Во која земја е најдобро да се живее?

F

FARANG

Гостин
Интересно е што животот го гледате само од финансиска перспектива.
Не е само во тоа колку заработуваш.
Не знам дали ќе ми веруваш, ама од сите амери кои ги запознав, дали 2-3ца имаа отидено подалеку од државата во која живеат. Заработуваат огромни пари, не знаат да ги трошат. Патување до Мајами на човек кој заработува во Северна Дакота, го чини помалце него човек од Македонија да оди во Грција. Ама не одат. Кој знае зашто. Дома седат. А не е дека пари немаат.
Социјалниот живот кој го има не само во Македонија, туку и општо Балканот, го нема никаде низ Европа и Америка. За Азија не знам, не сум одела натаму.
Пре би посиромашно да живеам со сите, него богато, а сама ;)
ТОА Е ТОА. Ние сме послични на азија (истокот) него ли на Германија. Манила ти е поделена на општини (мада тоа ти се ко градови од по 2-3 мил луге) а тие после се поделени на барангаис - маала или квартови. ИМА МАЛСКИ ЖИВОТ! Секое маало си има кош (баскет е спорт број 1), парк за рекреација итн итн. Лугето се посиромашни од нас и живеат помизерно ама се многу друштвени. Малку е незгодно што како белец на моменти те гледаат со презир сепак си бог таму ама па затоа се е твое. Тешко е да се објасни ама Филипинте ти се поголема верзија на Македонија буквално во секој поглед. Знамето им е со сонце, грбот со лав, корупција на тон, 1 денар = 1 пезо (сега со пад на еврото 1 пезо = 1.2 денари), пиво 60 денари (имаат добри пива)... Тајланд е малку поразлично таму ако те засакаат и станеш Jai Dee (добро душен) тогаш те третираат како нивен, а добро е да си нивен ;), све је моје твоје... Индонезија е веќе различно зависи каде си. Затоа реков Бали. Бали е посебно место на светот. Интернационален остров со луге од секаде. Журки и дружба каква што нема никаде на светот. Ако некогаш идеш навака помини за Нова Година во Ку Де Та, тоа е доживљај.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
ТОА Е ТОА. Ние сме послични на азија (истокот) него ли на Германија. Манила ти е поделена на општини (мада тоа ти се ко градови од по 2-3 мил луге) а тие после се поделени на барангаис - маала или квартови. ИМА МАЛСКИ ЖИВОТ! Секое маало си има кош (баскет е спорт број 1), парк за рекреација итн итн. Лугето се посиромашни од нас и живеат помизерно ама се многу друштвени. Малку е незгодно што како белец на моменти те гледаат со презир сепак си бог таму ама па затоа се е твое. Тешко е да се објасни ама Филипинте ти се поголема верзија на Македонија буквално во секој поглед. Знамето им е со сонце, грбот со лав, корупција на тон, 1 денар = 1 пезо (сега со пад на еврото 1 пезо = 1.2 денари), пиво 60 денари (имаат добри пива)... Тајланд е малку поразлично таму ако те засакаат и станеш Jai Dee (добро душен) тогаш те третираат како нивен, а добро е да си нивен ;), све је моје твоје... Индонезија е веќе различно зависи каде си. Затоа реков Бали. Бали е посебно место на светот. Интернационален остров со луге од секаде. Журки и дружба каква што нема никаде на светот. Ако некогаш идеш навака помини за Нова Година во Ку Де Та, тоа е доживљај.
Со задоволство би отишла, па и на некое време :)
Баш ме интересира како се наоѓа работа таму. Не долгорочно, врти сучи јас пак ќе си дојдам овде, него чисто, за да живеам некаде 1 година, треба и да работам :)

F

FARANG

Гостин
Со задоволство би отишла, па и на некое време :)
Баш ме интересира како се наоѓа работа таму. Не долгорочно, врти сучи јас пак ќе си дојдам овде, него чисто, за да живеам некаде 1 година, треба и да работам :)
Што сакаш да работиш? Постирав горе мак ресторанот на бали.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Што сакаш да работиш? Постирав горе мак ресторанот на бали.
Хах, јас сум способна се да работам :) Квалификации сега за сега, како студент, сеуште немам, имам работно искуство скромно :)
Да не офтопичариме тука, ќе направиме муабет по ПП.

?

..........

Гостин
Има земји каде луѓе масовно од глад и жед умираат,кај што нема скоро никаква здравствена заштита да не зборам за други удобности..Него тука сте нашле па зашле..не за џабе се вика,се додека не го изгубиш твоето го цениш туѓото..него оф топик е да не терам на празно.
Па тоа и остана во оваа вукојебина да се тешиме со афричките племиња, полошо живееле однас. :facepalm:

W

Werther

Гостин
Ни јас не пораснав со кавијар.
Ама за мене поголема важност има социјалниот живот, тоа што го има и постои само тука.
Не знам колку си прошетал и видел, ти посакувам што повеќе да видиш.
Ќе сфатиш дека нема топлина како дома.
Види Пумо различни луѓе сме во различни средини и услови сме живееле,не сум прошетан нешто многу најдалеку сум бил Виена на 1 ден шетање и Будимпешта 3 дена (на екскурзија во трета)инаку сум одел во Грција на одмор,но последниве 5 години од кога мајка ми и татко ми се вработија,пред тоа нејќам муабет да правам,затоа ти викам различни луѓе сме и од различен аспект ги гледаме работите,го почитувам твоето мислење,но повеќето луѓе мизеријата ги прави материјалисти и јбг и најпаметната риба,гладта ја тера на јадица.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.104
Холандија! Земја во топ 3 во светот со највисок стандард. И заправо се приметува веднаш штом стапниш таму. Со задоволство би живеел во некое малецко холандско селце, во типична холандска куќарка, сепак да биди блиску до некој поголем град. Мада и не е толку битно, пошто и онака Холандија ја има најгустата и најдобра автопатна мрежа на светот... Плус, се’ е зелено и се’ е рамно и вода наоколу има колку сакаш :)
Нема да го заборавам моментот кога бев таму скоро. Сместен бев во хотел што беше веднаш преку патот од едно такво мало селце, а околу хотелот ништо... само рамно зеленило до кај што се гледа и мали каналчиња со вода. И го гледаш сонцето како заоѓа од терасата на хотелската соба зад рамен хоризонт, а сепак да не е море. Сабајлето стануваш на доручек, а ресторанот беше свртен кон исток и целиот ѕид со стакло. Доручкуваш, пиеш кафе и повторно го гледаш сонцето, овојпат кај што се издига над хоризонтот. Со еден збор... Speechless :D

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Види Пумо различни луѓе сме во различни средини и услови сме живееле,не сум прошетан нешто многу најдалеку сум бил Виена на 1 ден шетање и Будимпешта 3 дена (на екскурзија во трета)инаку сум одел во Грција на одмор,но последниве 5 години од кога мајка ми и татко ми се вработија,пред тоа нејќам муабет да правам,затоа ти викам различни луѓе сме и од различен аспект ги гледаме работите,го почитувам твоето мислење,но повеќето луѓе мизеријата ги прави материјалисти и јбг и најпаметната риба,гладта ја тера на јадица.
Како што реков, ни мене животот не ми е мед и млеко.
Свесна сум дека надвор од тука, од финансиски аспект, многу подобро ќе живеам.
Јас не те обвинив тебе.
Реков дека само едната страна од паричката ја гледате, скоро сите.
А јас зборувам за сама себе - колку и да имам пари, ако го немам овој социјален живот, џабе ми се.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Како што реков, ни мене животот не ми е мед и млеко.
Свесна сум дека надвор од тука, од финансиски аспект, многу подобро ќе живеам.
Јас не те обвинив тебе.
Реков дека само едната страна од паричката ја гледате, скоро сите.
А јас зборувам за сама себе - колку и да имам пари, ако го немам овој социјален живот, џабе ми се.
Posle 30tata socijalniot život drastično opaga,i vo Makdeonija stanueš socijalen slučaj. :D
I kaj nas druženjeto ko sto go vikaš socijalniot život ne e toa što bilo porano. A ako socijalen život se računa kvačenje po kladionici od jutra do sutra (zboram za maškite) ebati državata. xD
Na zapad nasekade muabet za rabota,pari,odmori itn,kaj nas muabet za sportska,kombinacii i tipovi 24/7.
:facepalm:

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Posle 30tata socijalniot život drastično opaga,i vo Makdeonija stanueš socijalen slučaj. :D
I kaj nas druženjeto ko sto go vikaš socijalniot život ne e toa što bilo porano. A ako socijalen život se računa kvačenje po kladionici od jutra do sutra (zboram za maškite) ebati državata. xD
Na zapad nasekade muabet za rabota,pari,odmori itn,kaj nas muabet za sportska,kombinacii i tipovi 24/7.
:facepalm:
Јас се декларирам како антиспортист, среќа и фраеров до мене само еден спорт знае, оти тоа и го тренираше пола живот, ама ни јас ни тој не знаеме ливче да пополниме :)
А социјален случај не се станува толку лесно, и скраја да е да треба до таму да стигнеме :)

Kajgana Shop

На врв Bottom