Ska Maniac
Бараба
- Член од
- 2 октомври 2013
- Мислења
- 10.525
- Поени од реакции
- 26.207
За Кадировците знам. Тие се професионална армија на Чеченија. За екипата на Џохар исто знам, тие од 2014 се во Украина. Ова беше нешто ново. На Инстаграм ми искочи видео (најверојатно лажно) каде што на воени пунктови идат машки цивили од 20 - 40 години и потпишуваат формулари и влагаат во една просторија. Ништо чудно да е видеото од некои избори или некој референдум за нешто локално. Па затоа сакав да прашам зошто голема изглоедаше бројката на доброволци.Има Чеченци веќе, 10.000. Таканаречени Кадировци, а мислам дека вчера имаше изјава дека има огромен број доброволци во Чеченија што се спремни да се борат за Русија. Ама има Чеченци и на страната на Украина уште од 2015, батаљонот Џохар Дудаев и сега исламската интернационала е исто почнува да се сели во Украина, најбројни меѓу нив се Чеченците.
Колку што знам Сиријци уште нема (ако има некој информација поинаква нека каже), пред некој ден имаа митининг голем во Сирија за подршка на Русија и најавија дека доброволци од САА и христијанските милиции ќе се пријават за војување на страната на Русија, како благодарност што не ги оставила Русија на цедило. Според нив, десетици иљади доброволци ветерани со повеќегодишно искуство. Ништо чудно и шиитските милиции во Ирак да се пријават и Хезболах. Ама како што ми мириса, од блискиот исток тешко дека ќе има доброволци, после нападов на Иран. Којзнае што ќе се дешава таму.
Како и да е, ми се чини дека позади Русија стојат бајаги повеќе луѓе кои се спремни да гинат, одколку позади Украина. И разликата е во тоа што тие што идат да војуваат на страната на Украина, не се заради тоа што ја бранат Украина, туку затоа што на другата страна е Русија. Додека тие од страната на Русија идат да ја бранат Русија.
За Сиријците имаше само текст така што нема да ме чуди и тоа да е фејк.
Едно прашање што се појавува сега е дали оваа мини светска(национална) војна од Украина може да се прелее на териториите од државите кои што имаат испратено доброволци (особено овие од Блискиот Исток, Кавказ па и Балкан) ?