Струмикс
Еден...не го знаеш!
- Член од
- 9 декември 2005
- Мислења
- 13.811
- Поени од реакции
- 3.346
Има логика и да нема кочење... ја сечел кривината лево, вози брзо и дирек у Инспекторатот...Да, ама мислам од МВР изјавија дека немало трги од кочење
Има логика и да нема кочење... ја сечел кривината лево, вози брзо и дирек у Инспекторатот...Да, ама мислам од МВР изјавија дека немало трги од кочење
Зборев за полнолетни возачи(+18) со дозвола за возење автомобил, а Скопските шупци(копиљаана) не ги ни ставам во категорија на лоши возачи, тие не ги ни сметам за возачи како прво бидејќи голем дел од нив се и средношколци(значи малолетници) кои возат коли од тато или мама без дозвола, не е крива државата б.т.в. туку родителите им што им го дозволуваат тоа !Ти завидувам на способноста за приметување, браос, само чудно како не ги приметуваш скупски лигуши што ниту знаат да возат, ниту почитуваат првила ни пропуштат пешаци. Се кладам дека се во многу поголем процент и од браќата, и од провинцијалците (предци на 90 проценти скупјани).
Инаку трагедија за младите што го загубиле животот, жално.
Не е до колата, марката и моќта на колата, туку до лејката е, автомобилите се креирани за да им служат на луѓето значи за потреба, а не за летање, тоа што возилото било поскапо и помоќно тоа не значи дека е неуништливо и дека може да се лета со него, баталете тоа АВЅ, NCAP тестирања и оценки, Аirbags и сл. тракатанци, удар во бетон, метал, дрво и во било што друго со повеќе од 100 км/ч е кобно за секоја кола од најмизерна до најлуксузна како и за возачот и патниците во неа ...Која инфраструктура сакаш да спречи возење со 200 на час низ град? Тоа само здравиот разум може да го спречи, ништо друго. И порано кога имале само земјени патишта, нели немало инфраструктура, ама не загинувал никој од возење пошто се возеле со запрежни коли и магариња, со 10 км/час, ама сега сакаат да возат бмв, алфа ромео, мерцедес и ќе си завршуваат вака по ендеци. Навистина жално, ама самите си се криви.![]()
Алкохолот е далеку поопасен од цигарите/пушењето на пр.(закон за пушење драпај си мео) но сепак како што гледам не е забранет, се продава насекаде во било кое време 24/7 дури и деца од 5то одделение можат комотно да си влезат во продавница и да си купат што си сакаат од алкохол ...Алкохоличарска нација, илјадници умират секоја година од алкохол, дали на ваков начин во сообракајка, дали од канцер или изгорени дробови, никој не ја спречува продажбата и консумација на алкохолот...но битно на граница се фатени 20 кила марихуана и спасени сме...
што се однесува до мене ич уво не ми чуе, сите тие такви бмв сељаци и пијаници нека изгинат еден по еден....раат
Низ Европа и светот освен средените патишта се спроведуваат разноразни кампањи за подигање на свеста и спречување на лицата под дејство на алкохол, оние кои имаат проблеми со видот, они кои возат долго време без одмор, да учествуваат во сообраќајот.И треба да ги вратат оние црните реклами на телевизија... Да нема програма една минута да се вртат слики... Еден вид на кампања а да се засили одма казнувањето е сега кога го има коментарите се одма оти се полнел буџетот...
Кој бил во Бугарија можел да примети на многу опасни делници од патот како се поставени знаци на кои пишува: Тука почива един херој!На пример, пред 5-6 години низ Бугарија покрај патиштата имаше поставено уништени коли кои служеа за опомена на возачите.
Тројца браќа се тие Стаиќ мислам. Во рок од месец и пол на сите им умре по еден син...Па на тие пред некое време им почина млад член од фамилијата сега уште двајца.![]()
Исто, јас ни на автопат не сум дигнал никогаш повеќе од 100-110 км/ч максимум и тоа само на кратки моменти претежно си возам да речеме околу 90 км/ч и на таа брзина ем имаш потполна контрола над возилото ем помалку се троши бензин, а над 100 км/ч веќе постепено ја губиш контролата над возилото и тоа буквално лета, ако возиш до кај 100тка лесно можеш да прикочиш но над 100тка кочењето иде доста бавно и можеш да излеташ бидејќи колата е ептен залетана !Жално , нека почиваат во мир.
Иначе , шо има веза оти било BMW? На денешниот возен парк во МК нема кола што не оди 150 на саат ако претиснеш на гаста. А таква брзина плус ѕид , е лоша комбинација. Еден ебен стокец може да качи 140-150.
Јас искрено кога на километражата ми покажува 90-100 не се дрзнувам да назгазнам повеќе , и тоа замисли на автопат , а во град повеќе од 30-40 не сум качил никогаш.
Како што разбрав на едно од момчињата братму умрел пред некој месец. Жално жално , пуста мајка како ќе ја смири таа душа сега , оваа атмосфера што сега им е во домот е буквално неподнослива. Господ да им даде мир и спокој.
Па дозволена максимална брзина во населено место, доколку немаш сообраќајни знаци за ограничување на брзината е 60 км/ч. Реално во населени места ретко и каде имаш можност да возиш побрзо од таа брзина. По Скопјево има многу будали кои возат брзо. Јас не знам што задоволство ќе беше тоа. Дај нека направат некоја стаза, па таму нека мерат колкави им се.Исто, јас ни на автопат не сум дигнал никогаш повеќе од 100-110 км/ч максимум и тоа само на кратки моменти претежно си возам да речеме околу 90 км/ч и на таа брзина ем имаш потполна контрола над возилото ем помалку се троши бензин, а над 100 км/ч веќе постепено ја губиш контролата над возилото и тоа буквално лета, ако возиш до кај 100тка лесно можеш да прикочиш но над 100тка кочењето иде доста бавно и можеш да излеташ бидејќи колата е ептен залетана !
Зборам за на автопат и тоа на сув коловоз, доколку коловозот е влажен или подмрзнат или пак има магла и на автопат мораш да возиш бавно, а во населени места далеку помалку 30-40 км/ч макс. до кај 50-60 км/ч ако има услови !