Ветеринарно катче

Член од
10 февруари 2012
Мислења
41
Поени од реакции
5
кога ќе наполни година дена кучето имаме законски обврски да биде од нешто вакцинирано ?? пример беснило или други болести ? дали има и што треба да прима
има закоснки обврски,на нас еднаш ни стигна нешто како решение или незнам шо беше дека ако не ги вакцинираме во рок од 20 дена следува одземање и парична казна.Беше летно време знам кучињата беа возрасни и ги однесовме на вакцина против беснило.Знам дека е против беснило. за други незнам.позз
 
Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
да,конкретно за беснило кога примаат кучињата вакцина(на која возраст)
 
Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
да,конкретно за беснило кога примаат кучињата вакцина(на која возраст)
Ја примаат еднаш како бебиња а потоа секоја година, им се става превентивно. Таа ти е задолжителна, на годишно ниво.
 
L

Lu

Гостин
Prasav ovde velat na 3 meseci se stavalo vakcina...drugi velat na 2 meseci....i samo edna vakcina postoela za imunitet nikakvi drugi re-vakcini kako sto procitav i davaat nekakvi apcinja za glisti.Znam deka drugite kucinja na 2 meseci ili 3 sme gi vakcinirale za imunitet,ni napravat knishka i posle 1 godina vakcina protiv besnilo i tolku.Toa e zashto ne e razviean veterinarnata.mislam za krupen dobitok e povekje.
На 3 месечна возраст е ПРЕдоцна да се стави првата вакцина.

Како што пишав претходно првата вакцина се става на 6 неделна возраст ( 42 дена старост на кученцето).
А потоа од примањето на првата вакцина се ставаат уште 2 ре-вакцини на 10 неделна и 14 неделна возраст.
Инаку ре-вакцините не се други вакцини, туку тоа е едната иста вакцина за имунитет, само кога ја ставаш првпат вакцината за имунитет се нарекува вакцина, а кога ја ставаш по втор и трет пат се нарекува ре-вакцина, истата вакцина за имунитет ја ставаш 3 пати (вакцина + 2 ре-вакцини).

И потоа кога ќе му ја ставиш третата вакцина за имунитет завршуваш со вакцините.
И потоа ќе треба еднаш годишно да се става од вакцината за имунитет.

Да да,но овде во берово прашав само една вакцина имало за имунитет на 3 месеци,па апчиња за глисти и после 1 година против беснило...прашав за ревакцинации рекоа не не нема зашто со таа имаш сигурна заштита германска е вакцината.И многу евтино е овде,600 денари и вакцина и апчиња и книшка и пасош за кучето.Па се надевам дека ќе биде во ред тоа....
Оххх кој те лажел тебе ...
Хахах глупости се ова, како прво ти рекле дека првата вакцина кученцето треба да ја прими на 3 месечна возраст, а потоа ти рекле дека немаш потреба да го ре-вакцинираш кученцето бидејќи вакцината била со сигурна заштита ... германска била ... оххх ова е гаф на годината.

Прочитај погоре убаво е објаснето за вакцинацијата и ре-вакцинацијата кај кучињата.
 
Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
На 3 месечна возраст е ПРЕдоцна да се стави првата вакцина.

Како што пишав претходно првата вакцина се става на 6 неделна возраст ( 42 дена старост на кученцето).
А потоа од примањето на првата вакцина се ставаат уште 2 ре-вакцини на 10 неделна и 14 неделна возраст.
Инаку ре-вакцините не се други вакцини, туку тоа е едната иста вакцина за имунитет, само кога ја ставаш првпат вакцината за имунитет се нарекува вакцина, а кога ја ставаш по втор и трет пат се нарекува ре-вакцина, истата вакцина за имунитет ја ставаш 3 пати (вакцина + 2 ре-вакцини).

И потоа кога ќе му ја ставиш третата вакцина за имунитет завршуваш со вакцините.
И потоа ќе треба еднаш годишно да се става од вакцината за имунитет.

3 месечна возраст НЕ е предоцна за вакцинација, предоцна може да биде после 5 тиот месец, но и тогаш може да се вакцинира.
Баш пред 2 дена вакцинирав еден доџ, на 4 и пол месечна возраст беше, а разликата на покасната вакцинација е во тоа што нема да има потреба од ревакцина, затоа што кучето до одреден степен веќе има изградено свој имунолошки систем.

И тоа со ре вакцинацијата ми е малку нелогично, поточно, на некој начин ми е само дрпање на парички... Имунитетот се ствара уште со првата вакцинација. Ако веќе се појави одреден проблем, тогаш е во ред да се пристапи со ре вакцина, но во спротивно, се се сведува на глупост. И само да се појаснам, ова не го кажувам јас ( и јас исто мислев дека ре вакцинацијата е корисна и потребна се додека не ми разјаснија) туку неколку добро познати ветеринари, кои што ова ќе му го кажат само на некој што го познаваат за да не си троши пари за џабе...
 
Член од
10 февруари 2012
Мислења
41
Поени од реакции
5
На 3 месечна возраст е ПРЕдоцна да се стави првата вакцина.

Како што пишав претходно првата вакцина се става на 6 неделна возраст ( 42 дена старост на кученцето).
А потоа од примањето на првата вакцина се ставаат уште 2 ре-вакцини на 10 неделна и 14 неделна возраст.
Инаку ре-вакцините не се други вакцини, туку тоа е едната иста вакцина за имунитет, само кога ја ставаш првпат вакцината за имунитет се нарекува вакцина, а кога ја ставаш по втор и трет пат се нарекува ре-вакцина, истата вакцина за имунитет ја ставаш 3 пати (вакцина + 2 ре-вакцини).

И потоа кога ќе му ја ставиш третата вакцина за имунитет завршуваш со вакцините.
И потоа ќе треба еднаш годишно да се става од вакцината за имунитет.Оххх кој те лажел тебе ...
Хахах глупости се ова, како прво ти рекле дека првата вакцина кученцето треба да ја прими на 3 месечна возраст, а потоа ти рекле дека немаш потреба да го ре-вакцинираш кученцето бидејќи вакцината била со сигурна заштита ... германска била ... оххх ова е гаф на годината.

Прочитај погоре убаво е објаснето за вакцинацијата и ре-вакцинацијата кај кучињата.
Е баш ти благодарам,ќе имам во предвид! сега тоа е 2 месечно значи веднаш уште таму да се јавам да го вакцинираат.Во психологијата се разбирам но во медицината за кучињата не баш...!
--- надополнето: 12 февруари 2012 во 15:38 ---
3 месечна возраст НЕ е предоцна за вакцинација, предоцна може да биде после 5 тиот месец, но и тогаш може да се вакцинира.
Баш пред 2 дена вакцинирав еден доџ, на 4 и пол месечна возраст беше, а разликата на покасната вакцинација е во тоа што нема да има потреба од ревакцина, затоа што кучето до одреден степен веќе има изградено свој имунолошки систем.

И тоа со ре вакцинацијата ми е малку нелогично, поточно, на некој начин ми е само дрпање на парички... Имунитетот се ствара уште со првата вакцинација. Ако веќе се појави одреден проблем, тогаш е во ред да се пристапи со ре вакцина, но во спротивно, се се сведува на глупост. И само да се појаснам, ова не го кажувам јас ( и јас исто мислев дека ре вакцинацијата е корисна и потребна се додека не ми разјаснија) туку неколку добро познати ветеринари, кои што ова ќе му го кажат само на некој што го познаваат за да не си троши пари за џабе...
е тоа и јас истото го мислам како и тебе...секој различно ми кажува.А и дедо ми ми има кажано дека само тие понежните сорти ги вакцинираат со втора вакцина само кога има потреба!
 
L

Lu

Гостин
Баш вакцината треба да се стави додека е помало кученцето затоа што има слаб имунитет и вакцината треба да го заштити, не за џабе се препорачува кученцето да се чува во карантин и да не биде во контакт со други животни бидејќи може да фати болести, и затоа е најдобро кученцето да се вакцинира додека е мало на 1,5 месечна возраст и да не биде во контакт со други животни.
А ре-вакцините овозможуваат на еден начин поголема заштита.
Како што кажав претходно, вакцина + ре-вакцина препорачуваат ветеринарите, е сега во последниве неколку години почна да се применува ставање на 3 вакцини (вакцина + 2 ре-вакцини) е сега втората ре-вакцина не е задолжителна, тоа е избор на сопственикот, али првите 2 (вакцина + ре-вакцина) секое мало куче треба да ги прими.
 
Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Баш вакцината треба да се стави додека е помало кученцето затоа што има слаб имунитет и вакцината треба да го заштити, не за џабе се препорачува кученцето да се чува во карантин и да не биде во контакт со други животни бидејќи може да фати болести, и затоа е најдобро кученцето да се вакцинира додека е мало на 1,5 месечна возраст и да не биде во контакт со други животни.
А ре-вакцините овозможуваат на еден начин поголема заштита.
Како што кажав претходно, вакцина + ре-вакцина препорачуваат ветеринарите, е сега во последниве неколку години почна да се применува ставање на 3 вакцини (вакцина + 2 ре-вакцини) е сега втората ре-вакцина не е задолжителна, тоа е избор на сопственикот, али првите 2 (вакцина + ре-вакцина) секое мало куче треба да ги прими.
Милион ветеринари, милион мислења ;)
Јас пак ќе се држам до моето. Ветеринарот на татко ми, кој цел живот е со кучиња, никогаш не погрешил ни за едно од нашите кучиња, ниту едно од нив не било ре вакцинирано. Еднаш згреши, и смени ветеринар (нели, за второ мислење) и кучето ни умре... така да, секој си има право да си верува на своите ветеринари и секако, секој со свое искуство...
 
Член од
10 февруари 2012
Мислења
41
Поени од реакции
5
Баш вакцината треба да се стави додека е помало кученцето затоа што има слаб имунитет и вакцината треба да го заштити, не за џабе се препорачува кученцето да се чува во карантин и да не биде во контакт со други животни бидејќи може да фати болести, и затоа е најдобро кученцето да се вакцинира додека е мало на 1,5 месечна возраст и да не биде во контакт со други животни.
А ре-вакцините овозможуваат на еден начин поголема заштита.
Како што кажав претходно, вакцина + ре-вакцина препорачуваат ветеринарите, е сега во последниве неколку години почна да се применува ставање на 3 вакцини (вакцина + 2 ре-вакцини) е сега втората ре-вакцина не е задолжителна, тоа е избор на сопственикот, али првите 2 (вакцина + ре-вакцина) секое мало куче треба да ги прими.
а и првата и втората вакцина се со исти состав нели ??
 
L

Lu

Гостин
кога ќе наполни година дена кучето имаме законски обврски да биде од нешто вакцинирано ?? пример беснило или други болести ? дали има и што треба да прима
Според законот, секој сопственик има законска обврска да го вакцинира своето куче еднаш во годината.
Но тоа ретко кој го применува кај нас, а ниту пак казнуваат доколку кучето не е вакцинирано од беснило.

Тоа си е твоја желба дали ќе го вакцинираш од беснило или нема да го вакцинираш.
Ако го шеташ кучето само низ парк и низ маало, нема потреба од вакцина против беснило бидејќи нема од кај да фати беснило.
А доколку е кучето ловџиско или често го шеташ по планини каде што има на пример лисици , препорачливо е кучето да има примено вакцина против беснило, за превентива.

Вакцината против беснило се става еднаш годишно.
 
L

Lu

Гостин
а и првата и втората вакцина се со исти состав нели ??
Да.
Само кога првпат кучето прима вакцина, се нарукува вакцина, а кога по втор пат ја прима кучето вакцината се нарекува ре-вакцина ... значи само називот е различен, а инаку составот е ист, истата вакцина е за имунитет.
 
Член од
10 февруари 2012
Мислења
41
Поени од реакции
5
Истата вакцина, за појачување на имунолошкиот систем, нема разлика.
Добро,ви благодарам и на тебе и на Аргаси.
Мислам дека нема да има потреба од ре-вакцина изгледа тоа е само фрлање пари. А негде понагоре прочитав дека наша желба е да се вакцинира од беснило или не...
На нас ни стигна налог да ги вакцинираме сите кучиња во рок од 20 дена оти во спротивно следувало казна од 20.000 денари за секое куче...така да и да не сме сакале мораме.
И катастрофална грешка ни напраија ветеринарите, ни ја вакцинираа Линда знаејќи дека беше бремена и побаци кутрата...

да,конкретно за беснило кога примаат кучињата вакцина(на која возраст)
После 9 месец мислам после полова зрелост, но пази ако ти е кучето трудно ѓавол да не те лаже да го вакцинираш против беснило! позз
 
L

Lu

Гостин
Добро,ви благодарам и на тебе и на Аргаси.
Мислам дека нема да има потреба од ре-вакцина изгледа тоа е само фрлање пари. А негде понагоре прочитав дека наша желба е да се вакцинира од беснило или не...
На нас ни стигна налог да ги вакцинираме сите кучиња во рок од 20 дена оти во спротивно следувало казна од 20.000 денари за секое куче...така да и да не сме сакале мораме.
И катастрофална грешка ни напраија ветеринарите, ни ја вакцинираа Линда знаејќи дека беше бремена и побаци кутрата...
Твое право си е дали ќе го ре-вакцинираш или нема да го ре-вакцинираш ... ако сакаш немораш ни воопшто да го вакцинираш, чувај си го невакцинирано бидејќи нели ионака според тебе тоа е само фрлање на пари ... твое куче си е.

Не е точно дека стигнува налог за казна доколку не ти е вакцинирано кучето од беснило.
Незнам како е во државните ветеринарни болници, можеби тие дека се државни па пријавуваат кои кучиња се вакцинирани против беснило.
Али во приватните ветеринрни станици (за Скопје зборам) нема шанси да ти стигне налог за казна доколку не е вакцинирано против беснило.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom