Вода после јадење?

bama

† Револуционер †
Член од
1 февруари 2007
Мислења
2.040
Поени од реакции
362
Jас вода мн пијам :) beз разлика дали е пред или после јадење...
 

BAMARGERA

~Blaugrana~
Член од
18 декември 2005
Мислења
875
Поени од реакции
3
Ja ako ne pijam voda vo jadenje mi zastanuva vo hranoprovodnik i mi e teshko vo gradite. Taka da mora da imam edno shishe so voda pri obrok :wink:
 

Gorco

WEHADAHFUKDOWAHNODAT
Член од
29 април 2005
Мислења
556
Поени од реакции
35
Читам коментари на темата и :nesvest:, ми доаѓа да почнам бизнис како Тања Т. или Душан Матиќ... овци-илузионости за потшишување колку сакаш.
 
Член од
22 август 2007
Мислења
550
Поени од реакции
16
Не е пожелно да се пие вода после јадење, затоа што само го оптоварува повеќе организмот,а пожелно е да се пие онолу 15 минути пред јадење затоа што помага во варењето на храната.
 
S

Stef Bachatero

Гостин
Па со оглед дека сме составени од 75 посто вода,ние сме како медузи и ни треба количество вода што е поврзано со нашите активности во еден ден,еден спортист треба да внесува околу 4 литра вода за да ја одржува својата хидратација и нормална температура.А препорачливо е минумумот да биде 1 милилитар на секоја килокалорија внесена така да човек ако внесува 2500 калории дневно,треба да внесува 2.5 литри дневно минимум за да одржува нормален метаболизам.Водата е битна од две причини го забрзува метаболизамот на мокрење со што се губи килажа и разградувањето на материите и трансфер до клетките и нивна употреба.Вода внесувај секој пат кога после јадење и пред јадење,пред јадење го намалува внесот на храна со што ве прави да се чувстувате посити,а после водата служи за разградување и транспорт на материи до клетките.Значи пијте вода зашто водата е есенција на живот.Без храна можеш 40 дена а без вода тешко дали и 3 дена.
 

energichen

EOTL
Член од
19 септември 2007
Мислења
519
Поени од реакции
75
vistina e deka voda ne treba da se pie odma posle jadenje (se misli posle rucek) bidejki go zabavuva varenjeto, inaku voda treba da se pie 2h posle rucek
 

Мармеладова

Tale of the inexpressible
Член од
21 април 2006
Мислења
1.743
Поени од реакции
184
Дали е вистина дека не требало да се пие вода веднаш после јадење?Демек водата го забавувала варењето на храната и излачувањето на желудочните киселини.
Вода не се пие ни пред, ни во тек, ни веднаш после јадење затоа што ја разблажува HCl.
 

Billa Bong

I love Basketball
Член од
14 август 2006
Мислења
6.590
Поени од реакции
11
Не глеам многу дали уз јадење или пред јадење,кога ми се пие и ако ми се пие,пијам..
 
Член од
31 декември 2007
Мислења
75
Поени од реакции
0
Vnesuvanjeto na voda vo organizmot posle zeman obrok gi razreduva pripodnite kiselini vo zeludnikot koi ja razgranuvaat hranata pa taka i go oteznuvaat varenjeto na hranata vo zeludnikot. Ne e preporaclivo da se pie voda posle jadenje ...:nenene:
 

Ece

*Sunshine*
Член од
7 јули 2006
Мислења
2.567
Поени од реакции
47
За ова искрено прв пат слушам, но имам чуено дека е добро да се пие вода пред јадење. :cheeky1:
 
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.247
Поени од реакции
57
и јас имам слушнато за тоа, демек надобро било хлороводородната киселина во желудникот самата да ја раствори храната во него, да не се мешела со други течности, ама јас неможам да издржам и обично си пијам вода после јадење.
 
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.247
Поени од реакции
57
За ова искрено прв пат слушам, но имам чуено дека е добро да се пие вода пред јадење. :cheeky1:
добро е да се пие затоа што со пиењето вода пред јадење ние го подготвуваме дигестивниот систем за варење, бидејќи водата најбрзо поминува низ него (целосно за околу 30 минути).
Јас знам и друго нешто со кое не верувам да се сложите, а тоа е да се пие една чаша вода после спиење, за да се размрда внатрешниот организам мислам ме сваќате шо сакам да кажам. :toe:
 
Член од
5 декември 2007
Мислења
169
Поени од реакции
0
вода и здраве

Водата се јавјава основна с'ставна част на т'каните и течностите в нашија организ'м. Кр'вта с'д'ржа 92 % вода, мускулите и главнијат моз'к с'д'ржат 75%, даже в костната т'кан на човека има вода, и то немалко 22%!

Нито една от биохимичните реакции в нашија организ'м не протича без участието на водата, којато пренасја кислород и хранителни вештества в т'каните и органите, регулира процесите на затоплјане и топло отделјане, участва в изхв'рлјането на отпад'ците от дејността на нашија организ'м.

Затова, за да останем здрави, красиви и да подд'ржаме добра физическа форма, е необходимо заедно с правилното хранене и редуването на физическо натоварванес психическо и почивка,винаги да подд'ржаме организма си добре хидратиран.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom