не можам да им оддолеам на приказните на баба ми за самовили и слични паранормални појави. со која убеденост ми ги раскажува тоа чудо некое, книга можам да напишам
и тоа на времето, нели кога немало дроги апчиња ѓаоли врагови..
што е најинересно немало ни струја во селото
како некое дете згазнало светец
како кокошки се претварале во убава девојка
па самовилска свадба ... слушале музика
инаку баба ми е страшен верник, не во смисла на голем познавач на религијата како таква, него онака слепо верување во бога, бидејќи тоа така го наследила
па затоа, секоја среда и петок цел живот пости, секој велигденски и божиќен пост, значи по неколку месеци пости. потоа секоја вечер кандило си пали дома пред иконче мала од богородица. црква во недела освен кога лежеше во болница нема пропуштено
секој втор збор и е господ, во животот никогаш нема излажано (нема ни капацитет да лаже), за да украде нешто да не збориме.. и ред други работи
многу ми се интересни нејзините соништа, кои што одпосле перфектно ги толкува и никогаш не ги заборава што е чудно за толку стара жена без скоро па никакво образование, речиси неписмена
така ми има кажано дека албанец на сон е светец, неколку пати и се има појавено и тоа во, за нејзе, судни моменти во животот.
богородица па скоро секој месец..
никогаш не заборава да ми рече: мајке да верувате во бога
или: богородица мене ме чува, јас вас ве чувам
од нејзе имам исто така некое верување дека ете во некој период од годината ако сабајлечки те опее кукавица на гладно срце, демек голема несреќа ќе те снајде скоро... што и се има случено, па знаела дека нешто ќе ја снајде нејзе лично или најбиските, потоа и се случи навистина страшна работа за која не би должел многу, битно ми беше она со кукавицата..
затоа секое одење на село првото утро баба ми ми` пика сув леб во уста уште очите ми се неотворени, само за да птицата не ме опеела на гладно срце.. без разлика дали јас верувам во тоа, она верува, без разлика што се случува во мојот живот она вели дека ме чува..
чуден човек е баба ми