Геополитички размислувања за минатото и иднината на Македонија

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.588
Поени од реакции
35.402
Целата наша дискусија започна пред некој ден на тема Русија версус САД, па рековме да се фокусираме на македонските интереси од тој аспект.
...
Не може се' да го поврзеш со малцинствата или за тоа да ги обвиниш САД или Западот. Ако беше така во Источна Македонија каде нема Албанци ќе цветаа рози. А овој крај секогаш бил најсиромашен.
Зарем источна Македонија не е дел од истава држава што функционира со хендикепот на паразитирачко малцинство? Можат да просперира било кој (непаразит) внатре во држава каде паразити јадат огромен дел од ресурсите? И што е со твојава потреба да го релативизираш фактот дека ДВЕ ТРЕТИНИ ЖИТЕЛИ МАКЕДОНЦИ РАБОТАТ ЗА ДРУГИТЕ ДА ПАРАЗИТИРААТ?

Тоа горе не ми се заглави капс-локот, несуптилно ти кажувам што е поентата (изгубив трпение за суптилност)

Инаку и ти одби да искоментираш за целата помош што ја имаме добиено од Западот овие години. Ќе се преправаме дека не постои такво нешто?
Неколку пати го искоментирав најважниот дел од таа „помош“: Капитулацијата што на добиена војна ни ја наметнаа во 2001-ва, и сите ГОМНАРИИ кои ги трпиме оттогаш... Ќе се преправаш дека не постои активно работење на западот против нас, и како држава и како народ?

Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.591
Младост лудост ама овој став не е баш мој, така што не се коси многу од реалноста.

Затоа што НАТО е антимакедонски сојуз кој не ни мисли добро и активно ги поддржува нашите непријатели. Во 2001 тие ни ја одземаа победата и ја доделија на терористите. Инаку што ако сме во НАТО? Дали народот овде е прашан дали сака во НАТО? Што има тоа врска ако сме во НАТО кога е на сила? Сакаш да кажеш дека сега мора да сме со НАТО зошто сме во НАТО? Нема логика.

Јас не реков дека цел Балкан ќе излезе од НАТО ама со сила тупнати држави како Македонија, Бугарија и Црна Гора ќе го зграпчат моментот да излезат од НАТО. Затоа што се искористени и ќе повторам, одлуката не е на народот ама на марионетските влади. Што фајде има Црна Гора од НАТО? Или ние како последно свирало...

Нема што Русија да нè гледа. Доволно е Русија да ја отера САД во три лепе п...
Инаку да, Русите не ни помогнале ама не ни ни одмогнале така што можеме раат да сме.
Да, народот е прашан многу пати дали е за ЕУ и НАТО и секогаш огромен процент се имаат изјаснето "за". Буквално во секоја можна прилика и анкета во последните 30 години.

За тоа дали Македонија или Црна Гора или било која друга членка на НАТО има корист од алијансата, види само што се случува во Украина и ќе ти стане јасно колку е важно да си во НАТО.

Русите ни одмогнале безброј пати. Прочитај повеќе за Илинденското востание. Ќе се изненадиш од улогата што ја имала Русија во задушувањето на истото и колку македонски животи се загубени директно поради нив. Веројатно си слушнал и за обидот за формирање на Санстефанска Бугарија, уште еден руски проект кој ако не бил спречен денес немало ни да постоиме како држава. Од овие историски примери па до ден денес кога Русија се обидува да прави опструкции секаде каде има можност па и во Македонија.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.588
Поени од реакции
35.402
Те молам не му реплицирај додека не расчистам со него.
Те користи за дигресија.

Гледаш како врти на историја (која толкува како сака)? Додека истовремено 100% ја игнорира сегашноста и реалноста. Остави ми го мене накратко... После/другпат кажи му што имаш да му кажеш.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.995
Поени од реакции
51.150
Образложи за напредокот те молам, ама гледај да не се осеќа многу дека си во СДС. :icon_lol:

Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558
Да, народот е прашан многу пати дали е за ЕУ и НАТО и секогаш огромен процент се имаат изјаснето "за". Буквално во секоја можна прилика и анкета во последните 30 години.

За тоа дали Македонија или Црна Гора или било која друга членка на НАТО има корист од алијансата, види само што се случува во Украина и ќе ти стане јасно колку е важно да си во НАТО.

Русите ни одмогнале безброј пати. Прочитај повеќе за Илинденското востание. Ќе се изненадиш од улогата што ја имала Русија во задушувањето на истото и колку македонски животи се загубени директно поради нив. Веројатно си слушнал и за обидот за формирање на Санстефанска Бугарија, уште еден руски проект кој ако не бил спречен денес немало ни да постоиме како држава. Од овие историски примери па до ден денес кога Русија се обидува да прави опструкции секаде каде има можност па и во Македонија.
Не може цело албанско малцинство со пар одродени Македонци предавници да се ,,народот". Но со оглед на безобразноста на НАТО и дволичноста на целокупниот западен систем, гарантирам дека мнозинство на народот го боли патлак за ЕУ. И веќе не се ни сфаќа ЕУ сериозно. И најмалата шанса умре кога се создаде контроверзниот француски предлог.
Инаку не знам многу за Илинденско востание и улогата на Русија ама знам дека проектот за Голема Бугарија на Русија никогаш не се остварил. Ама идејата за второ Косово на САД се оствари во Македонија. Де јуре не ама де факто да. И кој тука ја распарчува Македонија, а кој само ја гледа.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.588
Поени од реакции
35.402
Момци ве молам, не му реплицирајте на некое време.
ММЕ, ајде да соработуваме.

Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.591
Зарем источна Македонија не е дел од истава држава што функционира со хендикепот на паразитирачко малцинство? Можат да просперира било кој (непаразит) внатре во држава каде паразити јадат огромен дел од ресурсите? И што е со твојава потреба да го релативизираш фактот дека ДВЕ ТРЕТИНИ ЖИТЕЛИ МАКЕДОНЦИ РАБОТАТ ЗА ДРУГИТЕ ДА ПАРАЗИТИРААТ?

Тоа горе не ми се заглави капс-локот, несуптилно ти кажувам што е поентата (изгубив трпение за суптилност)

Неколку пати го искоментирав најважниот дел од таа „помош“: Капитулацијата што на добиена војна ни ја наметнаа во 2001-ва, и сите ГОМНАРИИ кои ги трпиме оттогаш... Ќе се преправаш дека не постои активно работење на западот против нас, и како држава и како народ?
Јас не го релативизирам тоа, но и не се фаќам како слеп за стап баш за тоа. Зошто?

Прво, тој проблем не е од сега или од вчера. Наметнат е уште од осамостојувањето а кулминираше после 2001. А дојде до кулминација поради потребата на нашиве политичари од двата табора да прават се' поголеми отстапки за да останат или да дојдат на власт.

Второ, паралелно со овој проблем имаме куп други. Корумпирано судство, ужасно здравство, недостаток на политичка зрелост, целосна поделба на народот, масовни иселувања... Не може и не смее сето ова да се поврзува со лошите странци.

Источна Македонија ти ја дадов како пример зашто еве тука нема Албанци а овие проблеми што ги набројав се уште поголеми отколку во Скопје или Западна Македонија. Ти тврдам од искуство дека овде поделеноста е уште поголема. Ете нема рамковни вработувања, нема паразити како што велиш ти (барем не од тој аспект). И пак работите се лоши.

А за помошта, не знам по која логика ми одговараш со 2001. Јас ти зборам за целата финансиска и инфраструктурна помош што ја имаме добиено од Западот.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.588
Поени од реакции
35.402
Јас не го релативизирам тоа, но и не се фаќам како слеп за стап баш за тоа. Зошто?
Го релативизираш, се што напиша после оваа реченица е релативизирање.
Ајде да ти натоварам 30-40 кила ранец и со трчање да го искачиш Водно до крстот. Јас ќе одам со еден час предност пред тебе, и само со флаша вода од тежина. Така ние двајца ќе идеме секој месец, и кој ќе стига последен горе тој ќе мора третина од платата да му ја дава на другиот. Не смееш да се жалиш (според тебе), пошто хендикепот е неважен има поважни работи. После кога ќе пристигнеш горе на врв (јас додека го допивам третото пиво) може да ми зборуваш за историја и да релативизираш, а јас за утеха ќе ти купам кафе (со твоите пари што ќе ти ги земам како што е договорено со газдите од Кале).

Метафорава погоре е пандан на твоето одбивање да зборуваш за СЕ, само не за суштината на проблемот. Хендикепот што две третини од нас во Македонија на грб ги носиме другите, тоа не толку важно за „да се фаќаме како слеп за стап“ за тоа.

Последно уредено:
Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.591
Ајде да ти натоварам 30-40 кила ранец и со трчање да го искачиш Водно до крстот. Јас ќе одам со еден час предност пред тебе, и само со флаша вода од тежина. Така ние двајца ќе идеме секој месец, и кој ќе стига последен горе тој ќе мора третина од платата да му ја дава на другиот. Не смееш да се жалиш (според тебе), пошто хендикепот е неважен има поважни работи. После кога ќе пристигнеш горе на врв (јас додека го допивам третото пиво) може да ми зборуваш за историја и да релативизираш, а јас за утеха ќе ти купам кафе (со твоите пари што ќе ти ги земам како што е договорено со газдите од Кале).

Метафорава погоре е пандан на твоето одбивање да зборуваш за СЕ, само не за суштината на проблемот. Хендикепот што две третини од нас во Македонија на грб ги носиме другите, тоа не толку важно за „да се фаќаме како слеп за стап“ за тоа.
Еве и јас ќе ти одговорам со една метафора.

Ти си сиромашен и скромен човек. Гледаш како можеш да си ја подобриш состојбата. Знаеш дека не можеш се' сам и дека ти треба соработка и помош со другите луѓе околу тебе и твојот град.

Во градот има големи моќници. Едниот ти доаѓа на гости и ти нуди помош. Ти дава пари на заем, ти помага да ја средиш куќата, ти прави услуги... Најбитно од се', те зачленува во клуб со други цивилизирани и културни луѓе кои веќе се во подобра позиција од твојата и до чии резултати сакаш да се доближиш. Секако, за возврат моќникот бара да си му на располагање за било што, зашто се' си има своја цена...

Ама има и друг моќник. На далеку прочуен по неговиот незгоден темперамент. Другите цивилизирани луѓе често го избегнуваат поради неговиот начин на живот и заостанатите ставови. Тој моќник никогаш ти нема помогнато со ништо. Често пати пробувал на суптилен начин да ти направи беља. Ти имаат јасно пренесено дека тој моќник јавно посакува ти и твојата куќа да не постоите.

Двајцата моќници еден ден влегуваат во конфликт. На чија страна е нормално да бидеш?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.708
Поени од реакции
9.308

Ти си сиромашен и скромен човек. Гледаш како можеш да си ја подобриш состојбата. Знаеш дека не можеш се' сам и дека ти треба соработка и помош со другите луѓе околу тебе и твојот град.

Во градот има големи моќници. Едниот ти доаѓа на гости и ти нуди помош. Ти дава пари на заем, ти помага да ја средиш куќата, ти прави услуги... Најбитно од се', те зачленува во клуб со други цивилизирани и културни луѓе кои веќе се во подобра позиција од твојата и до чии резултати сакаш да се доближиш. Секако, за возврат моќникот бара да си му на располагање за било што, зашто се' си има своја цена...

Ама има и друг моќник. На далеку прочуен по неговиот незгоден темперамент. Другите цивилизирани луѓе често го избегнуваат поради неговиот начин на живот и заостанатите ставови. Тој моќник никогаш ти нема помогнато со ништо. Често пати пробувал на суптилен начин да ти направи беља. Ти имаат јасно пренесено дека тој моќник јавно посакува ти и твојата куќа да не постоите.

Двајцата моќници еден ден влегуваат во конфликт. На чија страна е нормално да бидеш?
Кои се тие цивилизирани и културни луѓе? Бугари, Грци, Турци, Хрвати, Албанци, Црногорци? До какви нивни резултати сакаш да се доближиш?

Член од
22 јули 2021
Мислења
241
Поени од реакции
132
Источна Македонија ти ја дадов како пример зашто еве тука нема Албанци а овие проблеми што ги набројав се уште поголеми отколку во Скопје или Западна Македонија. Ти тврдам од искуство дека овде поделеноста е уште поголема. Ете нема рамковни вработувања, нема паразити како што велиш ти (барем не од тој аспект). И пак работите се лоши.
Со ова му се посра на цела смисла на постоењето и активноста на голем број форумски „жртви“ на шиповите и на рамковните вработувања. :)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.588
Поени од реакции
35.402

Да, само што за ова да е метафора ЗА РЕАЛНАТА СОСТОЈБА твојава сказна треба JA ПРЕСЛИКУВА РЕАЛНОСТА. Не, твоево е само приказна каде одбираш меѓу „лошите“ и „добрите“, приказна која целосно ја игнорира реалноста на паразитите што како крлежни ни се закачени.

Требаше да претпоставам дека џабе се обидувам на „народен“ јазик да ја поедноставам ситуацијата и дека ќе ти дадам шанса да ја затупиш работава. Јасно ми е дека разбираш што ти зборувам. Едноставно одбиваш да се соочиш со реалноста и го релативизираш вистининскиот проблем. Затоа проблемот го гледаш нај нашите браќа од источна Македонија ама дали си се запрашал колку државата го развива источниот дел? Па само во последниве пар години во Арачиново добија над милион долари иако не плаќаат ИЧ данок, не плаќаат струја, вода, ништо не плаќаат. Ама не бил проблемот кај Шќиптариве, проблемот бил во источна Македонија. Браво!

Reality check:

Немаш допир со реалноста (барем во кажувањава), и затоа приказнава погоре ти е со бирање меѓу„добриот и лошиот чичко“. Reality check, во геополитката не важат лоши и добри како релевантни параметри (а и кога би важеле, САД буквално се олицетворение на злото). Во геополитиката секој си ги гледа сопствените интереси. Не бираме дечковци бе лепи, бираме начин како да си ги истераме работите. Како да не плаќаме и да не работиме за паразити. Како да не живееме во дисфункционална држава која не функционира во огромен дел затоа што издржуваме паразити.

Тоа кажано и расчистено, јас направив се што можам за да објаснам и образложам зошто оваа држава не може никако да мрдне на подобро. Затоа што имаме хендикеп кој не уназадува, затоа што имаме паразити кои ни ја цицаат крвта и потта. Затоа напишав метафора, дека ти не би можел да го качиш Водно пред мене ако носиш ранец од 40 кила... Затоа што имаме малцинство кое се вработува врз основа на само еден „квалитет“ - фактот дека се од одредена етничка припадност. Меритократија? Знаење, едукација, вештини? Не, само етничка припадност.

Епа затоа живееме во нефункционална држава. Има многу проблеми овде ама тој со паразитите е основниот проблем од кој произлегуваат многу други проблеми. Затоа со тој проблем мора да се започне, сакал ти или не да се соочиш со тоа. Размисли малку за ова. И ако ништо од ова не помага и ако веќе навстина не сакаш да помогнеш, тогаш барем не одмагај со својот Стокхолмски синдром. Најдоброменрен совет. Затоа што тие што ќе дојде време кога тие што ќе се нафатат да направат нешто, тие ќе мора прво да го решат проблемот со таквите кои работат за непријателот и против националните интереси.

Последно уредено:
Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266

Која е пропорцијата на живеењето во град помеѓу македонците и албанците и зошто македонците живеат процентуално повеќе по градови?

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.551
Поени од реакции
2.727
Која е пропорцијата на живеењето во град помеѓу македонците и албанците и зошто македонците живеат процентуално повеќе по градови?
Пошто не ни се сексуално привлечни козите најверојатно :icon_lol:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.588
Поени од реакции
35.402
Кажи што ти е поентата.

Kajgana Shop

На врв Bottom