"Второ полувреме" на повидок? Дали претстои граѓанска војна во Македонија?

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
ne bidete budali da im veruvate na nasive novinari koj e budala od fotelja na samar da sedne a zgora na toa ako dpa izleze od vlasta nema ni 5 pratenici da ima na naredni izbor a toa sto mu gori pod noze na leka i na celnicite na dui im gori za obestetuvanje na ona ke e tesko i lesno posto malku borci ima od makedonija poveketo bea kosovari pa ke vidime

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7
Пошто се побара Албанците да се изјаснат за тоа дали стремиме кон големоалбански идеи, и нормално да бидеме искрени да не бидеме пички :) ...

Па вака сега...
- ЛОШ ТУТУН И ДОБАР КАУР НЕ ПОСТОЈАТ,
- ТОЈ ШТО НЕМА БЕСА НЕ МОЖЕШ ДА ГО ФАТИШ ЗА ЗБОР,
- СО КАУР МОЖЕШ ДА ИМАШ ДОБРИ ОДНОСИ АМА ПУШКАТА ЧУВАЈ ЈА ПОЛНА... народни албански поговорки...
Освен ова, ќе ви кажам АНЕГДОТА за дедо ми покојни,бог да го прости... Некое сиромашно македонче му просел некој денар за леб па тој му дал не нешто ситно туку крупно,пример денешна илјадарка а на тоа па Миле,пријателот на дедо ми реагирал... абе многу пари му даде... дедо ми на тоа му возвраќа... Јас само да ве гледам вака да просите, ич без гајле се илјадарки ќе ви давам , само вас да ве гледам да просите... Јебига... Традиција :)

Постојат две фракции во врска со тоа која ќе биде иднината на албанците во Македонија
1. РАДИКАЛИ/ ДПА, без голема финансиска моќ и со подршка на радикалните членови на ОНА и нормално од радикалното албанско население и
2. ЛИБЕРАЛИ/ ДУИ, со голема финансиска моќ, подршка од албанскиот народ во Албанија,Косово и диаспората и поголемиот дел на албанското население во Македонија.

Во 2001 на Лубчо Георгиевски & CO им светна дека албанците економски ќе ја окупираат цела Македонија па затоа решение беше поделба на западниот дел и размена на територија и население...
На албанците мирна поделба им одговараше ама реагираа бурно македонците, " Ќе умреме сите до еден, не даваме ни едно парче македонска земја ", од друга страна има и кај албанците радикални размислувања за поделба на западниот дел по секоја цена...
Во 2001 превладеа либералната фракција со постигнувањето на рамковниот договор, идејата беше без војна и без крвопролевање да се обедини албанскиот народ, со интегрирање во ЕУ (пример- Швајцарија)... Радикалите се спротиставиjа и се одалечиа од Ахмети особено откако тој не успеа да ја убеди македонската страна за донесување на законите за албанските симболи, албанскиот јазик и војниците на ОНА...
ВМРО пак дојде на власт, заедно со ДПА (не случајно) и поделените радикали од СДСМ... ЛУБЧО,БРАНКО И АРБ'Н делуваат од страна... ВМРО се покажува демек се бори против корупцијата, " ја зацврстува економијата ", квази патриотизам, СДСМ не е на власт па затоа нема голема одговорност, ДПА ја постигнува вековната аспирација... Јас на ова велам и волкот сит и овците на број...

Мое мислење е дека нема ни еден куршум да пукне... сценариото е на хартија, само треба да се имплементира...
Денес ги слушнав можните сценарија кои ги предвидуват Грците...
1. Промена на име - НАТО, ЕУ интеграција, 60% граѓани на македонија изјаснети како македонци на попис на населението ќе почнат да се изјаснуваат како бугари,срби,грци и еден мал процент македонци... ќе се смени етничкиот идентитет на државата.
2. Не променување на името - политичка,економска дестабилизација.

Aко македонците тонат, 40% немакедонско население не би сакале да бидат во ист брод со нив, освен тоа треба некој да стави прст в глава и да помисли дека на овие 40% граѓани треба да им се додадат и оние егејски македонци донесени во западна македонија кои повторно земаат грчко државјанство, граѓаните кои земаат бугарско државјанство и оние граѓани кои јавно почнуваат да се изразуваат дека не се македонци туку, бугари,срби,грци...

А за албанците ?...
Нам ни е скоро сеедно дали ќе има граѓанска војна, дали ќе се подели државата...
1. Само неколку албански бизнисмени имаат финансиска моќ колку државниот буџет...
2. " Ние (ОНА) го предаваме оружјето но ако славомакедонската страна не го почитува договорот, за 48 часа можеме двојно да се наоружиме " Али Ахмети, 2001.
3. Заедно со другите немакедонци сме мнозинство :)
4. Мирна поделба на државата е пожелна опција ...
5. Неподелена држава во НАТО И ЕУ најповолна опција. ( прочитај уште еднаш погоре, АНЕГДОТА )

P.S.: Во LAJM денес пишуваше дека БДП во полошкиот регион е најнизок во држававa, многу малку се произведува... Kако тоа, ако нема производство Тетово и Гостивар се најбогатите градови ?... :)

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.247
Поени од реакции
57
ај уште малку најверојатно ќе добиеме покана за НАТО, е тогаш може за таквото да ни се фатат.

N

n/a

Гостин
Mi e padnat mrak na oci od takvi kako tebe...
Begaj i na zivo i na forum od takvi sto em znaat povekje od tebe em verojatno se posilni.
Nemoj da laes,posto mnogu verojatno e deka bez zabi ke cvilis posle toa.
Ne moze da razberam zosto sekogas treba da ima propagator i firestarter od uslovno kazana `vashata` strana koj sto zbori gluposti,vregja i so samoto toa pridonesuva porano ili pokasno da stradaat negovite lugje?
Si svesen sto ke se sluci so tvoite lugje ako se desi da ima vojna vo Makedonija pak?
Nema diplomatija i muabet vise...umre.Krv ke me interesira togas.

p.s Na uvredite nema da ti vratam- u period na post sum.
Na cest da ti sluzi.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Бллаблаабла
Неуспешна провокација или твое посакувано сценарио... :helou:

Лесно може да се пренасочи курсот... па да земеме редот како што можеби одамна требаше заедно со Србите, забораваш нели, кога човек нема излез нема што да изгуби ќе ни биде СЕЕДНО.
Нема да вреди да живеам... си играш мајтап со луди работи, ќе бидеш пресреќен ако умреш и не доживееш да го искусиш твоево сценарио.

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
- СО КАУР МОЖЕШ ДА ИМАШ ДОБРИ ОДНОСИ АМА ПУШКАТА ЧУВАЈ ЈА ПОЛНА... народни албански поговорки...
Оваа сигурно му била омилена на Ѓорѓија Кастриот. :pos2::pos2:

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
17.000
Поени од реакции
51.180
Оваа сигурно му била омилена на Ѓорѓија Кастриот. :pos2::pos2:
:bil::bil: да ама тоа би значело дека Пиро има некаква врска со него...

Иначе второ полувреме не верувам дека ке има,ние сме сепак народ што попрво би трпел и би викал “било и бетер’’ него да прави нешто али ако дојде нож до коска исе деси нешто само да нема “судиски грешки’’ и спорни ситуации

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Јас само да ве гледам вака да просите, ич без гајле се илјадарки ќе ви давам , само вас да ве гледам да просите... Јебига... Традиција :)
Уф. Познат ти е терминот препотенција? А нон-стоп ерекција? Да? Знаеш како се решава? Со ампутација.

2. ЛИБЕРАЛИ/ ДУИ, со голема финансиска моќ, подршка од албанскиот народ во Албанија,Косово и диаспората и поголемиот дел на албанското население во Македонија.
Не знам само со кој ум можеш да ги наречеш либерали и со тоа нам да ни ставаш „идиот“ пред имињата. Како може личност која иницира војна, која војува и која цел и е некои големо-националистички идеи да ја нарекуваш либералец? Ти арен си бил бе?
Големата финансиска моќ, веруј ми знам колку им е голема и од каде им е стекната. Во 2001 едно огромна маса на албанци во македонија беа подложни на терор и грабеж од „борците за нивните права“ со закани кон блиска фамилија за да стигнат до пари. Таа година, блиски мои луѓе беа ептен блиски до власта и со вакви професионалци (во струка, не во националност) албанци, па ми пренесуваа искуства.
За подршката, до менталитетот е, не спорам овде.

Во 2001 превладеа либералната фракција со постигнувањето на рамковниот договор, идејата беше без војна и без крвопролевање да се обедини албанскиот народ, со интегрирање во ЕУ (пример- Швајцарија)...
Уф, сега ја усра ептен. Ама што не ти држи вода муабетот. Идејата беше да се прекинат сите насилства, да се спречи уништувањето на т.н. УЧК и ескалирањето на насилствата во граѓанска војна и сето тоа од НАТО. Да беше ова кажано и инцирано од твојот ти лидер, денеска може другчиј (читај асимилаторски) ќе гледав према мојата влада. Зошто не е така?

Нам ни е скоро сеедно дали ќе има граѓанска војна, дали ќе се подели државата...
1. Само неколку албански бизнисмени имаат финансиска моќ колку државниот буџет...
2. " Ние (ОНА) го предаваме оружјето но ако славомакедонската страна не го почитува договорот, за 48 часа можеме двојно да се наоружиме " Али Ахмети, 2001.
3. Заедно со другите немакедонци сме мнозинство :)
4. Мирна поделба на државата е пожелна опција ...
5. Неподелена држава во НАТО И ЕУ најповолна опција. ( прочитај уште еднаш погоре, АНЕГДОТА )
И пак се истакнуваш со врвна интелигенција. Свака част.
Како може да ти е сеедно во твојата земја во твојот град да има граѓанска војна. Ќе ти е сеедно кога ќе умреш? Очигледно дека ич кур не те боли за државата од која барате права, пошто нели сите знаеме и јавна тајна е: вие не ја осеќате како своја. Вие сите сте борци и идеалисти за големо-албанската кауза.

1. Ај наброј ми ги, и си ќутам. Ама си давам право и на контра удар, бидува?
2. Читај поимот за препотенција горе.
3. Мижи митре толумби падинат. Затоа го бојкотиравте пописот? Докажете да ве видам.
4. Ај една поучна приказна. Ќе ги скратам деталите и ќе го дадам само outline-от. Ќе користам и прилично низок јазик и едноставни појмови, за нели - да разбереш:
Си бил еден човек (лице ЕМ), си имал голем двор и еден кокошарник во него. Си гледал кокошки, му неселе јајца, му растеле пилиња.
Имал и комшија (лице ЕЈ), којшто исто така си имал кокошарник, само што неговиот бил отворен и кокошките (а особено петлите) си шеткале кај ке им здоболе.
Почнале така да влеваат во кокошарникот на комшијата (ЕМ) и да се дружат со тамошните живинарии (ама го одбрав зборот :) ).
Од ден на ден, нивниот број таму се зголемувал, почнале да си градат гнезда, да си несат јајца, да си растаат пиленца.
Лицето ЕМ пошто по природа бил човек пред се, фин, мирен, чесен, во знак на добрососедство, не правел проблеми. Се дружел сеуште со комшијата и се било ОК. Давал дури и јајцат што ќе му ги снесат туѓите кокошки, да ги подигне домаќинот (лицето ЕЈ).
Арно ама, дошло ден кога на лицето ЕЈ му скиснало да ги зема јајцата од комшискиот двор и побарал мирна поделба на кокошарникот.
Лицето ЕМ, почнал тогаш да размислува дефанзивно и објективно кон неговата иднина, и без многу размислување, ги протерал туѓите кокошки таму кај што им е местото, оние што не оделе ги заклал, а кај кокошарникот кренал плет. Problem solved. Кокошарникот кој што СО ВЕКОВИ БИЛ ВО СОПСТВЕНОСТ НА НЕГОВАТА ФАМИЛИЈА е спасен.

5. Да, се согласувам. Само сакам да ти го променам текстот во заградата: и за вас и за нас. Без препотенција и курчење овде. Надевајте се и вие на влез, зошто ако стане проблем и криза, вие ќе си ја нагазите први. Тогаш ќе ги видиме вашите >20% и либерали и радикали.

P.S.: Во LAJM денес пишуваше дека БДП во полошкиот регион е најнизок во држававa, многу малку се произведува... Kако тоа, ако нема производство Тетово и Гостивар се најбогатите градови ?... :)
Зошто наплатата на вода, струја, комуналии и телефон е најслаба токму во спомнатите градови? Ау да, знам: ја не му го плаќам сметката на оној што не ми го дава правата. Трагично.
А да, и пак ќе речам: ај бројки давај, не само ефтини провокации.

И, conclusion, да ве сакам потоа? Не дечки, не ве сакам. Токму заради ваквите како тебе, не ве сакам во глобала. Знам и свесен сум за голем дел од вас кои конструктивно гледаат на нивната иднина во MK и ја осеќат државата барем малку како своја (познавам вакви луѓе, стварно), ама ти и „твоите албанци“ може комотно кај сакате да одите. Овде не ве сакам.

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7
5. Да, се согласувам. Само сакам да ти го променам текстот во заградата: и за вас и за нас. Без препотенција и курчење овде. Надевајте се и вие на влез, зошто ако стане проблем и криза, вие ќе си ја нагазите први. Тогаш ќе ги видиме вашите >20% и либерали и радикали.

Зошто наплатата на вода, струја, комуналии и телефон е најслаба токму во спомнатите градови? Ау да, знам: ја не му го плаќам сметката на оној што не ми го дава правата. Трагично.
А да, и пак ќе речам: ај бројки давај, не само ефтини провокации

За 5-ото се согласуваш... Изгледа ќе биде она предвидувањето на Лубчо Нострадамус, Албанците економски ќе ја окупираат цела Македонија... И да, за другото можеме само да се курчиме на празно (сигурно си потпевнуваш, каури се лоши ќе ми те убијат) :) ...

Колку за струја и вода се наплатуваат во полошко, дури пред приватизацијата на ЕСМ се наплатваше во западна мкд и за оние кои немаат, кои немаат работа,стечајци,оние што работат со 4000 ден плата... А што нема ?... Нема произвоство, нема фабрики, само неколку ситни... како тоа никој не инвестира кога се градат илјадници куќи и згради ( даноците од градбите остануваат во матичната општина) А даноци ? Кому да му платам данок ? Со парите од мојот труд и инвестиција,од моите даноци да се финансираат,цркви,крстови,стечајци,сиромашни,болници,патишта од источна... Е тоа малку тешко...
Инаку да сакавме војна ќе одевме до крај во 2001,кога цмиздревте ако ви ја гранатираме рафинеријата отидовте јабана, немаме вода за пиење, ако падне тетово ќе падне Македонија (Тетово,Гостивар,половина Скопје,Дебар,Кичево,Струга,половина Куманово одамна паднале ама уште не сте свесни за тоа или немате што да прајте) ... Само уште некои мали проблемчиња да се решат и финито...
Распрашај се малку кој продава и кој купува низ западна... ме разбираш нели... само вие продавајте ... убаво ќе ви платиме, ќе ви помогнеме да си заминете со полно пари и да си ги инвестирате во вашите славјански родни краишта :smir:

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Alo Pirro, olabavi malku so propagandnite gluposti od DUI. Imate dvajca biznismeni, eden vo Tetovo (legalen) eden vo Kumanovo (nelegalen) i vo sushtina toa e toa. I tie moraat da mu bacat raka na Branko i na bandata, se' se povrzani sadovi. Makedonija e siromashna zemja i site go znaeme toa, kako doma, taka i na Zapad.

Sem privatizacijata na tipovi kako eden dasa vo Ohrid koj pochna so organiziraniot kriminal, i shvercot so cigari na Shuturkov, najbogatite lugje vo Makedonija imaat kjareno od $2-3 do $20+ milioni. Od finansiski najjakite Albanci, tie shto imaat pari se kockaat so po $20.000 do $25.000 na vecher. Maksimum se 10-20 lugje. Zatoa ne se zanesuvaj.

Ova kolku da te stavam vo kontekst, a temata ne mi deluva deka kje bide konstruktivna.

Lichno mislam deka nema da ima nikakvi potresi. "Vtoro poluvreme" ne smee da ima, toa najmalku ni odgovara nas, a najmnogu im odgovara na site nashi neprijateli - sem ako ne smenime ime! Togash treba na site da im se ebe se po spisok, koga vishe - najskapo da se prodademe.

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
Море, море, со сила се турка работава на војна...

Искрено, една порака за сите загрижени патриоти што ќе "бијат битка", новата војна во Македонија нема да се води со оружје, туку со КУР загрижени патриоти мои.

Гледам овде еден куп патриоти, заминати во странство, ебат еманципирани пичиња, уште прво дете не направиле и се ГОООООЛЕМИ ПАТРИОТИ. Абе елате овде во МК, напрајте барем 3 деца ако ја сакате толку Македонија придонесете нешто за државава.
na kogo se odnesva ova, detule? :)

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Na tebe se odnesuva - i na drugi. I treba da se ignorira. Ako nadvladee razumot i veshtinata, se razbira.

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
znam deka se odnesuva na mene, sum otupel na takvi provokacii, mozam da gi ignoriram koga sakam :)

Kako roditel, i kako covek, i kako covek koj ednas go osetil hororot na vojnata, nesporedlivo mi se podragi scenarija od tipot:

- ne primaat ili ne vo Nato, drzavata si zivee kakva takva, gi vospituvame decata koj kako znae, koj kako moze i kako saka, se soncame na leto vo Ohrid, se mezime so tolku vkusni raboti, pijuckame vino i rakija, ili nekoj sok domashen za anti alkoholicari ko mene, itn, itn...

odkolku:

- pukanje, kolenje, genocidi, egzodusi i site strahotii koi gi nosi voeniot konflikt.

znaci, sakam mir.

A kolku koj napravil za Makedonija, ke pokazi istorijata :)

Ama ako nekoj mocko frla nekoi eftini provokacii, isfrustriran sho nikako ne dobil bugarski pasos, ili sho znam jas poradi kakvi pricini, jbg, ne e moj problem, i ako mnogu mi brmci, mozi nekoja vospitna preku lice da dobie :)

Ke bidime zdravi i zivi , barem uste tro vreme, pa ke doznaeme naskoro shto znacat site ovie rokadi vo posledno vreme.

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
И, conclusion, да ве сакам потоа? Не дечки, не ве сакам.... ти и „твоите албанци“ може комотно кај сакате да одите. Овде не ве сакам.
Сепак, има едно нешто што вреди. Човекот беше прозван, да си каже отворено, што мисли за настаните “што ни се случуваат“ во сегашнава фаза од процесот на евроалбанските интеграции. И отворено и си кажа, без да биде пичка и циле-миле. Тоа го ценам.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Па баш гостивар и тетово не се најбогатите, ама праите многу што ги има во гостивар и тетово се од два извора а тоа е ко прво пари од роднини од запад и непријавени бизниси или популарно кажано црн пазар, и тоа нормално не иде се во бдп и ете ти го решението на твојата проблематика.
Инаку ту буни се, не се согласувај, а и колку сакаш фантазирај си ама имаш многу повеќе заедничко со ти кои ги викаш малцинство (с се мнозинство) бидејќи ко прво Ти си роден во Р. Македонија, како и јас, што не прави двајцата Македонци, ти си роден во Регионот Македонија исто како и јас, и по тоа сме и јас и ти Македонци и тоа колку и да сакаш неможеш да го одречеш и промениш, бидејќи е факт.
Разликата е во тоа што ти ја имаш слободната волја да си се идентификуваш себеси како етнички албанец а јас како македонец. но токму таа е третата точка која може да се смени, бидејќи секој човек слободно си ја бира.
Така да мил мој пиро тоа твоето ние и вие, во основа е поваќа ние сите заедно што живееме на оваа вековна земја македонија без разлика на нашата етничка припадност, и токму поради тоа јас имам почитување кон тоа што ти си албанец ама ако си човек кој е пообразуван и знае што е почит треба и ти да возвртиш со истот тоа почитување кон нас а не да пишуваш за геноцид врз етничките македонци.

Kajgana Shop

На врв Bottom