Во што веруваат атеистите?

С

Само Човек

Гостин
Тоа никој не може да го знае. Иначе колку што знам тие коли не Ошо не му значеле ништо.
затоа и бил среќен
--- надополнето: 29 јуни 2012 во 13:15 ---
извини шо сум пАдобрранец

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Тоа никој не може да го знае. Иначе колку што знам тие коли не Ошо не му значеле ништо.
Site religii se grizat za siromashnite, ostavete me mene da se grizam za bogatite- Osho
Dobro znaesh deka ne mu znacele nishto,duri i negov avion imal,
ama ne e toa religija, negoviot vnatreshen mir bil pojak od site koli shto gi imal.
Nikoj ne rekol deka so religijata trebe da se odkazeme od ubavinite na zivotot

Coldhorror

ESTJ
Член од
4 јуни 2012
Мислења
140
Поени од реакции
107
абе ти врзе немаш од религија ...
туку пак ќе кажам, ах ефтини гомнава
--- надополнето: 29 јуни 2012 во 12:34 ---

што тоаа терористот го прави верник ,..
тоа што кажува дека е верник ...ахаха
не може да рече јас сум муслиман и за алах го срушив авионот
не не
он само се лаже дека е верник , а ТИ слепец му веруваш
Дајбоже погрешно да сум те сватил, ама мислам дека не е така. Јас кажав „дојде време кога таквите како мене и тебе(некој атеист што имаше пост погоре) несмеат да не палат. А ти го цитираше тоа и кажа порано гомна јадењето било поскапо, а денес не е... тоа го сфаќам како „гомната“ што ги јаделе џордано бруно и галилео ги платиле поскапо. Ако сакаш да се врати тоа време, свака ти част. Ако имаш различно мислење само сум те сватил погрешно, тогаш извини.

Муслиманот го руши авионот од омраза (меѓурелигиска) која не би постоела да нема религии не? Шо е битно дали е он верник или не, невини луѓе умреле.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
затоа и бил среќен
--- надополнето: 29 јуни 2012 во 13:15 ---
извини шо сум пАдобрранец
Не си падобранец ;). Сепак за тоа постои форумов различни гледишта.
Прво не можеме да тврдиме дека Ошо бил срекен бидејки не знаеме што се случувало со него зад затворени врати ама ке земам дека бил срекен.
Но што мислиш дали неговата срека не потекнува бидејки го отфрлил материјалното и му се посветил на духовниот развој или дека го пронашол својот внатрешен баланс помеѓу желбите и тоа што вистински му треба.

Coldhorror

ESTJ
Член од
4 јуни 2012
Мислења
140
Поени од реакции
107
Izvini shto se mesham vo razgovorot, ali ke ti odgovoram poshto i ti me citirashe poveke pati.
Velish , nemashe da sedime na kom denes, i deka napredokot na tehnikata e samo blagodarnost na naukata, ako ne bea ateistive.
Zoshto gi krstish ateisti tie shto postignale tehnicki napredok?
Zatoa shto imash pogreshna pretstava za religijata.
Religijata ne e samo vojna megju monoteisticki religii, i slepa verba vo bog, religijata e i vnatreshena evolucija na covekot, postignuvanje na povisoka svest,jaknenej na voljata, "kristalizacija"na dushata.....
Znaci eden religiozen covek moze da se bavi i so nauka i so religija. dodeka ateistot se bavi samo so nauka a ja zanemaruva vnatreshnata evolucija.
Predhodno spomna deka zivotot e kratok, ama zivotot ne e samo nadvoreshniot svet, (da kupish kuka i kola,so toa nema da ja najdesh srekata) toj e i vnatreshen svet(vo potraga na srekata, na spokojstvoto,kontrola na mislata itn) zatoa iskoristi go da postignesh i nekoj povisok vnatreshen mir.
Mislish li deka Samo Covek e tolku glup pa propagira religija na forumot , ili mozebi nashol nekoj pat kon srekata i saka da go spodeli so drugite.
E sega drugite ako se tvrdi i ne sakaat da procitat ili da razberat,nego samo se kontrat, shto go pravat pogolem del od ateistive, toa ostanuva nivni problem.
A shto ne pokushash da go prashash Samo Covek, dali ima nekoja knisha da ti preporaca , neli kako ateist i knigi citate , ne citate samo biblija, pa da vidish dali imal pravo ili ne?
Ne veruvam deka ke ti ja preporaca biblijata ili koranot....probaj
Јас не го натерав Бил Гејтс да се смета себеси за атеист. Не викам дека неможе некој да се бави и со наука и со религија, дури и уживам во претставите кои си ги имаат одредени луѓе за тие два поими. Патем дали мислиш дека тој пат кон среќата е ист за сите? Јас единствено сум среќен што има луѓе на форумов кој можат аргументирано да го дадат своето мислење, мене Само Човек нема да ме убеди во ништо, исто како што ни јас нема да ве убедам во ништо. Интересно ми е да ги слушнам вашите мислења, без разлика кој е мојот став за нив.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Прво не можеме да тврдиме дека Ошо бил срекен бидејки не знаеме што се случувало со него зад затворени врати ама ке земам дека бил срекен.
Но што мислиш дали неговата срека не потекнува бидејки го отфрлил материјалното и му се посветил на духовниот развој или дека го пронашол својот внатрешен баланс помеѓу желбите и тоа што вистински му треба.
Jas sum ekspert za Osho i ti tvrdam deka bil najsreken.
Toj ne go otfrla materjalnoto, zanemarlivo e toa kaj nego, gi otfrla zelbite...zamislisi....covek bez zelbi

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Site religii se grizat za siromashnite, ostavete me mene da se grizam za bogatite- Osho
Dobro znaesh deka ne mu znacele nishto,duri i negov avion imal,
ama ne e toa religija, negoviot vnatreshen mir bil pojak od site koli shto gi imal.
Nikoj ne rekol deka so religijata trebe da se odkazeme od ubavinite na zivotot
Точно тоа го викам и јас само треба да се најде баланс помеѓу двете.
Исто како што тоа го правеле индијанските народи во америка пред да се појави белиот човек.

С

Само Човек

Гостин
Дајбоже погрешно да сум те сватил, ама мислам дека не е така. Јас кажав „дојде време кога таквите како мене и тебе(некој атеист што имаше пост погоре) несмеат да не палат. А ти го цитираше тоа и кажа порано гомна јадењето било поскапо, а денес не е... тоа го сфаќам како „гомната“ што ги јаделе џордано бруно и галилео ги платиле поскапо. Ако сакаш да се врати тоа време, свака ти част. Ако имаш различно мислење само сум те сватил погрешно, тогаш извини.

Муслиманот го руши авионот од омраза (меѓурелигиска) која не би постоела да нема религии не? Шо е битно дали е он верник или не, невини луѓе умреле.
иста ствар бре

пораоно да кажеше нешто против Тито , голи оток....
денес може да пцуеш влада и држава и ништо

е сега религијата не е влада....а ти така ја замислуваш

меѓурелигиска омраза ?
ниедна религија не шири омраза

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Јас не го натерав Бил Гејтс да се смета себеси за атеист. Не викам дека неможе некој да се бави и со наука и со религија, дури и уживам во претставите кои си ги имаат одредени луѓе за тие два поими. Патем дали мислиш дека тој пат кон среќата е ист за сите? Јас единствено сум среќен што има луѓе на форумов кој можат аргументирано да го дадат своето мислење, мене Само Човек нема да ме убеди во ништо, исто како што ни јас нема да ве убедам во ништо. Интересно ми е да ги слушнам вашите мислења, без разлика кој е мојот став за нив.
Ne e isti...sekoj si ima negov pat..i razlicni shkoli nudat razlicni patishta.
Neli ateistite istrazuvaat....zoshto i ti ne istrazuvash malku...
mozebi nekoj od ovie patisha ke ti se svigat....
Jas probav razlicni patishta...pa sum ziv i ne sum ateist

С

Само Човек

Гостин
а кој сака да те убеди ?
јас не сум член на партија...
и доста со Гејтс ќе ти се смее некој... у случајов ја
--- надополнето: 29 јуни 2012 во 13:45 ---
баланс пронашол ...
сите религии зборат за баланс ...
дури и христијанството не вели остај се и биди овчар...

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
баланс пронашол ...
сите религии зборат за баланс ...
дури и христијанството не вели остај се и биди овчар...

Можеби и зборуваат за баланс.
Но еве дали ти би го пронашол тој ист баланс ако оставиш се и станеш овчар, јас сигурно не.
Проблемот со религиите е во тоа што сакаат да направат униформно размислување притоа отфрлајки ја човечката индивидуа што е крајно погрешно.
На никој човек не може друг да му каже како да биде срекен тој самиот мора да си го пронајде тој момент.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Можеби и зборуваат за баланс.
Но еве дали ти би го пронашол тој ист баланс ако оставиш се и станеш овчар, јас сигурно не.
Проблемот со религиите е во тоа што сакаат да направат униформно размислување притоа отфрлајки ја човечката индивидуа што е крајно погрешно.
На никој човек не може друг да му каже како да биде срекен тој самиот мора да си го пронајде тој момент.
A koj na koj kazuva ovde kako da bide sreken?
Sekoj sam ke si ja pronajde srekata, ama za toa trebe prvo da razbere kako funkcionira negovata "mashina" , pa posle da vidi kako moze da vlijae vrz nea za da moze da napravi korekcii i da ja podobri
Samo ateistite ni kazuvate deka sme glupavi oti veruvame deka toa moze da se postigne

Coldhorror

ESTJ
Член од
4 јуни 2012
Мислења
140
Поени од реакции
107
иста ствар бре

пораоно да кажеше нешто против Тито , голи оток....
денес може да пцуеш влада и држава и ништо

е сега религијата не е влада....а ти така ја замислуваш

меѓурелигиска омраза ?
ниедна религија не шири омраза
Сега ме тераш јас да се посомневам дека ти немаш над 20 години.. Жално другар, жално ама порано Религијата била влада. Сакаш доказ за тоа? Имам илјадници. Не се буни ко грк во апс, кажи ми кој атеист бил фанатички настроен за да уништи една цела религија? Сакаш да ти набројам десетина религиозни луѓе кои го направиле тоа? Немој сеа да ми се избацуваш со фори како они не се религиозни само ти веруваш дека се, они веруваат во Бог како што ти веруваш во Бог, што не ги прави атеисти. Точка на разговорот.

Религиите не шират омраза? А што к*р е ова денес?

Kajgana Shop

На врв Bottom