Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
4.607
Фала
Автоматски споено мислење:

Фала

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.126
Поени од реакции
9.548
Ланцет гаѓа Украински аеродром, изгледа му зголемиле домет иако изгледа дека само го цимнува авионот.

Него изгледа и Украинците почнале да довлекуваат гуми иако сеуште не се распоредени врз авионите.

Да не искочи на крај како и "cope cage" сепак има некаков смисол.

1695138720206.png

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Ланцет гаѓа Украински аеродром, изгледа му зголемиле домет иако изгледа дека само го цимнува авионот.

Него изгледа и Украинците почнале да довлекуваат гуми иако сеуште не се распоредени врз авионите.

Прегледај го приврзокот 391280
Гумите не штитат, туку се редат на макети, го зголемувале сигнитурот. Значи на декои ги редат.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881

Го утна, не ми се верува дека Украина ги држи авионите вака апла, каде се прецизните и брзи руски ракети ?

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.316
Поени од реакции
15.486
Го утна, не ми се верува дека Украина ги држи авионите вака апла, каде се прецизните и брзи руски ракети ?
на ракетите им треба доста време додека стигнат до некој аеродром. НАТО сателитите ги фаќаат воие ракети и им пренесуваат на украинците, овие ги дигаат во воздух и ги спуштаат на различни места, меѓу кои и на автопати.

Во Украина растојанијата се огромни.....како пола Европа е тоа. Не е ова ласер па одма да стигни...ракета е, колку и да брза сепак треба часови да стигни до целта

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.613
Поени од реакции
35.467
Најверојатно дефект Украинска ПВО ракета го удрила пазарот.
Како што и дискутиравме и посочувавме дека според геолокација на снимката се гледа дека луѓето се вртат и гледаат кон запад - откаде доаѓа проектилот. Плус звукот на лансирање претходно, јасно беше дека е ПВО.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
4.607

Гумите не штитат, туку се редат на макети, го зголемувале сигнитурот. Значи на декои ги редат.
Не е директен удар ама тој авион нема пак да лета. Всушност така функционира ПВО, прави експлозија близу до леталото. Ова не е тенк, мала штета на површината на авионот (airfoil skin) експоненционално го зголемува структуралниот стрес на брзини поголеми од 450кмч. Со други зборови, од мало дупче леталото во лет ќе се распадне.

Гумите се ставени да спречат шрапнел, не директен удар, од истите причини. Според мене функционира тоа, само срамота е за една Русија вакви очајнички мерки.

Ќе приметите дека ставаат гуми само од горе, стресот е таму поголем и покомплексен. Според Бернули, динамичкиот притисок е обратно пропорционален на статичкиот притисок. Поради "грбавата" форма горе динамичкиот притисок горе е поголем на определена релативна воздушна брзина, со тоа и стресот е поголем. На тоа плус комплицира Магнусов ефект и резултатот е катастрофален.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Не е директен удар ама тој авион нема пак да лета. Всушност така функционира ПВО, прави експлозија близу до леталото. Ова не е тенк, мала штета на површината на авионот (airfoil skin) експоненционално го зголемува структуралниот стрес на брзини поголеми од 450кмч. Со други зборови, од мало дупче леталото во лет ќе се распадне.

Гумите се ставени да спречат шрапнел, не директен удар, од истите причини. Според мене функционира тоа, само срамота е за една Русија вакви очајнички мерки.

Ќе приметите дека ставаат гуми само од горе, стресот е таму поголем и покомплексен. Според Бернули, динамичкиот притисок е обратно пропорционален на статичкиот притисок. Поради "грбавата" форма горе динамичкиот притисок горе е поголем на определена релативна воздушна брзина, со тоа и стресот е поголем. На тоа плус комплицира Магнусов ефект и резултатот е катастрофален.
Тие не летаат со гуми за да ги штитат гумите од ПВО. Туку на земја се со гуми, ќе ги одбранат гумите од ракета земја земја или од дрон? Не ме зезај...

Нема никаква логика да штитат авиони со гуми. Баш напротив ако се со гуми тоа ги прави многу малку покретни, да не речам статични. Ова би важело ако ги сметаш Русите за дебили.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.612
Поени од реакции
8.429
Тие не летаат со гуми за да ги штитат гумите од ПВО. Туку на земја се со гуми, ќе ги одбранат гумите од ракета земја земја или од дрон? Не ме зезај...

Нема никаква логика да штитат авиони со гуми. Баш напротив ако се со гуми тоа ги прави многу малку покретни, да не речам статични. Ова би важело ако ги сметаш Русите за дебили.

Ne si razbral prijatele!
Go shtitat avionot od shrapneli na zemja za da ne mu se sluci da se raspadni od eventualno oshtetuvanje posle vo vozduh.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
4.607

Не ме зезај не реков дека летаат со гуми.
Гумите парцијално штитат од блиска ексшлозија, толку.
Ако е директен удар, џабе гуми, ако е блиско промашување, иманекакви шанси на заштита

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Не ме зезај не реков дека летаат со гуми.
Гумите парцијално штитат од блиска ексшлозија, толку.
Ако е директен удар, џабе гуми, ако е блиско промашување, иманекакви шанси на заштита
Pak ke kazam procitaj go linkot, ne e proruski.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
4.607
Тенка на тенк борба на домет од 15 метри, со камења може да се гаѓаат. Двете страни викаат "наш е победникот" не знам која е вистината, одлучете сами

Kajgana Shop

На врв Bottom