Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.494
Поени од реакции
24.740
Ама затоа капитализмот како општествен систем го ослободува потенцијалот на индивидуалците и тогаш лујџето живеат богато и слободно.
Во Кина шо тоа систем имаше, како се случи систем кој ги лимитира индивидуалците да напрваи најголема економска сила ;)
kina odamna nema cist socijalisticki sistem nego mesavina na socijalisticki sistem i specijalni ekonomski zoni kade imas brutalen kapitalizam. ke zabegame epten, si ima tema za kina ako sakas tamu moze da prodolzime, vo golema mera napredokot na kina doaga od tamu i ja vlece bukvalno cela kina napred.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.454
Поени од реакции
5.176
Репортажа на РИА, утврдени позиции на УкроНаци во близина на Бахмут

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.726
Поени од реакции
42.316
чуден ми е муабетов денес од украинциве дека војската ќе остане да го брани Бахмут кога се повлекуваат, сигурно има уште многу војска во градот која најверојатно нема да може да се евакуира. Украинциве денес направиле и два против напади за да спречат Бахмут да падне у обрач. Којзнае што стварно се дешава на терен.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.518
Поени од реакции
27.335
Ситуација ја споредувам зашто Русија сега, како Србија тогаш, води конфликт во туѓи меѓународно признати граници, за да го заштити своето етничко население таму. Војната во Донбас, се до лани, беше граѓански конфликт во границите на украина.

Како не војувала Србија? Војуваше Јна што беше тогаш нивна официјална армија. Меѓутоа беа немотивирани и работата ја преземаа разни паравоени формации, нешто како Вагнер сега во Украина. И да, ситуацијата не е 100% пресликана, Русија има нуклеарки, меѓутоа и Слобо не беше падна со воена интервенција, туку со удар од внатре.
хмм, ЈНА не војувала во туѓа држава, туку во државата која ја застапувала СФРЈ. Според устав, ниту Хрватска ниту Босна имала право да прогласи независност без консензус на Србите, затоа и Словенија пројде многу полесно. Сосема погрешен впечаток имаш за војната во Хрватска. Истовремено во Хрватска војуваа милиции на Срби кои беа родени на територија на Хравтска во Книн и во Славонија и доброволци од Србија и Босна.

Хрватска беше таа што се одвои од федерацијата, слично како што се одвоија Доњецк и Луганск преку референдум 2014 и ЈНА беше во улога на денешната Украинска армија, која војуваше со нив да го спречи тоа одвојување, пошто според нив и според уставот на Хрватска, сметале дека неуставно се одвојуваат.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.494
Поени од реакции
24.740
Како не војувала Србија? Војуваше Јна што беше тогаш нивна официјална армија. Меѓутоа беа немотивирани и работата ја преземаа разни паравоени формации, нешто како Вагнер сега во Украина. И да, ситуацијата не е 100% пресликана, Русија има нуклеарки, меѓутоа и Слобо не беше падна со воена интервенција, туку со удар од внатре.
jna oficijalno vojuvase 20tina dena u hrvatska dur se povlekuvaa. vo hrvatska vojuvaa hrvatskite srbi i dobrovolci. da vojuvase jna pogotovo na pocetokot i da imaa odvrzani race relativno lesno ke se spravea so protivnici sto nemaa nikakvo tesko oruzje. neznam kolku godini si imal togas ama realno ako zborime jna osven u osjek pred celosno da se povlece od hrv nikade ne udri jako. maskarite i razrusuvanjeto vo hrv bese mnogu podocna i od sosema drugi formacii.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.518
Поени од реакции
27.335
jna oficijalno vojuvase 20tina dena u hrvatska dur se povlekuvaa. vo hrvatska vojuvaa hrvatskite srbi i dobrovolci. da vojuvase jna pogotovo na pocetokot i da imaa odvrzani race relativno lesno ke se spravea so protivnici sto nemaa nikakvo tesko oruzje. neznam kolku godini si imal togas ama realno ako zborime jna osven u osjek pred celosno da se povlece od hrv nikade ne udri jako. maskarite i razrusuvanjeto vo hrv bese mnogu podocna i od sosema drugi formacii.
тоа во Словенија, во Хрватска војуваа повеќе. Вуковар на пример ЈНА го завзема. Како што гледам година ратувале ЈНА и после под интернационален притисок се повлекле од Хрватска и од тогаш ратуваат Србите во Славонија и Книнска Краина.

Последно уредено:
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.838
Поени од реакции
36.875
До крај на март/почеток на април ќе се мачат со Бахмут. И после пак кукање, цели тврдини биле направени во Часов Јар, катакомби, пак некој рудник со тунели ќе излезе и таму.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.212
Поени од реакции
22.841
Нема ништо добро освен освен за оставање простор за тешење на кајгана форум.
Има доста видеа од руски блогери каде кажуваат дека војниците се демотивирани зашто не ги знаат цените. За да имаат воен успех, потребно е мотивирана војска која знае зашто се бори. Вака може да тераш некоја година две, ама кад тад ќе стаи некој прст на чело.
Украинците имаат јасна цел. Тоа колку е остварлива е друго прашање, ама нивната цел е јасно дефинирана. Руската од друга страна, вајда само гатачка може да ја погоди.

Инаку за напредувањето, не се подбиваме зашто идат споро. Се подбиваме зашто Укриана напраи офанзива каде зема многу територија за неколку дена, практично покажувајки им како се прави.
Не разбирам што сакаше да ми кажеш, го кажа буквално истото што го кажав јас.

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.382
До крај на март/почеток на април ќе се мачат со Бахмут. И после пак кукање, цели тврдини биле направени во Часов Јар, катакомби, пак некој рудник со тунели ќе излезе и таму.
Можеби Часов Јар не баш, ама дојдоа ли пред Крематорск / Славјанск ќе биде очоболно и многу долго мачење... но тоа е ако им продолжи снабдувањето со муниција на двете страни на исто ниво.. е сега најавите се дека Украина до летото може да ја снабдуваат партнерите... што потоа ....

Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558
Осумте години утврдување од НАТО си го направи своето...
Доволно е Русија да продолжи со својот war of attrition и кога тогаш ќе падне сè тоа.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.838
Поени од реакции
36.875
Можеби Часов Јар не баш, ама дојдоа ли пред Крематорск / Славјанск ќе биде очоболно и многу долго мачење... но тоа е ако им продолжи снабдувањето со муниција на двете страни на исто ниво.. е сега најавите се дека Украина до летото може да ја снабдуваат партнерите... што потоа ....
Краматорск, Славјанск и Константинивка како се споени во линија со помали места меѓу нив во една голема урбана целина, ова Бахмут е пичкин дим со тој дел таму. Плус сега дека ги изгубија Изиум и Лиман и не можат да прават офанзива и од север истовремено со напад од исток, тоа ќе биде такво мачење да се гледа.

Мислам дека нема ни да се приближат до таа линија бар таму до септември.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.726
Поени од реакции
42.316
според Јулиан 9 БМПиња учествувале во пропаднатата контраофанзива кај Бахмут, од кои 4 уништени. Не ни претпоставувале дека ќе има рид и ќе неможат да преминат.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.900
Поени од реакции
13.025

И Бахмут не е којзнае каков успех на Русите со оглед на тоа дека и не баш запнаа трупите на Бајден тврдоглаво да го бранат.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.822
Поени од реакции
34.078
Колку опрема имаше Ирак под 22 годишни санкции? Колку од таа опрема беше исправна и сервисирана? Какво пво и колку батерии имаше, какви и колку радари? Колкав беше моралот на Ирачката армија да се бори? Или повеќе од пола армија дезертираше уште на почетокот?

Неможе Ирак да го споредиш сп земја која има тенкови повеќе од НАТО сојузниците во Европа и уште повеќе опрема и се дотура од истите тие сојузници. Збориме за С300 бик и куб пво системи, неограничен број рачни аа и ат лансери, стотици повеќецевни лансери, иљадници артилерија.

Ирак беше опустошена земја од војни и од санкции. На САД им требаа 22 години исцрпувачки санкции, па да го нападнат копнено Ирак после првата заливска војна.
Како Ирак да го помагаа САД и НАТО, 8 години да го укопувале со дефензивни фортификации, со години да им ја обучувале армијата во НАТО бази, како Ирак да имал едно од најдобрите ПВО денес (руско ПВО, се разбира), итн, итн... Баби и жаби. Досадно е веќе, истите муабети пак и пак.

Ама битно САД се ненадјебиви и тоа е тоа.

epa za sto vojuvaat?
За да победат?
За Украина да не биде закана и америчка алатка? За да си ја решат безбедносната закана од САД? ОК, ако не да ја решат тогаш барем да почнат да ја решаваат.

Територија е последната работа што им е важно, се разбира освен од тактички и стратешки аспект. Затоа се повлекувале и ќе се повлекуваат секогаш кога тоа е воено исплатливо. Во контраст, Украина САД не се повлекува од Артемовск (Бахмут) иако е јасно дека не можат да го одбранат. Ама таму на САД не им е гајле колку Украинци ќе загинат. Всушност за нив колку повеќе загинат толку подобро, и Украинци и Руси. Утре кога неминовно Украина ќе се врати под руска сфера на влијание (или барем тоа што ќе остане од Украина), тоа ќе биде разрушена земја со значајно намален човечки потенцијал. Многумина убиени, уште повеќе инвалиди и повредни, раселени кои немаат намера да се вратат. Ама на САД тоа им одговара, пошто тоа ќе биде проблем на Русија.
Русија од друга страна нема избор да не војува, пошто така Украина е алатка за нивно уништување.

Ајде, не е толку тешко да не може да се разбере дека ова не е војна за банално освојување на територија.
Автоматски споено мислење:

Кажа тука Путин........ до таму до каде што украински ракети нема да бидат закана за руско население. Така да со секоја нова пратка на далекометно оружје границата се поместува за толку Км колку што ќе биде дометот.
Тоа е проблем. Пошто новите територии стануваат руска територија (веќе има руско население), и новите граници потоа мора да се поместуваат уште подалеку (од дометот), итн. :unsure:

Kajgana Shop

На врв Bottom