Во што веруваат атеистите?

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
или по грешка мене си ме цитирал, или со извинение си многу глуп....

Не е битно дали е грешка или не (иако во случајов е ) не е културно да разговараш со некого вака.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.879
Поени од реакции
4.582
Не е битно дали е грешка или не (иако во случајов е ) не е културно да разговараш со некого вака.
јас и се извинив и си го кажав мислењето, а и ја погодив вистината...па сеа ти види

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
јас и се извинив и си го кажав мислењето, а и ја погодив вистината...па сеа ти види
:facepalm: Батка прво мислев да напишам само грешка али се предомислив за да видам каков одговор ке добијам. Сепак треба да знам со кого разговарам.
И искрено очекував нешто у овој стил.

I

Iblis

Гостин
Карл Саган, класичен натуралист.
Не баш, неговите ставови се релативно агностички.
Наутралист би бил Ајнштајн или пак Фејман(иако вториот се декларирал како атеист и презирал етикетирања од било кој вид)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Карл Саган, класичен натуралист.
Натурализмот е филозофија. Не е религија.

Naturalism commonly refers to the viewpoint that laws of nature (as opposed to supernatural ones) operate in the universe, and that nothing exists beyond the natural universe or, if it does, it does not affect the natural universe.[1] Followers of naturalism (naturalists) assert that natural laws are the rules that govern the structure and behavior of the natural universe, that the universe is a product of these laws.[2]

Кога се обидуваш да им помешаш лончиња на кутрите разочарани студенти што ти дошле у тоа радикалното протестантско дувло можеш да им кажеш и дека христијанството е, исто така, филозофија, каква што е натурализмот. ...Колку да не лажеш како стока, ме разбираш?

Тоа што некој христијанството го смета за филозофија не значи и дека секоја филозофија е религија. Ти ова, нели, многу добро го знаеш, ама сепак подметнуваш и манипулираш.

Твоите бедни обиди да релативизираш јасни поими се срамота за интелигенцијата која ја имаш (иако се, недвосмислено, ќар за гнасната институција која ја застапуваш). Уште поголема срамота е што немаш ни ронка самопочит, па иако луѓе од форумов те знаат и лично, ти тука лажеш и манипулираш криејќи се зад зборови на културен добронамерник. Таквите се најзаебани.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.268
Поени од реакции
12.271
Атеистите си веруваат секој во своето... :)
Но далеку од богови, вери, религии...

Не знам што толку се заморувате да врзите атеисти со богови и верувања сфатено во религиозна смисла .... Глупости.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Не баш, неговите ставови се релативно агностички.
Наутралист би бил Ајнштајн или пак Фејман(иако вториот се декларирал како атеист и презирал етикетирања од било кој вид)
Постои дури и книга насловена како „American Naturalists“ и во неа има цело поглавје за Карл Саган.
http://www.amazon.co.uk/American-Naturalists-Including-Audubon-Thompson/dp/124256277X
http://books.google.co.in/books/about/American_Naturalists.html?id=rFCWSQAACAAJ

Ајнштај не бил натуралист, туку повеќе накај пантеист. Натуралистите не веруваат во духовен свет, ниту во „сила со разум“ како што верувал Ајнштајн:

"Мојата вера се состои од понизно восхитување на еден неограничен и супериорен ум кој се открива себеси во ситните работи кои ние можеме да ги набљудуваме со нашите ограничени и слаби умови. Ова длабоко и емотивно убедување за постоењето на една сила со разум, која се открива во несфатливата вселена, го сочинува мојот поим за Бог."
(The Universe and Dr. Einstein, Morrow, стр. 95)

"Секој што сериозно сака да се занимава со научни истражувања, може да се увери дека во законите на вселената доаѓа до израз еден дух, многу посупериорен од човечкиот, дух пред кого нашата скромна сила мора да се чувствува понизно."
(Алберт Ајнштајн)
--- надополнето: 9 мај 2012 во 15:26 ---
Натурализмот е филозофија. Не е религија.
Не мешај религии. Никој не збори за религија на оваа тема. Зборуваме само околу тоа во што веруваат атеистите. Не мора да бидеш член на некаква си религија за да веруваш во нешто.
Натурализмот е филозофија (светоглед) втемелена на одредени убедувања. Убедувањата или верата на натуралистите ги имаш и во самата дефиниција која што си ја цитирал од твојата библија „Википедија“.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
"Мојата вера се состои од понизно восхитување на еден неограничен и супериорен ум кој се открива себеси во ситните работи кои ние можеме да ги набљудуваме со нашите ограничени и слаби умови. Ова длабоко и емотивно убедување за постоењето на една сила со разум, која се открива во несфатливата вселена, го сочинува мојот поим за Бог."
(The Universe and Dr. Einstein, Morrow, стр. 95)

"Секој што сериозно сака да се занимава со научни истражувања, може да се увери дека во законите на вселената доаѓа до израз еден дух, многу посупериорен од човечкиот, дух пред кого нашата скромна сила мора да се чувствува понизно."
(Алберт Ајнштајн)
--- надополнето: 9 мај 2012 во 15:26 ---
Добро бе луѓе. Од кај ги вадите овие поговорки за Ајнштајн не ми е јасно.
Напозната негова поговорка е : Ако Господ го создал универзумот тогаш сигурно фрлал коцки додека го правел тоа. која своевремено била и објавена во весник (мислам Вашингтон пост)
И како може некој кој го кажал ова да каже дека верувал во сила со разум или слично. И има кажано децидно дека е Атеист.
Читајте ги интевјуата кои биле објавувани во весниците во тоа време.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Неможам да разберам како дојдовте до тоа да дискутирате како настанал универзумот.
--- надополнето: 9 мај 2012 во 15:41 ---
Неможам да разберам како дојдовте до тоа да дискутирате како настанал универзумот.

Kajgana Shop

На врв Bottom