- Член од
- 17 јануари 2012
- Мислења
- 1.044
- Поени од реакции
- 644
проблемот е во тебе ....не се фаќај одма ко слеп за стап...и порано не ме разбра кога ти реков дека треба да се откажеш од се.......религиите не ти кажуваат како да бидеш среќен, него како фунционира човекот .....пс. што мислел исус со она блазеси ви на вас сиромашните ?
И сега што треба да ти одговорам. Нешто у смисол проблемот е у тебе.
И до каде ке стигнеме со ваква дискусија.
А јас ти реков дека тоа е многу погрешно тоа е екстрем.
Религиите ти кажуваат како функционира човекот ај не се залажувај. Во овој поглед според мене за тоа како размислува човекот најдобра книга е Уметноста на војувањето.
Таа реченица може да се разгледува од повеке аспекти.
Првиот е ако тргнеме по евангелието по Матеј кој вика Полесно камила ке се протне низ иглени уши отколку богатиот да влезе царството небесно. Сакал да каже дека имаат место во рајот (да не ја тупам многу)
Вториот е ако се тргне од чисто материјален аспект е дека тие моментално се наогаат на дното и не може да одат подоле туку само нагоре и се во предност пред богатите кои се наогаат на врвот и кои се целосно преокупирани со тоа како да се задржат таму и со тоа да ја задржат моќта која ја имаат.
Третиот аспект е дека поради сиромаштијата и немаат некое образование т.е. горе доле се табула раса пасо тоа единствена преокупација им е како да го преживеат денот за разлика од школуваните кои имаат повеке проблеми и повеке прашања им се вртат во главата.