Во што веруваат атеистите?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Сега ме тераш јас да се посомневам дека ти немаш над 20 години.. Жално другар, жално ама порано Религијата била влада. Сакаш доказ за тоа? Имам илјадници. Не се буни ко грк во апс, кажи ми кој атеист бил фанатички настроен за да уништи една цела религија? Сакаш да ти набројам десетина религиозни луѓе кои го направиле тоа? Немој сеа да ми се избацуваш со фори како они не се религиозни само ти веруваш дека се, они веруваат во Бог како што ти веруваш во Бог, што не ги прави атеисти. Точка на разговорот.

Религиите не шират омраза? А што к*р е ова денес?
Za da nema zabuni
Religija= vnatreshen razvoj na covekot
Ostavi nastrana institucii(crkvi,djamii,sinagogi) i hierarhii (popovi odji....) ..itn itn..
Zivotot e kratok...sam rece, upotrebi go da bidesh sreken i da se razviesh vnatreshno

С

Само Човек

Гостин
Можеби и зборуваат за баланс.
Но еве дали ти би го пронашол тој ист баланс ако оставиш се и станеш овчар, јас сигурно не.​
Проблемот со религиите е во тоа што сакаат да направат униформно размислување притоа отфрлајки ја човечката индивидуа што е крајно погрешно.​
На никој човек не може друг да му каже како да биде срекен тој самиот мора да си го пронајде тој момент.​
проблемот е во тебе ....​
не се фаќај одма ко слеп за стап...​
и порано не ме разбра кога ти реков дека треба да се откажеш од се.......​
религиите не ти кажуваат како да бидеш среќен, него како фунционира човекот .....​
пс. што мислел исус со она блазеси ви на вас сиромашните ?​

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
A koj na koj kazuva ovde kako da bide sreken?
Sekoj sam ke si ja pronajde srekata, ama za toa trebe prvo da razbere kako funkcionira negovata "mashina" , pa posle da vidi kako moze da vlijae vrz nea za da moze da napravi korekcii i da ja podobri
Samo ateistite ni kazuvate deka sme glupavi oti veruvame deka toa moze da se postigne

Еве еден кој не го прави тоа ;). Што викаш добро е за почеток. Мада од тие што ги знам никој не го прави тоа.

С

Само Човек

Гостин
Сега ме тераш јас да се посомневам дека ти немаш над 20 години.. Жално другар, жално ама порано Религијата била влада. Сакаш доказ за тоа? Имам илјадници. Не се буни ко грк во апс, кажи ми кој атеист бил фанатички настроен за да уништи една цела религија? Сакаш да ти набројам десетина религиозни луѓе кои го направиле тоа? Немој сеа да ми се избацуваш со фори како они не се религиозни само ти веруваш дека се, они веруваат во Бог како што ти веруваш во Бог, што не ги прави атеисти. Точка на разговорот.

Религиите не шират омраза? А што к*р е ова денес?
верувањето(неверувањето) у бог те прави верник(атест) колку шо одењето у гаража те прави кола

Член од
2 мај 2012
Мислења
216
Поени од реакции
264
Немој сеа ќе почне со муабетите за трево мирисањето и како не верува во институционализирана форма на религија, иако хибридите и тие што сами си ја прават претставата на господ и си ги толкуваат работите според нивни мислења и гледишта, се најдалеку од вистината. Некој паметен човек на форумов еднаш кажа „Ако постојат рај и пекол, верниците ќе горат во пеколот а не неверниците“
Религијата е помината работа, христијанството се обидува очајно да придобие повеќе верници па секојдневно гледаме чистење на икони и прозорци и незнам што, чуда и исцелувања од некои „божји чеда“ - но веќе ја немаат моќта, веќе неможат да ги палат луѓето како мене и тебе. Затоа и вернициве на форумов се толку напнати, 2 генерации се во прашање за 2 генерации религијата ќе биде помината работа, овие денес ќе ги гледаат како што денес ги гледаме верувачите во Зевс, во Јупитер, во Один.
Поздрав

Џекпот! :) Тој е трендот, сакале верниците или неќеле. Во 21 век најголема причина што сеуште постои религија е тоа што масата место да ја смета религијата за лажна доктрина која ја извртува сликата за реалноста, ја смета религијата за традиција која треба да се почитува и негува :tapp:. 95 % од оние кои се нарекуваат верници се традиционални верници исто како нивните родители и нивните родители. (традиционален верник е кога личноста не е религиски образувана т.е. ги нема прочитано религиските книги и учења ама сепак се прогласува за верник на таа религија и ова е најмногу изразено кај православните верници) Во МК такви се скоро сите со исклучок на некои тотално нафурани пример како Божјо чедо кои се 1 во 10 000, а можда и помалку. Религијата/ верата се наметнува од мал, со носење по цркви, крстење и сл. Те обележуваат уште од раѓање. Те асимилираат како Боргите што прават. Само тука разликата е што: Resistance is NOT futile! Resistance is STRONG! :)

Но полека и тој тренд на традиција се губи кај религијата. Се повеќе млади не се ни замараат со традиции и религии, одат напред кон идинината, а не назад кон средовековното и заостанато. А верниците џабе се напињаат, тоа е тоа. Еднoставно вашите верувања самите себе се убиваат со нивните глупости, нелогичности и идиотизми што ги презентираат.

А инаку што е трево мирисање? :icon_lol: Ми звучи смешно па ме интересираше.

Coldhorror

ESTJ
Член од
4 јуни 2012
Мислења
140
Поени од реакции
107
Za da nema zabuni
Religija= vnatreshen razvoj na covekot
Ostavi nastrana institucii(crkvi,djamii,sinagogi) i hierarhii (popovi odji....) ..itn itn..
Zivotot e kratok...sam rece, upotrebi go da bidesh sreken i da se razviesh vnatreshno
Како што кажав погоре, ако е религијата внатрешен развој на човекот тоа го сфаќате ти и уште педесетина луѓе во земјава. Другите мислиш дека знаат во што веруваат? Па сега да ги земам сите христијани и муслимани(во земјава) и да ги прашам за мислење на ова прашање ќе ти одговорат токму обратно. Религијата како смисла (сеа зборувам за главниве религии не за секти) може имала за смисла да направи некаков баланс во животите на луѓето, да направи некакви морални вредности итн. Жално е што ние како човештво не сме го сватиле тоа. Јас секогаш кажувам дека почитувам верници, кои својата вера не ја претвориле во омраза кон други религии. Тоа не ме прави верник, тоа ме прави хуманист. Поентата што се обидувам да ја кажам од прееска е во мојата слика на аватарот. Замисли да немаше религија..

Јас се развивам интелектуално и гледам големо задоволоство во тоа. Гледам да оставам нешто на човештвото кога мене ќе ме нема. Среќен сум со тоа. Среќен сум со тоа што сум. Не сакам да се променам, не можам да се променам. Не верувам во душа за да можам да ја развијам. Верувам во мозок, верувам во коинциденција.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Како што кажав погоре, ако е религијата внатрешен развој на човекот тоа го сфаќате ти и уште педесетина луѓе во земјава. Другите мислиш дека знаат во што веруваат? Па сега да ги земам сите христијани и муслимани(во земјава) и да ги прашам за мислење на ова прашање ќе ти одговорат токму обратно. Религијата како смисла (сеа зборувам за главниве религии не за секти) може имала за смисла да направи некаков баланс во животите на луѓето, да направи некакви морални вредности итн. Жално е што ние како човештво не сме го сватиле тоа. Јас секогаш кажувам дека почитувам верници, кои својата вера не ја претвориле во омраза кон други религии. Тоа не ме прави верник, тоа ме прави хуманист. Поентата што се обидувам да ја кажам од прееска е во мојата слика на аватарот. Замисли да немаше религија..

Јас се развивам интелектуално и гледам големо задоволоство во тоа. Гледам да оставам нешто на човештвото кога мене ќе ме нема. Среќен сум со тоа. Среќен сум со тоа што сум. Не сакам да се променам, не можам да се променам. Не верувам во душа за да можам да ја развијам. Верувам во мозок, верувам во коинциденција.
A vo svest veruvash?

Coldhorror

ESTJ
Член од
4 јуни 2012
Мислења
140
Поени од реакции
107
аххх... веќе и ме мрзи да објаснувам. Верувам (добро сеа не верувам туку знам) Во МОЗОК (сакаш слика?) верувам дека мојот мозок перцепира работи. Верувам дека јас сум исто што е и каменот пошто сме изградени од молекули и атоми, коинциденцијата ме направила мене интелигентно битие а каменот не.

Член од
2 мај 2012
Мислења
216
Поени од реакции
264
A vo svest veruvash?
Свест како продукт на електро-хемиски интеракции меѓу повеќе од 100 трилиони неврони кои секој посебно имаат и до 10 000 завршетоци (дендрити на невронот и аксонот) и кои заедно прават повеќе логички порти од сите компјутери на земјата заедно, или свест како некаква езотерична субјективна глупост, субјективна new age "енергија" "spirit" гомненица која нема врска со реалноста?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.200
Атеисти, аман кажете во што верувате и да завршиме со темава... почна секој да зборува во што „верува“ еден атеист. И муслимани и христијани и „мистици“ и индијци ви кажуваат во што верувате...
Не верувам дека атеист има „религиозна“ форма на вера како што ја има некој на пример христијанин...

Може да и верува на девојката или пак да верува дека ќе му се паднат 10 000 ден од спортска, но тоа е светлосни години далеку од богови и религии...
А прашањето мислам дека е такво, религиозно.

И во науката постои верување дека формулата е точна :) Но тоа нема никаква врска со бог или со душа или со не знам ти што, што би сакал некој да прикажи дека сите атеисти веруваат и затоа се религиозни. Да бе, сите се христијани само тие не знаат. Аман...

Ако тврдиме дека еден атеист е религиозен, тогаш велиме и дека сите христијани се атеисти само се несвесни за тој факт? :D Глупо е ваквото тврдење и нема логика...
Ако P=S не е битно дали велиме P=S или S=P ! Ама знаење и доказ.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
аххх... веќе и ме мрзи да објаснувам. Верувам (добро сеа не верувам туку знам) Во МОЗОК (сакаш слика?) верувам дека мојот мозок перцепира работи. Верувам дека јас сум исто што е и каменот пошто сме изградени од молекули и атоми, коинциденцијата ме направила мене интелигентно битие а каменот не.
Vo istoto veruva i Samo Covek, i ne e koincidencija...nego toa e zakon vo univerzumot...nego ako te mrzi nema potreba da se objasnuvame.....za vnatreshen razvoj e potreben "trud"

Член од
14 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
50
Vo istoto veruva i Samo Covek, i ne e koincidencija...nego toa e zakon vo univerzumot...nego ako te mrzi nema potreba da se objasnuvame.....za vnatreshen razvoj e potreben "trud"
Не е битно дали е коинциденција или дело на некој дедо во облаците важно е дека функционира. Глеј си го газот не е битен „внатрешен развој“ важно е да ти е убаво.

Kajgana Shop

На врв Bottom