Геноцид, погром и етничко чистење

Член од
25 март 2012
Мислења
8.534
Поени од реакции
5.080
Го нема за жал. Има само кратко резиме на веста:

Фотографијата е од Мечкин Камен 1903 година август месец
Муслиманските Албанци активно учествувале во задушувањето на востанието како башибозук.

Биле брутални и вршеле злосторства над цивилното население (и пред и по востанието). Во Кичево на чело на башибозукот бил Сефер ага од Зајас. Бил смртно погоден во битката на Ѓурѓејца.
Автоматски споено мислење:

EDIT: Еве уште една интересна западњачка слика, исечок од весник:
Абе платеници биле, имаше секакви етнитети во турската армија, секако и албанци, но нив не ги употребуваа против словените персе, туку и против христијанските народи, дури и против муслимани со случајот со Али паш тепелена кој се обидува да се ослободи од турската империја.
Во целиот муабет намерно ги занежарувате христијаните албанци кои биле голем број до балканските војни.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Абе платеници биле, имаше секакви етнитети во турската армија, секако и албанци, но нив не ги употребуваа против словените персе, туку и против христијанските народи, дури и против муслимани со случајот со Али паш тепелена кој се обидува да се ослободи од турската империја.
Во целиот муабет намерно ги занежарувате христијаните албанци кои биле голем број до балканските војни.
Па тие ги занемарувам од причина што не колеле, а темава е за бројки на убиени недолжни луѓе. Православните албанци не биле истакнати по таа работа, за разлика од нивните браќа муслимани, кои биле прва пешадија, а како што гледаш по веснициве познати биле ширум Европа.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.826
Поени од реакции
6.353
Преку кур сте ми и вие и Србите, а секако и Албанците на форумов. Па пичка му матер вас лично да ви го правеа вашите, тоа што им го правеа на другите, да видам дали вака ќе лижевте усрани гаќи (само затоа што припаѓаат на некој ваш), како ти што правиш сега.
исто и за Албанците и Србите на форумов
Па еве ми правеле на моја фамилија и тоа скоро, не повеќе од 28-9 години, па не можам да ги сметам Србите за геноциден народ. Така да не серуцкај и не ми глуматај тука некоја жртвичка на некој си морален трон.

Очекував ваков одговор, хрватите се геноциден народ, ништо не ги пере од НДХ иако морам да признам дека се движат во позитивна насока, за разлика од комшиите со шајкачи.
Пак ќе кажам, не е лошо друштво да се биде меѓу тие народи што ти ги нарекуваш геноцидни.
НДХ го испраа хрватските партизани што е голема контрадицкија на твојата теорија за геноцидни народи. Како тоа еден дел земал оружје против тој режим, а друг ги спроведувал злосторствата? Кој повеќе тежи?

Член од
12 март 2009
Мислења
20.082
Поени од реакции
16.194
има и друга врста геносид, во смисол на етничко чистење... на фин културен начин... во Словенија имало случки доселен брачен другар на словенски државјанин и по 20+ години не добивале рамноправно државјанство, само дозвола за престој... не мислам на роми и слични, баш спротивно многу босанци по потекло станаа словенци без никаква словенска жица...
исто така имаше таму пред да влезе Словенија во ЕУ, во 90-тите и насилие, кога ромите од Словенија ги собраа на куп во едно градче, со убави новосоградени куќи, но ромите протестираа,тие не сакаат да бидат врзани во едно место, имаше тогаш и ангажирање на војска и полиција...

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Во претходниот пост три пати го спомна тоа.

Блиску. Црногорец. Али да, не е лесно. Цел живот осуден да се расправаш со дебили.
Да не си од колонистите после ,,ослободувањето"? Да те пријавиме кај Апасиев. :icon_lol:

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.826
Поени од реакции
6.353
Да тие две востанија се табу тема заради мир во куќа во време на комунизмот, а со оглед на тоа дека македончето горе долу си продолжи да живее како сеуште СФРЈ да постои и сеуште си гледа РТС, се забавува со Цеца и идол му е Аркан остануваат табу тема тие колења и 30 години потоа. А дотолку потрагично е што имало и колонисти, срби од Шумадија, Унгарија и Црна Гора, кои по ист принцип како и турските паши земале земјишта на домородци, а нашите работеле како кметови/момоци за ич пари. Право ослободување! А колку било ослободување се гледа и по одзивот во ВСВ кога четници тука биле двајца без тројца.
Ако биле некогаш табу тема поради власта, зошто денешните македонци не ја исправат таа грешка сега кога таа бивша држава е мртва? За стреланите од Ваташа „Лозари“ палеа бакљи, направија огромен графит и што се не им се посвети. Да се разбереме и тоа е страшен злочин, но 12 се стрелани. Ваташа само 30 години порано имаше изгубено 4 пати повеќе луѓе во српскиот терор, па освен едно цвеќе пред споменикот никој ништо не направи околу тоа.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Па еве ми правеле на моја фамилија и тоа скоро, не повеќе од 28-9 години, па не можам да ги сметам Србите за геноциден народ. Така да не серуцкај и не ми глуматај тука некоја жртвичка на некој си морален трон.

Пак ќе кажам, не е лошо друштво да се биде меѓу тие народи што ти ги нарекуваш геноцидни.
НДХ го испраа хрватските партизани што е голема контрадицкија на твојата теорија за геноцидни народи. Како тоа еден дел земал оружје против тој режим, а друг ги спроведувал злосторствата? Кој повеќе тежи?
Партизаните во Хрватска се грото срби. Ништо не ги пере хрватите во ВСВ. Да е иронијата поголема дури и германците им велеле полека таму во Јесеновац, што е многу, многу е.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.826
Поени од реакции
6.353
Партизаните во Хрватска се грото срби. Ништо не ги пере хрватите во ВСВ.
До 43та да, после тоа не.
120.000+ етнички Хрвати, не партизани од Хрватска е конечната бројка вклучувајќ и голем дел од раководството на НОБ.

Да бидам поточен 41ва 21.5% од партизаните во Хрватска се Хрвати, после капитулацијата на Италија иде до 61%.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
До 43та да, после тоа не.
120.000+ етнички Хрвати, не партизани од Хрватска е конечната бројка.
Конечна во вашите глави. Одзивот е мизерен кај хрватите да не се лажеме, а НДХ е последната сателитска германска држава во Светот.
Мислам апсурдно ми е да полемизирам околу темава, ми се повраќа чим ми текне на истово. Срам од епски размери, чим и Хитлер лично телеграми праќал да се успори малку таму во Јесеновац со процесот, ептен без усул било. И после некој ќе дојде тука на форум да ми вика дека се испрале хрватите со партизанското мизерно движење и над 100 праведници. Аман како Бога те молам не се досакопувај ептен ептен ја претера.
Автоматски споено мислење:

Ако биле некогаш табу тема поради власта, зошто денешните македонци не ја исправат таа грешка сега кога таа бивша држава е мртва? За стреланите од Ваташа „Лозари“ палеа бакљи, направија огромен графит и што се не им се посвети. Да се разбереме и тоа е страшен злочин, но 12 се стрелани. Ваташа само 30 години порано имаше изгубено 4 пати повеќе луѓе во српскиот терор, па освен едно цвеќе пред споменикот никој ништо не направи околу тоа.
Југо-србоманство го викам јас тоа. А и не дека немаме доволно претенденти на територии меѓу соседите. Србите се најблаги во таа смисла(не дека се нешто хумани туку силом прилике зашто се зафатени по ЦГ, Косово и БиХ), а и со обичниот народ најдобро се живее.

Последно уредено:

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.466
Поени од реакции
4.302
Велшаните се уствари римјани? :D :D :D Интересно е како луѓе мислат дека анонимноста на виртуелниот свет ги заштитува при лупетање најтешки глупости, ова е еден од најидиотските постови на форумот, а секако на темава. И тоа дека ирците острат ножеви да колат протестанти, кои се присутни во Р.Ирска ден денес, а многу од нив им се национални херои, како Роџер Кејсмент.
Ништо не видовме од велшката геноцидност или склоност кон етничко чистење.
Келтите колеле римјани. И пред да бидат освоени, и тие што биле освоени кога бунтувале(Будика). Исто така, се всушност нај римски народ на британија(агличаните се англо саксонци, освоени од француски нормани и викинзи. шкотите се по чисти келти, со делумни влијанија. Прај факт чект пред да се правиш голем кур.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.826
Поени од реакции
6.353
Конечна во вашите глави. Одзивот е мизерен кај хрватите да не се лажеме, а НДХ е последната сателитска германска држава во Светот.
Мислам апсурдно ми е да полемизирам околу темава, ми се повраќа чим ми текне на истово. Срам од епски размери, чим и Хитлер лично телеграми праќал да се успори малку таму во Јесеновац со процесот, ептен без усул било. И после некој ќе дојде тука на форум да ми вика дека се испрале хрватите со партизанското мизерно движење и над 100 праведници. Аман како Бога те молам не се досакопувај ептен ептен ја претера.
Тоа е бројката, па ти ако сакаш дуби на глава. Колку народи ќе имаат толкава самокритика при постоење на номинално нивна национална држава да кренат оружје против истата? Колку македонци ќе кренат оружје против рецимо некоја НДМ во иста ситуација? Особено после првата Југославија чиј што распад секој Хрват го дочека со радост.

Одзивот во Далмација и Истра е огромен, а во централна Хрватска е повисок него тој во Србија на пример иако се работи за региони што се 90%+ хрватски.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.795
Поени од реакции
82.822
Да, исто и српските и албанските партизани ги испраа четниците и балистите и соработката со нацистите, како и сите злодела - се испрани. Така иде тоа. :pos:

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.840
Поени од реакции
6.332

Не е лошо друштво можеби, кој би можел да каже.
Ако имало 120К партизани, само Хрватско домобранство, војската на НДХ имала 150К, усташите се паравојска а ги имало неколку разни паравојски. При крај на 44 сите вооружени формации ги обединуваат во една за да концентрираат одбрана вс. партизани и совјети.
Не е позната цифрата на народ кој го поддржувал поглавникот, но во секој случај била огромен процент од хрватскиот народ. Имаме усташи и ден денес, настрана лица кои ја сметаат НДХ за позитивна работа, како успех при вековниот стремеж на хрватскиот народ за држава. Тука се и концертите на Томпсон каде маса народ пее за Јасеновац и Градишка стара, то је куча Максових месара, бруки.
Има пројави на геноцидност и во WW1 во редовите на аустро-угарска армија и масакри врз србијански цивили.

Точно е дека партизаните делумно го обелуваат образот на хрватскиот народ, но таков геноциден режим на ниво на Пол Пот не може никако да се избрише. Единствен конц-логор исклучиво за деца бил во НДХ, тоа и германците ги шокирало.
Тука е и периодот 91-95 каде на моменти хрватите ја активираа својата геноцидност со масакри на срби и муслимани, хрватите го имаат тоа во себе, веројатно повеќето. Значи три пати во еден век хрватите окрвуваат раце навелико, што повеќе да се каже...

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.840
Поени од реакции
6.332
Келтите колеле римјани. И пред да бидат освоени, и тие што биле освоени кога бунтувале(Будика). Исто така, се всушност нај римски народ на британија(агличаните се англо саксонци, освоени од француски нормани и викинзи. шкотите се по чисти келти, со делумни влијанија. Прај факт чект пред да се правиш голем кур.
Наведи пример кога велшаните направиле геноцид или етничко чистење, не лупетај напразно, да видиме кога, каде, цифри, начини на убивање и протерување, а не некои Ниче Македон псевдо-теории.

Kajgana Shop

На врв Bottom