Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.284
Поени од реакции
22.980
Situation on Avdivka front:

- In the northern axis Russian Army avanced along the railways taking control over the 437 Km station and reaching the railway south of Novokalynove from this axis. In addition, Ukrainian Army withdrew from the village of Stepove.

- In the eastern axis, Russian Army advanced south of terrikon hill taking control over the Treatment Facilities while clashes with Ukrainian Army are taking place at the outskirts of the Dachas area.

F_AySW2XYAA5pyL.jpeg

- In the southeastern axis Russian Army managed to control the first positions in the no mans land and some buildings of the Promka industrial area beyond 2014 line.

F_AyUdzWwAAIV8V.jpeg

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.284
Поени од реакции
22.980
Situation north of Avdivka: Russian Army is making small advances in the forest belt adjacent to the Coke plant where clashes with Ukrainian Army are taking place. In addition Russian forces are trying to enter in the dachas area south of the ponds.

F_F3aOnWAAE4W_T.jpeg

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.284
Поени од реакции
22.980
Situation on northeastern front: Russian Army advanced south of Ivanivka forcing Ukrainian army to withdrew from some parts of the village.

photo_2023-11-17_14-45-38.jpg

Situation on Gorlovka front: Ukrainian Army advanced beyond the defense line taking control over positions on the no-mans land area and crossing 2014 DPR defense line where troops took control over Terrikon Nº 2,3 4, north of Horlivska coal-preparation plant while the attack to Chorna Kurhanka cinnabarite quarry was repelled.

photo_2023-11-17_14-49-56.jpg

Situation south of Avdivka: Russian Army took control over most of Promka Indsustrial area.

photo_2023-11-17_14-51-54.jpg

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.284
Поени од реакции
22.980
Situation south of Bakhmut; Russian Army retook control over the railway section north of Klishchiivka. In addition, Russian troops expelled Ukrainian Army from the north of the ruins of Andriivka while the southern part remains in the grey zone.

photo_2023-11-18_12-36-02.jpg

Situation north of Avdivka: Russian Army continue advancing towards Novokalynove taking control over part of the railway section south of this town. Meanwhile Ukrainian Army retook the 437 Km. Moreover Ukrainian troops withdrew toward its positions within Coke plant and from some dachas southwest of Vesele.

photo_2023-11-18_12-39-28.jpg

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.284
Поени од реакции
22.980
Situation north of Avdivka: Russian Army advanced south of Vesele & managed to enter in the "summer dachas".

photo_2023-11-18_22-31-40.jpg

Член од
20 септември 2022
Мислења
1.875
Поени од реакции
7.141

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Ууу Русите сè повеќе и сè почесто земаат територија од Авдеевка. Изгледа ќе биде побрзо ова и од Бахмут.
Подруг е теренот и условите, прво сега ја имаш руската армија која се бори, а не група платеници на кој цело време и фалеше оружје (барем така викаше Пригожин).

Авдивка е двојно помала од Бахмут/Артијомовск и по популација и површина и како што ја гледав мапата скоро се источно од пругата е куќи, има еден дел со згради на западниот дел кој штрчи во празно и кој ќе биде лесно да биде опколен кога ќе му дојде времето за чистење.

И уште една битна работа е што нема селца како пригратски населби, во Артијомовск, Соледар беше тешко место со тунели одоздола, но и од само околу 2-3 километри на запад има еден рид пред Часов Јар кој веројатно е како тврдина и има многу бункери, во Авдивка моментално на русите им фали само уште јужниот дел да го земат (кој е и најутврден) и највисок и потоа ќе ја гледат цела Авдивка одозгора.

Еве мое мислење за ситуацијата, мислам дека повеќе ќе притискаат на север отколку што ќе брзаат да ја заземат Авдивка, ништо не и менува дали ќе ја освојат за месец, два или година, имаат шанса да пробијат на северо-запад по должина на пругата каде веројатно и нема утврдувања и со тоа автоматски ќе падне Авдивка без многу борба.

Еве оваа мапа покажува зошто не напаѓаат од исток туку пробија од север и пробуваат да пробијат од југ и моментално одат некај север и меслам дека попрво ќе го го земат Очеретине и Керамик отколку Авдивка.
1700346391283.png

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.418
Подруг е теренот и условите, прво сега ја имаш руската армија која се бори, а не група платеници на кој цело време и фалеше оружје (барем така викаше Пригожин).

Авдивка е двојно помала од Бахмут/Артијомовск и по популација и површина и како што ја гледав мапата скоро се источно од пругата е куќи, има еден дел со згради на западниот дел кој штрчи во празно и кој ќе биде лесно да биде опколен кога ќе му дојде времето за чистење.

И уште една битна работа е што нема селца како пригратски населби, во Артијомовск, Соледар беше тешко место со тунели одоздола, но и од само околу 2-3 километри на запад има еден рид пред Часов Јар кој веројатно е како тврдина и има многу бункери, во Авдивка моментално на русите им фали само уште јужниот дел да го земат (кој е и најутврден) и највисок и потоа ќе ја гледат цела Авдивка одозгора.

Еве мое мислење за ситуацијата, мислам дека повеќе ќе притискаат на север отколку што ќе брзаат да ја заземат Авдивка, ништо не и менува дали ќе ја освојат за месец, два или година, имаат шанса да пробијат на северо-запад по должина на пругата каде веројатно и нема утврдувања и со тоа автоматски ќе падне Авдивка без многу борба.

Еве оваа мапа покажува зошто не напаѓаат од исток туку пробија од север и пробуваат да пробијат од југ и моментално одат некај север и меслам дека попрво ќе го го земат Очеретине и Керамик отколку Авдивка.
Прегледај го приврзокот 398272
Викаат дека Авдивка е најутврден град.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.097
Поени од реакции
34.550
И тоа како брзаат да ја заземат Авдивка. Цела војна се обидуваат ама премногу добро се утврдени Америте Украинците тука. И на двете страни им е јасна важноста на Авдивка: Не за одбрана на линијата на фронтот колку за правење на притисок врз Русија. Редовно и баш секогаш кога губат Украинците артилериски го гаѓаат Доњетск. Од аспект на домет на артилерија тоа е можно само од Авдивка. Затоа и Авдивка е најутврден дел од фронтот.

Кога ќе заврши војната овака или онака ќе има истрага и одговорност за систематското убивање цивили со артилериско гаѓање на Доњетск.

Kajgana Shop

На врв Bottom