Сега за корист ли зборуваме или за това дека никоj не те прашал?
Пак си помисли дали нема земено помошт от ММФ баш во 2011, може?
Туги пера? Извини, сека држава си има вноска. Тука нема туги.
Економската помош која државите членки на ЕУ како Грција, Ирска, Португалија, Шпанија и Италија ја имаат земено доаѓа со одредени обврски, додека Република Македонија од ММФ и од Светска Банка има земено кредити со камати, а не и со аранжмани и со дополнителни обврски, како што едно време и бараа на Грција да продаде по некој остров, да ги приватизира пристаништата, железницата, водоводот, поштата и така натаму.
А Република Македонија не лаже за сопствената економска состојба кога бара кредит, напротив, токму бидејќи даваме точни информации за економската состојба, неодамна кредитниот рејтинг на Република Македонија беше намален, во спротивно ќе имаше лажен економски раст, со тешки последици.
Не велам дека од овие кредити кои актуелната власт ги зема нема да следуваат тешки последици, секој кредит со себеси носи тешки последици, но едно е кога ставаш во залог нешто што навистина го имаш, а друго е кога земаш туѓи пари ставајќи во залог нешто што го немаш.
И извини бидејќи заборавив да ти одговорам за тоа дали некој не прашал или не.
Последниот пат кога Република Македонија потпиша аранжман со ММФ јас бев малолетен и немав право на глас, од друга страна, денес кога сум полнолетен и кога имам право на глас, доколку актуелната или било која идна влада на Република Македонија преговара за аранжман со ММФ кој ќе донесе штетни последици за македонската економија, секако дека ќе барам референдум.
Јас немам ништо против задолжувањето или против прифаќањето на туѓа економска помош, но само кога последиците се минимални, а не како што беше во 2005 со рецесија и девалвација на македонскиот денар, и дефинитивно не како што е сега во Грција, Ирска, Португалија, Шпанија и Италија.
Јас попрво би прифатил банкрот отколку да прифатам економска помош која ќе резултира со тешки и штетни последици за економијата, а доколку веќе мора да се прифати било каква туѓа економска помош, ќе инсистирам истата да биде прифатена или одбиена на референдум.
Како што веќе спомнав претходно, полесно ќе поминеме како Исланд кој банкротираше и заради тоа денес повеќе не е една од најзадолжените држави во Европа, отколку да глумиме лудило и да го полниме бродот со уште повеќе долгови за да потоне уште подлабоко.