Геноцид, погром и етничко чистење

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Не знам зошто ама мислам дека ги мешаш турците со албанците.
Има и албанци на сликата, а и во текстот убаво пишува дека земале учество и албанци.
Исто читни и за побуните на пашите после донесувањето на Хатихумајунот, има тука доста албански паши и истакнати албански банди.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.481
Поени од реакции
5.981
Можеби да, али целата тема од старт е со намера за дискредитирање и квалификации :) ко да отвориме тема "Зошто Рики Мартин е најдобар пејач ?". Не штима, нели ?

Инаку да дадам мислење на прашањето "кој е најгеноциден народ" ... СИТЕ.

Сите викаш, велшаните пример, кого тие геноцидирале?
Не ми одговори како тоа македонците биле едни од поважните учесници во задушувањето на македонското востаније, читам што си напишал, разјасни, да научиме нешто.
 
Член од
25 март 2012
Мислења
8.449
Поени од реакции
4.937
Има и албанци на сликата, а и во текстот убаво пишува дека земале учество и албанци.
Brown, Keith (2003). The Past in Question: Modern Macedonia and the Uncertainties of Nation. Princeton University Press. p. 267. ISBN 9780691099958."The Uprising in 1903 had involved mainly Slav-speaking Christians with the assistance of the Vlah population. Albanian villagers had largely found themselves either under threat from VMRO četas or recruited into the Ottoman effort to crush the Uprising."
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Brown, Keith (2003). The Past in Question: Modern Macedonia and the Uncertainties of Nation. Princeton University Press. p. 267. ISBN 9780691099958."The Uprising in 1903 had involved mainly Slav-speaking Christians with the assistance of the Vlah population. Albanian villagers had largely found themselves either under threat from VMRO četas or recruited into the Ottoman effort to crush the Uprising."
Па и јас тоа го викам. Биле на страна на отоманците.
 
Член од
6 август 2015
Мислења
463
Поени од реакции
769
Не ми одговори како тоа македонците биле едни од поважните учесници во задушувањето на македонското востаније, читам што си напишал, разјасни, да научиме нешто.
Со тоа што турците го мобилизираат локалното муслиманско население ... Кои се Македонци по националност ... Да се борат како башибозук против Македонците (комити).

Не сакав толку експлицитно да го пишам бидејќи имам огромна почит кон тие луѓе и не сакам да испадне дека ги стигматизирам. Али тоа е веќе друга тема.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.481
Поени од реакции
5.981
Има и албанци на сликата, а и во текстот убаво пишува дека земале учество и албанци.
Исто читни и за побуните на пашите после донесувањето на Хатихумајунот, има тука доста албански паши и истакнати албански банди.
Што е најчудно, во Охридско-дебарското востание се здружуваат македонци и албанци против новата србијанска окупација, мислам колку треба да била жестока и полна со зулуми од старт таа окупација и полоша од изминатата турска за да ги обедини македонците и албанците со оружје во неполна пола година да тргнат против агресорот?
Се зборува за 1600 исклани млади луѓе по Тиквешија, србите за да не трошат муниција, ги колеле пред гробница со чакии.

Ми имаат кажувано срби како селска слава започнува со клање свиња, свињата е обесена со глава надолу, доаѓа лик и сече грло на свињата и прска крв која подоцна се слева во кофа (!?) и србите прават јадење од крвта (крвавица), за тоа време раја аплаудира и се радува. Интересен народен обичај, верувам дека жени се навлажнуваат а мажи свршаваат во гаќи при клањето. Којзнае зошто токму клање е српски народен обичај, применуван на животни и луѓе.
Автоматски споено мислење:

Со тоа што турците го мобилизираат локалното муслиманско население ... Кои се Македонци по националност ... Да се борат како башибозук против Македонците (комити).

Не сакав толку експлицитно да го пишам бидејќи имам огромна почит кон тие луѓе и не сакам да испадне дека ги стигматизирам. Али тоа е веќе друга тема.
Пиши торбеши да не дешифрираме и арчиме килобајтови.
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Што е најчудно, во Охридско-дебарското востание се здружуваат македонци и албанци против новата србијанска окупација, мислам колку треба да била жестока и полна со зулуми од старт таа окупација и полоша од изминатата турска за да ги обедини македонците и албанците со оружје во неполна пола година да тргнат против агресорот?
Се зборува за 1600 исклани млади луѓе по Тиквешија, србите за да не трошат муниција, ги колеле пред гробница со чакии.

Ми имаат кажувано срби како селска слава започнува со клање свиња, свињата е обесена со глава надолу, доаѓа лик и сече грло на свињата и прска крв која подоцна се слева во кофа (!?) и србите прават јадење од крвта (крвавица), за тоа време раја аплаудира и се радува. Интересен народен обичај, верувам дека жени се навлажнуваат а мажи свршаваат во гаќи при клањето. Којзнае зошто токму клање е српски народен обичај, применуван на животни и луѓе.
Да тие две востанија се табу тема заради мир во куќа во време на комунизмот, а со оглед на тоа дека македончето горе долу си продолжи да живее како сеуште СФРЈ да постои и сеуште си гледа РТС, се забавува со Цеца и идол му е Аркан остануваат табу тема тие колења и 30 години потоа. А дотолку потрагично е што имало и колонисти, срби од Шумадија, Унгарија и Црна Гора, кои по ист принцип како и турските паши земале земјишта на домородци, а нашите работеле како кметови/момоци за ич пари. Право ослободување! А колку било ослободување се гледа и по одзивот во ВСВ кога четници тука биле двајца без тројца.
 
Член од
6 август 2015
Мислења
463
Поени од реакции
769
Ми имаат кажувано срби како селска слава започнува со клање свиња, свињата е обесена со глава надолу, доаѓа лик и сече грло на свињата и прска крв која подоцна се слева во кофа (!?) и србите прават јадење од крвта (крвавица), за тоа време раја аплаудира и се радува. Интересен народен обичај, верувам дека жени се навлажнуваат а мажи свршаваат во гаќи при клањето. Којзнае зошто токму клање е српски народен обичај, применуван на животни и луѓе.
Инаку прилично сум сигурен дека ова за што пишуваш не е изворно српски обичај (можно е они да го практикуваат) туку обично е пракса меѓу народот во Војводина. Тие што најчесто го прават ова, и од каде што доаѓа обичајот / кулинарскиот специјалитет е ... Од унгарците :)

Ти реков. Полно квалификации, а аргументи слабо.
Пиши торбеши да не дешифрираме и арчиме килобајтови.
Нема зошто така да нарекувам луѓе што не се ни повеќе ни помалку Македонци од остатокот од "нас".
 
Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.020
Што е најчудно, во Охридско-дебарското востание се здружуваат македонци и албанци против новата србијанска окупација, мислам колку треба да била жестока и полна со зулуми од старт таа окупација и полоша од изминатата турска за да ги обедини македонците и албанците со оружје во неполна пола година да тргнат против агресорот?
Се зборува за 1600 исклани млади луѓе по Тиквешија, србите за да не трошат муниција, ги колеле пред гробница со чакии.

Ми имаат кажувано срби како селска слава започнува со клање свиња, свињата е обесена со глава надолу, доаѓа лик и сече грло на свињата и прска крв која подоцна се слева во кофа (!?) и србите прават јадење од крвта (крвавица), за тоа време раја аплаудира и се радува. Интересен народен обичај, верувам дека жени се навлажнуваат а мажи свршаваат во гаќи при клањето. Којзнае зошто токму клање е српски народен обичај, применуван на животни и луѓе.
Автоматски споено мислење:Пиши торбеши да не дешифрираме и арчиме килобајтови.
Па не дека се здржуваат баш, таква била ситуацијата, непријателот бил многу полош од односите на Македонците и Албанците, при некое можно успешно востание во тој регион подоцна ќе се случело крв до колена помеѓу четите на Вмро и Албанците.
 
Последно уредено:
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Сериозно ова за тебе е документ?
Поголем доказ за учество на албанци од слика на англиски весник, на која што пишува дека албанци учествувале во задушувањето на востанието има ли? А и да нема текст се гледа дека има кече човекот, а останатите имаат турски капи и се со пушка. На лов по диви свињи да не биле?
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.481
Поени од реакции
5.981
Па не дека се здржуваат баш, таква била ситуацијата, непријателот бил многу полош од одмосите на Македонците и Албанците, при некое можно успешно востание во тој регион подоцна ќе се случело крв до колена помеѓу четите на Вмро и Албанците.
Историјата кажува дека се здружуваат, а заклучокот е дека новиот "стопан" бил уште полош од стариот. Мислам ок, да изминале 15-20 години, но за пола година, не можам да замислам што клања имаат правено четниците.
Иритантно е како србите тоа го кажуваат како ослободување, како што вели @blanco а прават среднвековни феудални потези, ајде разбирам отомани и 1635 ама во 1935 да ги правиш тие срања, во право бил тој Арчибалд Рајс кој и сам ги критикува србите за односот кон македонците укажувајќи им дека самите си ствараат непријател, дека можеле да се постават многу поинаку уште од старт.

Кога некој ти го објаснува етничкото чистење како ослободување, таквиот треба да се отера у курац.
 
Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.020
Историјата кажува дека се здружуваат, а заклучокот е дека новиот "стопан" бил уште полош од стариот. Мислам ок, да изминале 15-20 години, но за пола година, не можам да замислам што клања имаат правено четниците.
Иритантно е како србите тоа го кажуваат како ослободување, како што вели @blanco а прават среднвековни феудални потези, ајде разбирам отомани и 1635 ама во 1935 да ги правиш тие срања, во право бил тој Арчибалд Рајс кој и сам ги критикува србите за односот кон македонците укажувајќи им дека самите си ствараат непријател, дека можеле да се постават многу поинаку уште од старт.

Кога некој ти го објаснува етничкото чистење како ослободување, таквиот треба да се отера у курац.
Никој не го спори тоа, тоа што го направиле Србите овде после "ослободувањето" е еден вид на геноцид. Сето тоа било поради стравот од населението за кое они сметале дека е многу повеќе пристрасно кон Бугарија.

Но сепак не можам да ја сфатам идејата на Петар Чаулев кога знаел што следува при можно ослободување, но сепак повеќе имале шанси кога би се бореле со тукашните Албанци него со Србите.
 
Член од
25 март 2012
Мислења
8.449
Поени од реакции
4.937
Поголем доказ за учество на албанци од слика на англиски весник, на која што пишува дека албанци учествувале во задушувањето на востанието има ли? А и да нема текст се гледа дека има кече човекот, а останатите имаат турски капи и се со пушка. На лов по диви свињи да не биле?
Во 2001 имаше и албанци во македонската армија, имаше и балисти и партизани албанци на спротиставени страни, Скендербег беше предаден од свој роднина кој преминал кон турска страна.
И сега слика од наводен англиски весник каде има еден со кече ти дава право да викаш дека албанеците се бореле на страната на турците е нонсенс.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom