мкд владе
arch-enemy
- Член од
- 21 ноември 2009
- Мислења
- 19.812
- Поени од реакции
- 24.861
Тоа не е никаков критериум за споредба. Тука во Битола зонашите земаат околу 12000 денари, мислам и помалце.Владе
Учителите имаат помали плати од зонашите. Дали ме разбираш...помали плати од зонашите
Тоа не е „ леб преку погача “, туку е срамота и резил.
Срамота е да една учителка, која завршила факултет, која има х години искуство, која секој дневно се грижи и ги учи нашите дечиња да има помала плата од зонаш. Со тоа ние сами себе се подценуваме а учителките ги навредуваме
А оваа тема
http://forum.kajgana.com/threads/Проч-плата-во-Регулаторна-е-1491-евро-месечно.74826/
Просечна плата во регулаторна 1491 евро, плус цел Свет го прошетаа со девизни дневници
Имајте критеријум..
Од лепотаните во регулаторна имаме само зијан. Да нема регулаторна ќе имавме поефтина струја.
Лепотаните ги наградуваме, а учителите понижуваме - срамота
Јас како пример можи сакам на чистачката во фирмата да и давам 50000 оти е моја фирмата и ми е кеф да и давам толку. Така да споредбата ти е ирелевантна.
Но ајде да те потпрашам и тебе истото прашање што го поставив претходно , на кој претходниот член освен што научил како се клават сликички не даде одговор.
Што ако утре им текне ајде во случајот просветните работници ( можи било кој тука да го ставиш за да не се почувствуваат навредени и запоставени другите што се на државна цицка) дека сакаат плата од 4000 евра пример онака лупнав и дека со ништо подолу нема да бидат задоволни. И нормално пошто тоа законот им го дозволува стапат во штрајк.
Ете ти како власт како тоа би го решил.
За приватно не ни правиме муабет пошто таму тоа се решава по кратка постапка.
Инаку да се дополнам дека сметам дека законот како таков е глуп и недемократски од една страна. Од друга страна пак цела тежина на штрајкот и времето кое децата ке го поминат надвор од настава ке падни на товар прво на самите деца или подобро речено на грбот на родителите. Или по модерно кажано децата колатерална штета.