите во инфраструктура се стопирани од политички причини со одредена цел)

3. а) Оф топик. Со слична цел дојде и чехот. Одкако србите не ги прифатија неговите 300 000 000 € кредит за коридорот 10 со гаранција дека чешки фирми ќе ги добијат тендерите, човекот ненадејно долета во Македонија, а од медиумите слушаме „Чешка подршка за Македонија!„ , и покрај тоа што Чесите се излетаа пред само месец дена, рекоа специјално за Македонија дека не е за во ЕУ.

п.с. Можеби тек сега ќе ви стане јасно зошто толку многу не сакаат во европскиот парламент и дури 400 и кусур души гласаат за Македонија, и дали тоа има врска со најавените 8 000 000 000 € владини инвестиции (((или пак олеснување за „Есенското сценарио„))), 5 во вид на концесии во инфраструктурата и енергетскиот сектор и 3 директни од буџетот и странски кредити во наредните 7 год.
Некои држави силно и умно работат на свиоте национални и економски интереси.

п.п.с Ова не е во директна врска со темата, ама битно е народот да дознае што се игра зад кулисите, оти на Сител,А1,Канал 5 итд слушаме само „Силна подршка од Чешка и Германија!„

п.п.п.с. На темата: „Можеби некој ни го опипува пулсот со еден прст нам и на циганлија во исто време, на наша директна молба за посредување, вака би изгледало тоа во кратко на германски!„

Благодарам на вниманието!

едит: Оваа изјава мора да има врска со завчерашната посата на третиот од ГМНР. Зошто и како, во врска со што. Визионери повелете, толкувајте!

M

marsovka

Гостин
Овие полека се спремаат за финалето после избориве или мене така ми се чиниТ?
ти трипаш на лсд

Бране планира да ни го смени името,сите се против нас ,секој извештај кој вели дека немаме демократија е купен од гејците ......

А се прашувам дали некој размислил дека грујо ќе го даде името.
И се прашувам какво оправдение ќе исценира нашиов пастир и притоа ќе си ги опере рацете со тоа кога ќе го смени името.

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Е ако се деси тоа..тогаш шо к** барам јас у Македонија и моите деца...ќе зеам босански пасош ако треба и гитла да ме нема од оваа "мултиетничка земја" во која само мнозинството е најугнетувано!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom