Вода (H2O). Колку често пиете?

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Сепак мислам дека ако човек има постојано потреба од вода, па ги пие тие 6-7-8-9-10 литри, треба да провери шеќер-меќер.
Некако претерано ми е толку многу, освен ако со сила ги пие.

ANDZI

Fashion is my opsession
Член од
5 февруари 2007
Мислења
833
Поени од реакции
6
Јас скоро ич не пијам вода,незнам зошто ама и кога е најтопло јас можам без вода.....

Член од
8 август 2007
Мислења
1.541
Поени од реакции
48
Сепак мислам дека ако човек има постојано потреба од вода, па ги пие тие 6-7-8-9-10 литри, треба да провери шеќер-меќер.
Некако претерано ми е толку многу, освен ако со сила ги пие.
Ако се напиеш поише од 7-8 литри вода (колку и да си тежок) паѓаш у кома :icon_excl А се појавуваат и проблеми со срцето.

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Па се` што е претерано не е добро.
Ама ете имало луѓе кои пијат толку многу, па не кажаа дека паднале во кома.

Член од
8 август 2007
Мислења
1.541
Поени од реакции
48
Па се` што е претерано не е добро.
Ама ете имало луѓе кои пијат толку многу, па не кажаа дека паднале во кома.
Видов да, некој пиел 6 литри наводно... Може тоа да е негова слободна проценка па да не е баш 6 литри. Од 7 литри нагоре паѓаш у кома 100%.

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Па авторот на темава пиел ете 10 литри, па не пиша дека паднал во кома:)

Водата е корисна и за проверка дали бубрезите ти функционираат како што треба.

Како и да е, не ми е логично да може некој да испие толку. Треба ништо друго да не правиш и да стоиш само со чашата во рака до чешма.

А на какви проблеми со срцето мислиш?

Slatka mala

*** unique ***
Член од
10 јули 2007
Мислења
652
Поени од реакции
2
Пијам доста вода, но секако не претерувам.
Дневно пијам по 2-3 литра и тоа не од што толку ми се пие, само заради тоа што е добро за прочистување на организмот и за здрава кожа

ПрИтИ_гРл

Unforgivable ♥
Член од
6 јуни 2006
Мислења
2.554
Поени од реакции
22
Ако почниме да пребаруваме по темава најламку 20 поста ќе најдиме кај шо вика : Пијам по 10 литри дневно!

Тоа не е можно, знаете ли тоа колку е само многу? Можда претерале вистина.

Јас она моено шо го кажав 3 литтри, го кажав од една обична проценка! Се дешава на ден и една чаша да се напијам едвај. Затоа мислам дека 10 се многу!

Член од
8 август 2007
Мислења
1.541
Поени од реакции
48
Ако почниме да пребаруваме по темава најламку 20 поста ќе најдиме кај шо вика : Пијам по 10 литри дневно!

Тоа не е можно, знаете ли тоа колку е само многу? Можда претерале вистина.

Јас она моено шо го кажав 3 литтри, го кажав од една обична проценка! Се дешава на ден и една чаша да се напијам едвај. Затоа мислам дека 10 се многу!
Не знам точно колку литри вода на ден можат да преработат бубрезите ама повеќе од 6 литри не е можно. Водата што нема да биде преработена од страна на бубрезите предизвикува разретчување на крвта, се намалува концентрацијата на сол на ниво што не е нормално, мозокот отекува, прави притисок на черепот и предизвикува главоболка, не може да ги врши мозокот виталните функции, како дишење на пример, и доведува до смрт. А ова се случува посебно кај тие што ќе се напијат во рок од неколку саата голема количина. Има случај кога жена што се натпреварувала во пиење вода умрела од интоксикација со вода.

Член од
27 септември 2007
Мислења
1.028
Поени од реакции
440
Амии...пијам вода чат - пат,а понекогаш и заборавам да се напијам.Летово пиев многу вода ама сега некако..не ми се пие

M

**MEMORY**

Гостин
Се случило да помине ден без да се напијам вода, најчесто пијам сок....швепс....

dusicka

UBAVA KAKO CVET
Член од
5 март 2006
Мислења
301
Поени од реакции
0
mnogu ali nikako od cesma zosto e stetna samo flasirana

Kajgana Shop

На врв Bottom