Во пензија со наполнети 67 години

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.090
Поени од реакции
11.494
Вака колку и да е загрозен пензискиот фонд, пензијата 64 со 62 е океј, за админситацијата, додека за рудари секачи и градежници на скеле е понижувачко до кога сиромасите ке плакат за богатите, за нив не смее да биде над 60, па дури и трееба да се врзе со некоа формула стаж+години

пример 100 збирно нека е, познавам човек кој сече дрва 42 години а има 59, тој би ги задоволил условите, ова ретко ке го фане образован човек кој бил на факс до 25, тој до 60 неможе да има повеке од 35 стаж и пак би му требале 65 години старост......нешо и владава најави вакво нешо ама брзо се откажаа
Така беше порано, со 40 години стаж се одеше во пензија. Некој што работел текстил и почнал на 18 години заминуваше на 58, некој што учел факултет до 30 години чекаше старосна пензија.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Малку Офтопик
Дали има влијание колку години имаш стаж со висината на пензија или само зависи од висината на платата?. Знам дека треба 15 години минимум стаж за пензија.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.090
Поени од реакции
11.494
Малку Офтопик
Дали има влијание колку години имаш стаж со висината на пензија или само зависи од висината на платата?. Знам дека треба 15 години минимум стаж за пензија.
Да има, годините стаж ги множат со некојси републички просек на плата за да ти ја пресметаат пензијата.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Малку Офтопик
Мислам дека висината на пензијата има најмногу врска со висината на платата која што пензионерот ја земал во својот работен век(просекот од тие плати), а не со тоа колку стаж се има ........ мислам дека пензиите сега за сега се 70% од платата која што си ја земал, но во иднина сигурно ќе паднат на 50% од платата која што си ја земал ............ пошто пензискиот фонд е во нок-даун и се одржува во живот со помош на апарати за дишење ! :ROFLMAO:

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Малку Офтопик
Има секако. Не сум сигурен, но ми се чини коефициент од 1,8 за година е земен за процентуална пресметка за висина на пензијата.... Доколку на пример како што рече се оди со минимум 15 години работен стаж на 64 полни години (засега) во тој случај износот на пензијата ќе се пресмета (15*1,8)+=27... значи со 27% од остварената просечна плата за тие 15 години. Индексот е земен со претпоставка дека повеќето одат во пензија со 40 години раб. стаж, нели во тој случај 40*1,8.... досега беше 75%, ама лешпериве од ПИОМ во името на големите идеи нели го намалија на 72%... Така барем слушнав, не сум сосем сигурен... меѓутоа одговорот на прашањето е дека и тоа како зависи висината на пензијата од стажот, а не само од просечната плата.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.090
Поени од реакции
11.494

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Како мислиш ТИ ЛИЧНО?
Старосната пензија се утврдува од месечниот просек на платите што осигуреникот ги остварил за време на вкупното траење на осигурување...
Т.е. се зема личен просек а не „некојси републички“ На ова мислам. Додуше не ми јасно што се случува со девалвација на валута инфлација и останати деприцијации на вредност на плата посебно на таа пред 30 години а која ти влегува во просек.:confused:

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
На ова мислам. Додуше не ми јасно што се случува со девалвација на валута инфлација и останати деприцијации на вредност на плата посебно на таа пред 30 години а која ти влегува во просек.:confused:
Сепак похумано е ова... се исплашив дека јас со моите 25*1,8, ќе остварам 45% а вака 53%!:) само се плашам да не е некоја стара табелава!? Зошто бе жениве се привилегирани мајката!?
Инаку доколку валутата во стажот на осигуреникот девалвирала, тогаш за тие години се прави ревалоризација.... За депресијација и инфлација не важи!;)

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Има секако. Не сум сигурен, но ми се чини коефициент од 1,8 за година е земен за процентуална пресметка за висина на пензијата.... Доколку на пример како што рече се оди со минимум 15 години работен стаж на 64 полни години (засега) во тој случај износот на пензијата ќе се пресмета (15*1,8)+=27... значи со 27% од остварената просечна плата за тие 15 години. Индексот е земен со претпоставка дека повеќето одат во пензија со 40 години раб. стаж, нели во тој случај 40*1,8.... досега беше 75%, ама лешпериве од ПИОМ во името на големите идеи нели го намалија на 72%... Така барем слушнав, не сум сосем сигурен... меѓутоа одговорот на прашањето е дека и тоа како зависи висината на пензијата од стажот, а не само од просечната плата.
Оваа е формулата Х=години на стаж У=просечна плата кој си ја земал во Х години.

Пензија=У*((Х-15)*1,8 + 35)/100
(за мажи)
--- надополнето: 1 октомври 2012 во 22:21 ---
Сепак похумано е ова... се исплашив дека јас со моите 25*1,8, ќе остварам 45% а вака 53%!:) само се плашам да не е некоја стара табелава!? Зошто бе жениве се привилегирани мајката!?
Инаку доколку валутата во стажот на осигуреникот девалвирала, тогаш за тие години се прави ревалоризација.... За депресијација и инфлација не важи!;)
Хмммм ако е така не ти се исплати да работиш за пензија повеќе од 15 години ти нудат 1,8% за секоја година плус пфффф ни инфлација не покрива тоа. Мој заклучок само работи 15 години до пензија значи да речеме од 49 години за маж. Преходно повеќе ти се исплати на црно.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.090
Поени од реакции
11.494
Т.е. се зема личен просек а не „некојси републички“ На ова мислам. Додуше не ми јасно што се случува со девалвација на валута инфлација и останати деприцијации на вредност на плата посебно на таа пред 30 години а која ти влегува во просек.:confused:
Епа тоа ти го зборам, порано земале со милиони динари плати, како ќе ги конвертираш во денешни денари?
Затоа го споредуваат со републичкиот просек, пример ако си земал 800.000 динари а просекот бил 1.000.000, тогаш ти пресметуваат 80% просек за таа година.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Епа тоа ти го зборам, порано земале со милиони динари плати, како ќе ги конвертираш во денешни денари?
Затоа го споредуваат со републичкиот просек, пример ако си земал 800.000 динари а просекот бил 1.000.000, тогаш ти пресметуваат 80% просек за таа година.
Ок (y)

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
Така беше порано, со 40 години стаж се одеше во пензија. Некој што работел текстил и почнал на 18 години заминуваше на 58, некој што учел факултет до 30 години чекаше старосна пензија.

да не не ме разбра добро, ајде може и јас не објаснив добро, знаеш добрите идеи секогаш се исмевани или незабележани на почетокот:sneaky:

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Фала луѓе најдов...зависи и од стаж и од просек на плати кој што ги имаш земано ТИ ЛИЧНО. Има фина табела.
http://www.piom.com.mk/prava_osigureniot/stara_penzija/31.html
Мислам дека таа тебела се однесува на тие што сега или скоро ќе одат во пензија. Младите генерации, барем оние вработени пред (чинам) 2006 година можат да бираат каде им се уплаќаат придонесите, оние покасно немаат опција, мораат во новите пензиски друштва. А за идна пензија, што да кажам, бери му гајле уште од сега и не се потпирај на ничија (најмалку државна) помош. Мене придонесите ми се fire and forget стратегија, не ги мислам, бидејќи не очекувам идна исплата и не се замарам колку ќе биде, ако има арно. Го знаеш она, со дебелиот врат на волкот ... :)

Kajgana Shop

На врв Bottom