Во што веруваат атеистите?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Темата е пропадната откако ти тровиш со твоите „идеали“ за религиозноста на човекот и универзумот.
Што дознавме за атеистите? Ништо бидејќи ти пишуваш по 30 постови на ден на оваа тема и не може човек да види ниту да муабети.
Омразата те носи да плукаш и на она што го разбираш а и на она што не го разбираш.
Сто пати ти рековме дека со постојано зборување за твој некој став не го прави вистина.

Атеистите немаат верување во религиозна смисла. Тоа е јасно. Дадов погоре пример. Ако ти смета телемата, игнорирај ме, го имаш тоа право, но ти се плашиш дека така пак други ќе ме читаат а ти ќе нема со кој да си муабетиш, поточно да се расправаш и да го тровиш со своите замисли и фантазии.
Стравот е предвесник на неуспехот. Биди без страв, те читаат сите, само те игнорираат кога зборуваш без логика.

И што ме цитираш мене? Напиши што си имаш за мене и уживај... не ме заморувај. Игнорирај ме, нели го имаме тоа право. (y)
Oti me mrazish tolku?
ljubov so volja
mir na balkanot :love:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Еј и ти сега... :) Батали со такви прашања, темата е атеистот и религијата, поточно Гурџи версус атеистите и нивното верување :)
Ќе ми прогледа низ прсти Гурџи, што поставив прашање до шерифов атеист. :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.200
Атеистите се откажаа од темава... не вреди муабети да се прават поеќе. Се знае од првата страница што е што. Но секогаш има нова свежа крв која ете така со „плукни-залепи“ изјави ја туркаат натаму наваму темава...

С

Само Човек

Гостин
И сега што треба да ти одговорам. Нешто у смисол проблемот е у тебе.
И до каде ке стигнеме со ваква дискусија.

А јас ти реков дека тоа е многу погрешно тоа е екстрем.
Религиите ти кажуваат како функционира човекот ај не се залажувај. Во овој поглед според мене за тоа како размислува човекот најдобра книга е Уметноста на војувањето.

Таа реченица може да се разгледува од повеке аспекти.
Првиот е ако тргнеме по евангелието по Матеј кој вика Полесно камила ке се протне низ иглени уши отколку богатиот да влезе царството небесно. Сакал да каже дека имаат место во рајот (да не ја тупам многу)

Вториот е ако се тргне од чисто материјален аспект е дека тие моментално се наогаат на дното и не може да одат подоле туку само нагоре и се во предност пред богатите кои се наогаат на врвот и кои се целосно преокупирани со тоа како да се задржат таму и со тоа да ја задржат моќта која ја имаат.

Третиот аспект е дека поради сиромаштијата и немаат некое образование т.е. горе доле се табула раса пасо тоа единствена преокупација им е како да го преживеат денот за разлика од школуваните кои имаат повеке проблеми и повеке прашања им се вртат во главата.
ej oдма се вреѓаш и ти абе ...
пак не ме разбираш
ќе ти кажам нешто
никоја религија не зборува за материјално
пример Ошо е сиромашен според Исус ....

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
ej oдма се вреѓаш и ти абе ...
пак не ме разбираш
ќе ти кажам нешто
никоја религија не зборува за материјално
пример Ошо е сиромашен според Исус ....

Грешка си не се навредив туку не ми се свиде тоналитетот на првиот дел ;) од пораката.

Проблемот во религиите е тоа што важи правилото: Не ме гледај што правам туку што ти зборам (за ова има мал милион докази од мерцедиси од 100 000евра до јахти од 4 000 000 евра) т.е. едно се збори а сосема друго се прави, од друга страна јуѓето инстиктивно повеке ги ценат делата отколку зборовите и се ствара голем раздор во свеста.

Не знам.

С

Само Човек

Гостин
Ти го нарекуваш закон, јас го нарекувам коинциденција, незнам кон што иницираш, ако пак ти е тука желбата да објасниш дека сите атеисти сме верници - не си во право, никогаш нема да бидеш - жалам. Тоа функционира и обратно знаеш? Сега во моите очи Само Човек е блиску до атеист. Сакаш да поминам ден - два за да заклучам (сам без никој да ме поддржи) дека вие двајца сте атеисти? Што ќе докажам со тоа? Ништо. Не се замарај со тоа, како што кажав погоре, нема да ме убедиш во ништо, исто како што ни јас нема да те убедам во ништо. Разменувај мислења и нека ти биде интересно, не пропагирај.
--- надополнето: 29 јуни 2012 во 14:51 ---

Прашај го Само Човек он знае најдобро...
прво
ништо не е коинциденција ..
јаболкото паќа на земја оти има ЗАКОН на гравитација..
или случајно е ова за тебе?
и не сум Атеист, религиозен сум .. го почитувам христовото учење..или сум христијанин
и да верувам во истото..т.е. знам дека е така..
и сега ова не го прифаќа твојата логика...и мислиш дека имам задни намери....

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.200
hepta...pa neli veleshe da naucime neshto od ateistive,,deka jas ne ve ostavam....shto k"r dojde ovde da propagirash za krouli i drugi sekti....
sakash nekogo da ulovish vo mrezata da ti stavat poeni i da napreduvash vo sektata?
ljubov so volja:P
Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон.

Ти пак со мене се заморуваш. Цел ден на форумов ќе се тегавиме. Не одиш да правиш нешто?
Нема кој да ловам гурџи, фатени се тие во својата мрежа што ја градат преку своето искуство и дејствување, исто како што Тифарет со осум нозе стои во средината на рамнотежата на Дрвото на Животот.
Мојата волја е сосема друго. Ако ловиме ние луѓе по форуми, кај ќе ни биде крајот како Ред. Да поминиш до http://oto-mk.net и да видиш што треба и како за да се дојде до иницијација кај нас, и да научиш што е Ред, што е телема и слични теми со кои не си запознат а обожуваш да ги плукаш како ќе ми ти дојде без да размислиш и да го смириш умот? Па потоа еден муабет да си направиме во ПП, што велиш на тоа? :)

Ти се повеќе и повеќе даваш слика (се надевам погрешна) како да си некоја форма на лош христијанин кој што вели дека се друго е секта освен неговото религиозно искуство. Знаеш што значи зборот секта? Го кажа во христијански концепт или...? :cautious:

Јас веќе одамна те игнорирам, биди добар и направи го и ти тоа за мене. Ќе ти изгори умот од заморување со Хептаграм.

Љубовта е закон, љубов под волја велам јас

С

Само Човек

Гостин
Грешка си не се навредив туку не ми се свиде тоналитетот на првиот дел ;) од пораката.

Проблемот во религиите е тоа што важи правилото: Не ме гледај што правам туку што ти зборам (за ова има мал милион докази од мерцедиси од 100 000евра до јахти од 4 000 000 евра) т.е. едно се збори а сосема друго се прави, од друга страна јуѓето инстиктивно повеке ги ценат делата отколку зборовите и се ствара голем раздор во свеста.

Не знам.
пак со ова материјалново ...

ти барем треба да разбереш ....
ем и пример ти дадов со Ошо
еве Ошо имал авион , ролс ројсеви 96(евра колку еве израчунај) и сега јас твердам дека споиред Христовото учење тој е сиромав .. .

и сега ајдев кажи ми некој руски поп што имал авион ...

не важи тоа правило ....

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
пак со ова материјалново ...

ти барем треба да разбереш ....
ем и пример ти дадов со Ошо
еве Ошо имал авион , ролс ројсеви 96(евра колку еве израчунај) и сега јас твердам дека споиред Христовото учење тој е сиромав .. .

и сега ајдев кажи ми некој руски поп што имал авион ...

не важи тоа правило ....

Јас те разбирам ама тоа не ми беше поентата. Што ако јас те разбирам кога 99% не го разбираат.
Да за Ошо важи тоа дека материјалното не му значело ништо. Но тоа не важи за денешните поглавари на нив материјалното им значи се тие не се духовни водачи тие се бизнисмени и се опседнати со моќте (секоја чест на исклучоците)

Не им текнало суште или не сакаат. Иначе јахтата вреди колку авион од типот на Бомбардиер до 20 патници. Ова е уште еден пример дека ја сакаат удобноста и парите.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон.

Ти пак со мене се заморуваш. Цел ден на форумов ќе се тегавиме. Не одиш да правиш нешто?
Нема кој да ловам гурџи, фатени се тие во својата мрежа што ја градат преку своето искуство и дејствување, исто како што Тифарет со осум нозе стои во средината на рамнотежата на Дрвото на Животот.
Мојата волја е сосема друго. Ако ловиме ние луѓе по форуми, кај ќе ни биде крајот како Ред. Да поминиш до http://oto-mk.net и да видиш што треба и како за да се дојде до иницијација кај нас, и да научиш што е Ред, што е телема и слични теми со кои не си запознат а обожуваш да ги плукаш како ќе ми ти дојде без да размислиш и да го смириш умот? Па потоа еден муабет да си направиме во ПП, што велиш на тоа? :)

Ти се повеќе и повеќе даваш слика (се надевам погрешна) како да си некоја форма на лош христијанин кој што вели дека се друго е секта освен неговото религиозно искуство. Знаеш што значи зборот секта? Го кажа во христијански концепт или...? :cautious:

Јас веќе одамна те игнорирам, биди добар и направи го и ти тоа за мене. Ќе ти изгори умот од заморување со Хептаграм.

Љубовта е закон, љубов под волја велам јас
Abe prekini si toa propagandite....jas barem kako religiozen zboram sekoj sam da razmisli..a ti kako ateist(???) samo propagirash so sektata.....odi si na temata za sektata, ako sakam i ke dojdam i ke ti postavam prashanje....a shto ke naucam i koga ne znaesh shto e toa volja kaj covekot nego samo propagirash gluposti i smeshki za da im bidesh interesen na decata....
ljubov so volja :P
--- надополнето: 29 јуни 2012 во 15:46 ---
Не лажи се себе си.
ne be ..ti se lazash deka si ateist

Kajgana Shop

На врв Bottom