Дали ова кој е личносно битие, бидејќи е кој?Верувам дека универзумот е објективна (материјална) манифестација на субјективното. Тоа што религиите го посочуваат како бог, за мене е апсолутот кој е збир на сите можни потенцијали на постоењето од кој универзумот околу нас е само една од нив.
Дали овој бог е безличен?
Верувам дека концептот за "бог" не е битие на кое треба да му се покоруваме и да му служиме, туку е легитимна цел кон која ние како форми на субјективното имаме право да целиме - ниво кое може да се достигне.
??? Субјективното овде, дали се личности или ...? и ако евентуално се, која е смислата да станат безлични - "бог" не е битие?
Верувам дека сите форми на живот се перспективи на апсолутот, кој преку нивна интеракција се доживува самиот себеси во бесконечниот циклус нам познат како постоење.
Па мислам дека болдираниот дел е јасен. Личноста неможе да биде збир од сите можни потенцијали, таа е само еден од нив.Дали овој бог е безличен?
Личност или битие за мене е перспектива која доживува искуство, битисува или постои...додека "Бог" е самото Постоење, кое по дефиниција е збир од сите можни потенцијали и искуства.??? Субјективното овде, дали се личности или ...? и ако евентуално се, која е смислата да станат безлични - "бог" не е битие?
Не, тоа е фигуративен пристап на изразување, веќе објаснив дека апсолутот не е личност, туку самото Постоење, кое во својата суштина е субјективно.Дали ова кој е личносно битие, бидејќи е кој?
Како го разбираш проблемот со смртта?Veruvam vo nauka. I veruvam vo sebe i onie koi se grizat za mene.
Како го разбираш проблемот со смртта?
А, желбата за живот?Како крај/финито/тхе енд.Во еден момент те нема и крај.Како кога ќе заспиеш али без делот со будење.Доста страшно али сепак реално.
Имаш само една надеж а тоа е дека нема да умреш од некаква несреќа или болештија барем до 80 години и дека до тогаш ќе изнајдат нешта да ти го продолжат животот.
Исто како што капката вода се соединува со поголема водена површина, така и индивидуалноста се соединува со изворот, со постоењето и станува едно со него.Како го разбираш проблемот со смртта?
Желбата за живот е да не умрам.Да останам жив што подолго со надеж дека ќе има начин да си го продолжам живото.Живото еволуирал за да остане жив подолго.Ние сме само фрижидери на природата го одржуваме месото свежо.А, желбата за живот?
Па мислам дека болдираниот дел е јасен. Личноста неможе да биде збир од сите можни потенцијали, таа е само еден од нив.
Личност или битие за мене е перспектива која доживува искуство, битисува или постои...додека "Бог" е самото Постоење, кое по дефиниција е збир од сите можни потенцијали и искуства.А које идентитетот на човекот?
Не, тоа е фигуративен пристап на изразување, веќе објаснив дека апсолутот не е личност, туку самото Постоење, кое во својата суштина е субјективно.Постоење на кој начин?
П.С. Постовите ти се хаос....обиди се да ги средиш за да бидат попрегледни.Што значи субјективно, на што се мисли, Јас..?
Технички не го знам форумот, се извинувам.
Идентитетот е дефиниран од Волјата, таа е динамичкиот аспект на твоето битие.А које идентитетот на човекот?
На секој можен начин.Постоење на кој начин?
Субјективно значи, она што е поврзано со свеста, самосвеста, когнитивноста и перцепцијата.Што значи субјективно, на што се мисли, Јас..?
Желбата за живот е да не умрам.Да останам жив што подолго со надеж дека ќе има начин да си го продолжам живото.Живото еволуирал за да остане жив подолго.Ние сме само фрижидери на природата го одржуваме месото свежо.
Ако пак не сум во право и има Господ пак добивам дури и да одам во пеколА досегашните генерации што изумреа? Нели се тоа конкретни луѓе? Блиски, далечни...По тоа искуство веруваме дека и нас тоа не чека.
Не мислам дека ние луѓето во моментов можеме и воопшто да поченем да разбираме како функцинонира универзумот и што е целта на се.Можеби за едно 10-20 илјади години ако уште постојат луѓе ќе почнеме да разбираме како функционира се.Сепак се надеваш и ја изразуваш желбата за живот.![]()
Па новиот тренд на Науката е дека, сепак сево ова Универзумско е дело на Некој, а не Нешто, или само од себе...
Претходно рече дека Бог е самото Постоење, кое во суштина е субјективно( кое сега го објасни како "Јас").Идентитетот е дефиниран од Волјата, таа е динамичкиот аспект на твоето битие.
На секој можен начин.
Субјективно значи, она што е поврзано со свеста, самосвеста, когнитивноста и перцепцијата.
Кога Свеста доаѓа на ниво на Самосвесност, тогаш се раѓа индивидуалноста - "Јас".
Да, за мене Бог е самото Постоење, а природата или суштината на Постоењето е Субјективна. Под Субјективност, кажав дека подразбирам когнитивност, свест и перцепција. Индивидуалноста она што го препознаваме како "Јас" е Самосвесноста или Личноста.Претходно рече дека Бог е самото Постоење, кое во суштина е субјективно( кое сега го објасни како "Јас").
Личност или битие за мене е перспектива која доживува искуство, битисува или постои...
Овде има ми се чини недоречена аналогија, во прилог на Личноста.
Бог=Постоење=Субјективност=Јас=Личност?