Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994

Annastasija

Do Not Disturb Me ! Ok ?!
Член од
15 септември 2010
Мислења
20
Поени од реакции
2
Невели јадеше и сега ќе умре! туку стана како еден од нас! Што се правите со сила мутави? Да те прашам хипотетички нешто! Ако ти нераспознаваш исправно од неисправно, и некој ти рече нејади од чоколадово ќе умреш, ти го јадеш, затоа што незнаеш што е исправно и тој некој те убива, велејќи па ти реков дека ќе умреш! Дали за тебе тој е праведен и добар, а некој друг кој ти вика дека од чоколадо не се умира е зол?
Значи еве вака... Јас не распознавам што е исправно, а што е неисправно... Имам апсолутно се што ми е потребно за живот, имам се, дозволено ми е се... Единствено нешто на кое треба да се покорам е Божјиот закон: Не јади од дрвото ( Во случајов чоколадата ) Ќе умреш... И бидејќи јас не распознавам што е неисправно, некој ми вели, изеди го чоколадото, нема да умреш... Всушност, го искористува она што јас го знам, или не го знам... И го јадам, а за казна, да умирам, и доживувавм маки... Како што веќе кажав во некој пост - не се мисли на умирање во моментот, но лишување од бесмртноста... Тоа е казна Ипсиссимус...
Зарем тоа го нема и во денешното општество - Шиткаш дрога - одговараш, Крадеш - одговараш... Убиваш - Затвор... Денес живееме со многу повеќе закони, а тогаш имало само еден, единствен...

Праведен е оној кој ми дал се, сакал да живеам добро, праведен е оној кој создал се, и дал само еден единствен закон... Меѓутоа секако, човекот никогаш ништо не знаел да цени, а па ни тоа...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Значи еве вака... Јас не распознавам што е исправно, а што е неисправно... Имам апсолутно се што ми е потребно за живот, имам се, дозволено ми е се... Единствено нешто на кое треба да се покорам е Божјиот закон: Не јади од дрвото ( Во случајов чоколадата ) Ќе умреш... И бидејќи јас не распознавам што е неисправно, некој ми вели, изеди го чоколадото, нема да умреш... Всушност, го искористува она што јас го знам, или не го знам... И го јадам, а за казна, да умирам, и доживувавм маки... Како што веќе кажав во некој пост - не се мисли на умирање во моментот, но лишување од бесмртноста... Тоа е казна Ипсиссимус...
Зарем тоа го нема и во денешното општество - Шиткаш дрога - одговараш, Крадеш - одговараш... Убиваш - Затвор... Денес живееме со многу повеќе закони, а тогаш имало само еден, единствен...

Праведен е оној кој ми дал се, сакал да живеам добро, праведен е оној кој создал се, и дал само еден единствен закон... Меѓутоа секако, човекот никогаш ништо не знаел да цени, а па ни тоа...
Па незнаел да цени (според бајкава), затоа што бил создаден од тој "праведен" бог, да нераспознава исправно од неисправно! Зошто не го создал со тоа сознание, да знае што е добро а што зло? Туку го создал без тоа сознание и му го поставил дрвото на сознанието во средината! Како може семоќен и сезнаен бог, да создаде некој без капацитет да распознава исправно од грешно и да го казни затоа што згрешил? Како може такво нешто да има логика?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Абе луѓе читам и не ми се верува...
Една работа како не ви паднала во очи...

Змиите немаат говорен апарат и не можат да зборуваат.
Јадење јаболко нема никаква можност да предизвика промена на перцепцијата.Некои растенија имаат такви особини,но јаболкото ни од далеку нема такви карактеристики.
Киселкасто знае да биде,тоа е се...

Ако ги земеме овие факти како вистинити,расправата е бесмислена.
Толкување на библијата и стариот завет децидно е забрането од Исус,што значи дека мора да се прифати онака како што е напишано.
А напишаното е малку...чудно...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Абе луѓе читам и не ми се верува...
Една работа како не ви паднала во очи...

Змиите немаат говорен апарат и не можат да зборуваат.
Јадење јаболко нема никаква можност да предизвика промена на перцепцијата.Некои растенија имаат такви особини,но јаболкото ни од далеку нема такви карактеристики.
Киселкасто знае да биде,тоа е се...

Ако ги земеме овие факти како вистинити,расправата е бесмислена.
Толкување на библијата и стариот завет децидно е забрането од Исус,што значи дека мора да се прифати онака како што е напишано.
А напишаното е малку...чудно...
Змијата и јаболкото се метафори, барем јас така ги гледам! Сигурно не помислив дека се работи за буквална змија или јаболко! Поентата е поуката од бајкава, ова му доаѓа како некој да му вели на мало дете: Праведниот волк пострада од раката на шумарот поради лошата црвенкапа!

Annastasija

Член од
15 септември 2010
Мислења
20
Поени од реакции
2
Па незнаел да цени (според бајкава), затоа што бил создаден од тој "праведен" бог, да нераспознава исправно од неисправно! Зошто не го создал со тоа сознание, да знае што е добро а што зло? Туку го создал без тоа сознание и му го поставил дрвото на сознанието во средината! Како може семоќен и сезнаен бог, да создаде некој без капацитет да распознава исправно од грешно и да го казни затоа што згрешил? Како може такво нешто да има логика?
Се предавам, стоиш на своето колку јас на моето... Да не го објаснувам веќе истото...

--- надополнето ---

Змијата и јаболкото се метафори, барем јас така ги гледам! Сигурно не помислив дека се работи за буквална змија или јаболко!
Апсолутно да...

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Змијата и јаболкото се метафори, барем јас така ги гледам! Сигурно не помислив дека се работи за буквална змија или јаболко! Поентата е поуката од бајкава, ова му доаѓа како некој да му вели на мало дете: Праведниот волк пострада од раката на шумарот поради лошата црвенкапа!
Не е метафора.
Словото и законот се дадени какви што се дадени и нема простор за толкувања. :)
Писмото е јасно по тоа прашање.
Шо знам...интересно е ова со змијата што зборува и дели јаболка наоколу на голи луѓе кои не знаат дека се голи,а дознале откако пробале јаболко па сфатиле дека имаат полови органи...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не е метафора.
Словото и законот се дадени какви што се дадени и нема простор за толкувања. :)
Писмото е јасно по тоа прашање.
Шо знам...интересно е ова со змијата што зборува и дели јаболка наоколу на голи луѓе кои не знаат дека се голи,а дознале откако пробале јаболко па сфатиле дека имаат полови органи...
Јас ги гледам како метафори, и како такви и ги коментирав! Ако некој е доволно луд да верува буквално во такви работи, тогаш секоја му чест! :icon_bigg

Annastasija

Член од
15 септември 2010
Мислења
20
Поени од реакции
2
Не е метафора. Словото и законот се дадени какви што се дадени и нема простор за толкувања. Писмото е јасно по тоа прашање.
Простор за толкување има колку сакаш, на овој или на оној начин... И ама баш како сакаш... Поентата е во тоа, кое од сите тие толкувања е точно... А како што знаеме, има доста кои се обидуваат да одговорат на тоа прашање... Не се знае ни за самиот превод на Библијата, има многу зборови кои што претставуваат неколку работи, така што преводот на зборот во еден или друг јазик, би го променил всушност целото значење на реченицата...

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Јас ги гледам како метафори, и како такви и ги коментирав! Ако некој е доволно луд да верува буквално во такви работи, тогаш секоја му чест! :icon_bigg
Е па во тоа е работата,бидејќи ако верникот верува тогаш мора да верува во целото писмо или воопшто да не верува (во случајот христијаните и евреите).Ако пак е дадена слобода на толкување (а не е,факт со кој не можат да се соочат верниците) тогаш која е вредноста на светите списи?
Исусовото воскресение не може да се толкува а изгонот од рајот може?
10-те заповеди се апсолутни, но летечките градови на Езекиел се метафора?
Прашање до верниците...каде во светите списи стои дека писмото може да се толкува како метафора,преносно,симболично???
Напротив има јасни заповеди дека не смее...но ете сепак не сум сигурен па може и да има и слобода за толкување,но сепак би било добро некој поупатен да постира цитат...:)

--- надополнето ---

Простор за толкување има колку сакаш, на овој или на оној начин... И ама баш како сакаш... Поентата е во тоа, кое од сите тие толкувања е точно... А како што знаеме, има доста кои се обидуваат да одговорат на тоа прашање... Не се знае ни за самиот превод на Библијата, има многу зборови кои што претставуваат неколку работи, така што преводот на зборот во еден или друг јазик, би го променил всушност целото значење на реченицата...
А каде во библијата пишува дека има простор за толкување?

Annastasija

Член од
15 септември 2010
Мислења
20
Поени од реакции
2
А каде во библијата пишува дека има простор за толкување?
Зарем треба нешто некаде да пишува за да ја сватиш поентата, и да ја размислиш Библијата онака како што ти ја разбираш, а не тоа мислење да ти го наметне некој друг... Всушност и било која книга, ја читаш и ја сваќаш на свој начин... Како индивидуа за себе... Значи ако сакаш да ја толкуваш, ќе ја толкуваш, ако сакаш да ја сватиш онака како што е напишана, така и ќе ја сватиш... Изборот е твој... Јас лично, ги согледувам сите страни, на било која реченица... Дали тоа е правилно или не, е излишно...

Она што го пишав во однос на толкувањето, е она што го прават луѓето навистина... Во скоро се водеше полемика околу ставот, дали се отворило Црвеното море или река или не знам што... Бидејќи преводот не е баш веродостоен... Изворот, кога ќе го најдам по нетов, ќе ти го постирам, бидејќи не знам каде точно прочитав...

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Зарем треба нешто некаде да пишува за да ја сватиш поентата, и да ја размислиш Библијата онака како што ти ја разбираш, а не тоа мислење да ти го наметне некој друг... Всушност и било која книга, ја читаш и ја сваќаш на свој начин... Како индивидуа за себе... Значи ако сакаш да ја толкуваш, ќе ја толкуваш, ако сакаш да ја сватиш онака како што е напишана, така и ќе ја сватиш... Изборот е твој... Јас лично, ги согледувам сите страни, на било која реченица... Дали тоа е правилно или не, е излишно...

Она што го пишав во однос на толкувањето, е она што го прават луѓето навистина... Во скоро се водеше полемика околу ставот, дали се отворило Црвеното море или река или не знам што... Бидејќи преводот не е баш веродостоен... Изворот, кога ќе го најдам по нетов, ќе ти го постирам, бидејќи не знам каде точно прочитав...
Во тој случај објасни ми ја разликата меѓу библијата и господарот на прстените...

Annastasija

Член од
15 септември 2010
Мислења
20
Поени од реакции
2
Во тој случај објасни ми ја разликата меѓу библијата и господарот на прстените...
Ќе мораш да почекаш да го гледам филмот, па ќе ти резонирам...

Евангелие според Матеј - Глава 2...
"И ти, Витлееме, земјо Јудина, никако не си помал меѓу Јудините првенци, зашто од тебе ќе излезе Владетел, Кој ќе го пасе Мојот народ Израел. "

Си видел ли ти негде владетел што пасе народ ?! Јас не ?! Или можеби тогаш се паселе народи, не знам...

Јован 1, 29; Петрово 1, 18, 19
" Знаејќи дека со пропадливо сребро или злато не сте искупени од суетниот живот, кој ви се предаде од татковците ваши, туку со скапоцената крв на непорочно и чисто јагне - Исус. "

И самото Исусово раѓање е опишано како раѓање на јагне... Ама јас не знам за тоа дека Марија родила јагне, него дете...

Кажи ми - каде тука нема метафора... ?!

J

JOEY JORDISON

Гостин
Прд некој ден гледам ексклузив и ги прашуват дали Мак пејачи се Верници едно друго и еден вИКА Порано не верував у господ се зафатив со некој глупости дека не постои Едно др ама сеа верувама Каков Човек :)Еј Чек сеа Не Верувам па ќе Верувам ...

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Ќе мораш да почекаш да го гледам филмот, па ќе ти резонирам...

Евангелие според Матеј - Глава 2...
"И ти, Витлееме, земјо Јудина, никако не си помал меѓу Јудините првенци, зашто од тебе ќе излезе Владетел, Кој ќе го пасе Мојот народ Израел. "

Си видел ли ти негде владетел што пасе народ ?! Јас не ?! Или можеби тогаш се паселе народи, не знам...

Јован 1, 29; Петрово 1, 18, 19
" Знаејќи дека со пропадливо сребро или злато не сте искупени од суетниот живот, кој ви се предаде од татковците ваши, туку со скапоцената крв на непорочно и чисто јагне - Исус. "

И самото Исусово раѓање е опишано како раѓање на јагне... Ама јас не знам за тоа дека Марија родила јагне, него дете...

Кажи ми - каде тука нема метафора... ?!
Во библијата никаде не пишува дека има простор за толкување на нејзината содржина.
Ако пишува дека народот израилски пасел - значи пасел.
Ако пишува јагне - јагне...

Навистина нема логика народ да пасе,ниту да се раѓа јагне од жена,но нема логика ни одење по вода,ни змија што зборува и дели јаболка наоколу...

Член од
9 февруари 2010
Мислења
315
Поени од реакции
910
[/COLOR]Biblijata nema nikakva vrska toa sto pisue. Kako mozhe toa narod da pase?

Sigurno ja pisuel nekoj narkoman

Kajgana Shop

На врв Bottom