Во што веруваат атеистите?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
во истиот пост говори за душите создадени од плевел...душите атеистички:D Како да не го сакам?
Венко кутриот го нападнаа од сите страни за неговата претходна колумна, која беше осудена како елитистичка, па сега, како независен интелектуалец :D, мораше да напише нешто припросто полпулистички. Една колумна која му се додворува на најнискиот слој во опшеството, кое верува дека голем е ГоспоТ, и дека на сите ќе им суди.

Не се знае кој е повеќе за грев, дали таа припроста маса, или Венко...

D

Daedalus

Гостин
Венко кутриот го нападнаа од сите страни за неговата претходна колумна, која беше осудена како елитистичка, па сега, како независен интелектуалец :D, мораше да напише нешто припросто полпулистички. Една колумна која му се додворува на најнискиот слој во опшеството, кое верува дека голем е ГоспоТ, и дека на сите ќе им суди.

Не се знае кој е повеќе за грев, дали таа припроста маса, или Венко...
знае стариот дека ќе умре , па да се покае на време, да не му го пржат газот во пеколот :D

С

Само Човек

Гостин
Ни Библијата не е за секој, ЛП бој;)
е ајде де , кога гласавме јас бев да останат еврејските списи на евреите.Али јбг бев надгласан и сега морам да си се борам за местото на небесата. Шта чеш живот брате

Arta

I AM THE YUMMY PIE!
Член од
26 јуни 2011
Мислења
142
Поени од реакции
49
во истиот пост говори за душите создадени од плевел...душите атеистички:D Како да не го сакам?
--- надополнето: 19 април 2012 во 23:58 ---

Само Човек е ЛП БОЈ, ајдеее индиска серија :P ја сум......ја сум Елвис...елвис не е мртов еве ме пејам!!!:vozbud: Ау да, гранит е божја карпа...сега видов
a jas sum mnogu razocarana od nego so ova kolumna... da se mesa religijata tuka??!! wtf

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
е ајде де , кога гласавме јас бев да останат еврејските списи на евреите.Али јбг бев надгласан и сега морам да си се борам за местото на небесата. Шта чеш живот брате

А, ако не се избориш, што потоа?

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.879
Поени од реакции
4.581
А зошто е потребно да се верува во нешто.
И зошто вие верувате во Бог. Поради страв од неговиот гнев или ...
или по грешка мене си ме цитирал, или со извинение си многу глуп....

Член од
27 септември 2011
Мислења
240
Поени од реакции
337
покрај популарниот концепт за постоење на етер, кога се сметало дека просторот е нешто опипливо, нови утврдувања укажуваат дека од ништо можеш да направиш нешто...Две спротивни честички се привлекуваат при што се анулира нивната енергија, а кога ќе се разделат секоја има одредена енергија со што не се прекршува законот на релативитет. Од ништо технички можеш да направиш маса и гравитација, и маса и гравитација да ги направиш ништо....http://bigthink.com/ideas/25144 у овој стил нешто....но ова е несигурно сеуште
За да постојат тие честички мора да постојат простор и време, зошто?
Затоа што невозможно е тие честички да постојат во во прва димензија каде што просторот е точка, а време не постои, или во втора димензија каде што просторот е точка а времето се движи праволиниски.
Постоењето на истите е возможно само во трета димензија, затоа што може да им се измери висина, ширина и должина и се движат, па по таа логика би предпоставила дека не само што е несигурно туку не е ни возможно.

D

Daedalus

Гостин
За да постојат тие честички мора да постојат простор и време, зошто?
Затоа што невозможно е тие честички да постојат во во прва димензија каде што просторот е точка, а време не постои, или во втора димензија каде што просторот е точка а времето се движи праволиниски.
Постоењето на истите е возможно само во трета димензија, затоа што може да им се измери висина, ширина и должина и се движат, па по таа логика би предпоставила дека не само што е несигурно туку не е ни возможно.
просторот е концепт кој е долг за дискутирање. Постојат повеќе димензии од 3 во просторот на микроскопско ниво. Само нас ни се јавува во вид на 3 димензии затоа што не е искривен. Мислам дека беа 10 димензии ако не се лажам. Тука више треба да се навлага у стринг теоријата. Ако го прочита линкот што ти го пратив виде дека всушност гравитацијата се побива со масата и прават ништо. Од тука произлегува тоа дека можеш да ги "компресираш" во една точка, каде што не се работи за вистинска компресија туку анулирање на масата и гравитацијата во ништо. Не е ова стандардната физика....Постојат повеќе теории околу овој феномен ама не постои гранд теорија за унифицирање на истите. Мерките за висина, должина и ширина го губат својот концепт кога доаѓа до искривување на просторот....

Член од
27 септември 2011
Мислења
240
Поени од реакции
337
просторот е концепт кој е долг за дискутирање. Постојат повеќе димензии од 3 во просторот на микроскопско ниво. Само нас ни се јавува во вид на 3 димензии затоа што не е искривен. Мислам дека беа 10 димензии ако не се лажам. Тука више треба да се навлага у стринг теоријата. Ако го прочита линкот што ти го пратив виде дека всушност гравитацијата се побива со масата и прават ништо. Од тука произлегува тоа дека можеш да ги "компресираш" во една точка, каде што не се работи за вистинска компресија туку анулирање на масата и гравитацијата во ништо. Не е ова стандардната физика....Постојат повеќе теории околу овој феномен ама не постои гранд теорија за унифицирање на истите. Мерките за висина, должина и ширина го губат својот концепт кога доаѓа до искривување на просторот....
Мислам дека Можно е да постојат бесконечно многу димензии, можеби само за 10 од нив имаме теории... не е битно.
Димензиите исто како и броевите можат да се надополнуваат, да се шират, меѓутоа, нас третата димензија ни е најпозната, втората и првата ги разбираме донекаде. Ако земеме предвид дека времето може да се движи наназад и ако може, како што кажуваш, од нешто да се створи ништо, и оддеднаш од тоа ништо да се створи нешто, тогаш по некоја логика истото би се вртело во круг цело време и пак доаѓаме до јајцето и кокошката, дали ништото му предходи на нештото, или нештото на ништото?

I

Iblis

Гостин
Доста интересни идеи и квази-наука овде во последно време.
Гледам муабетот е за сингуларитетот(почетокот на светот каков што го познаваме) и во врска со истиот сите хипотези се еднакво валидни.
Во колку димензии е бил, како изгледал, од што настанал и дури дали настанал. Нема теорија која се занимава со истото на научна основа, а да може истата теоретски или практично да се поткрепи,сеуште сме далеку од тоа. Една причина е дека во тој "момент" законите на природата не се исти со оние кои ги познаваме и кои владеат денес, бар така е земено под консензус. Се што е после сингуларитетот, го истражуваме со алатките што ги имаме, она што било во тој "момент и пред тоа" , го изоставуваме, за нас не е важно, ниту релевантно, претпоставката е дека :1) доколку нешто постоело пред тоа, се се собрало во 1 точка(попрактично е за разбирање и истражување) или 2) настанувањето почнува од таа точка.
--- надополнето: 20 април 2012 во 01:43 ---
Мислам дека Можно е да постојат бесконечно многу димензии, можеби само за 10 од нив имаме теории... не е битно.
Димензиите исто како и броевите можат да се надополнуваат, да се шират, меѓутоа, нас третата димензија ни е најпозната, втората и првата ги разбираме донекаде. Ако земеме предвид дека времето може да се движи наназад и ако може, како што кажуваш, од нешто да се створи ништо, и оддеднаш од тоа ништо да се створи нешто, тогаш по некоја логика истото би се вртело во круг цело време и пак доаѓаме до јајцето и кокошката, дали ништото му предходи на нештото, или нештото на ништото?
Теоретски се можни бесконечно, сепак за да постои светов како што е постојат одредени ограничувања, 10/26 String theory, 11 M-theory, 3+1класично разгледување на светот.
Мала критика, не ја разбираме третата димензија, ние го разбираме, најдобро, тридимензионалниот простор (емпириски), 2 и 1 димензионалните простори теоретски доста добро, сите сме цртале по дома, а и доста време геометријата се развива.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Верувањето е очекување давање гајрет што се вели ако кажам верувам што менува тоа? пак ќе биде тоа што ќе биде, башка Бог знае што ќе биде и што ќе ни се случи така да нашите молитви не менуваат ништо. Ти се молиш за едно а Он однапред со своето предзнаење знае дека нема ништо од тоа што се молиш и сакаш да биде по твое. Така да верувањето е само надеж очекување но после тоа што се случува кажува дека верувањето и надежта е лажна или како што реков во една прилика Надежта е иронија на судбината, не бидува по твое него бидува она што се случува.

Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343
Јас не знам ниту дали сум атеист.

:)

Инаку, како и Горгија, верувам дека ништо не постои. Ако и постои, не може да се спознае. Ако и се спознае, не може да се соопшти...

;)
И ако се соопшти, нема кому!

Kajgana Shop

На врв Bottom