- Член од
- 5 февруари 2007
- Мислења
- 10.720
- Поени од реакции
- 13.441
Има и четврт као компромис меѓу 1 и 3. Го вариш од старт со кајмак, се крева, го тргаш кајмакот на шоља, го враќаш назад на оган го превриваш уште некоја минута и го префрлаш во шољата со кајмак.Не дека јас сум читал наука за варење на кафето
Имам правено на три начини:
Првиот класично го ставаш во гезве и го вариш додека не крене.
Вториот ја вриеш водата и го потураш кафето па промешуваш да се раствори добро. Сега имаш дури и мали кесички со турско (блек н изи шо би рекле тие пофенси).
Третиот (најмалку кајмак, ама демек теоретски излегува најмногу кофеин) - го вариш го гезве и откако ќе крене го тргаш на страна, по пола минута пак го враќаш на оган и пак зоврива, али го губи кајмакот и мене не ми се допаѓа на вкус (имам другар кој само така пак го пие, но нели за вкусови не се дискутира ).
Автоматски споено мислење:
Најчесто црногорците и албанците ја имаат таа „дарба“ да го загорат минасот, па затоа испаѓа тешко ѓубре. Имаат и грциве, го викаат Scouros што у превод би значело темно, горко кафе. Бар се искрени у своите „намери“Мислам дека тоа е Минас, посебен тип кафе или бразилска варијација на некое од основниве две и некаде имам прочитано дека само во овие региони на Балканот се пие уште, дури и на берза е тешко да се најде, најверојатно поради слабиот квалитет. Така да, може и да не содржи наут, едноставно е неквалитетно кафе.
Сум приметил и дека често знаат да го испечат повеќе од што треба или самата мелница им го гори и вкусот е ѓон. Не сум сноб, би пиел и турско, ама од што немаат луѓево критериум, пакувачите на кафе кај нас, го имаат сведено на помија.
Cotte d`Ivore е доста горко но по интензитет е мање више исто како обичното кафе. Не знам дали има и други „регионални“ кафиња, но ако да, би требало нашиве добавувачи да се сконцентрираат да ги донесат.Nescafe Cote D'Ivoire, би требало се уште да можеш да го најдеш. Limited edition е демек, ама уште го гледам по рафтови.
Јас барав на форумов и мислам дека ти ми предложи да видам во 7г, ама немаат инстант. Ако најдеш во некој маркет плс сподели
Последно уредено: