Искрено не знам за што пишуваш. Тоа што било некогаш, за време на крстоносците, римското царство, колонијализмот се разбира дека остава траги, но тоа е одамна поминато време. Не сум историчар, јас ја гледам денешнината.Никогаш Македонија не била ДЕЛ од западната цивилизација!
Никогаш!
Македонската цивилизација го промовирала КОСМОПОЛИТИЗМОТ (особено меѓу словенските народи) како цивилизацииска вредност, а космополитизмот е спротивност од западниот модел кој го гледаме со глобализацијата-федеролиберализмот и 1939 родови и да не редам
Од сите теории на завери јас верувам во онаа за замена на населението. Загорозени сме како народ, поединци, цивилизација како сакаш kaži, од голем бран на маса луѓе кои не ги делат нашите ставови, нашиот начин на живот кои сакаат да не потиснат па и истребат. Од тоа се плашам затоа што тоа е реална опасност.
Има неколку главни цивилизации (и неколку подцивилизации): западна (Северна и ЈУжна Америка, Европа), источна (кина, јапоније, Кореја), муслиманска. Тоа е по Хантингтон.