Веганизам/Вегетаријанизам

B

Beginner

Гостин
тајно навивам за веганите оти сум цели 2 недели веган.
Нели имаше тема веган в нон веган би можело таму да се префрли дискусијата а оваа да си остане за рецепти.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.141
Поени од реакции
42.879
Полека ме убедувате месце да пробам, посебно @Ron Burgundy многу јако ни ги лепка, сватив и од докторката колку сум лицемерен, и од лавот погоре дека право мушко сам лови, ми се појави јак крејвинг за месо и одлучифф да го приготвам подебелото ми куче, оно најмного ми троши за паштети и виршли....Рецептот и слики ќе приложам у темата за месождери.
Зоки вашето е лицемерие на квадрат, месо не јадете а миленичињата ги раните со месо. Може да спинуваш сеа со досетки како ќе го готвиш кучето али тоа не ти го бели образот тука пред нас. Џабе ти промовираш нешто кога и самиот го релативизираш тоа у овој случај. Животните не јаделе зелено, па ни ти не јадеш, од праисторија човекот е сештојад. Од праисторија го усовршува тоа приготвување на месо за ти да имаш скара лесковачка, најубави кубаси, ќебапи и други специјалитети. Али вие тоа не сфаќате и сакате да прекинете милениумски традиции, прогресивци, ебате прогресивизмот ако тоа е тоа, од нешто убаво и вкусно да се вртам према брокула и салати да ми бидат главно јадење.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Па тоа е иронијата на животот.

1. Не јадете месо од морални и етички причини, а кога ќе ви се каже дека ако не сме ние, животните меѓу себе ќе се изедат, вие превртувате очи.

2. Тие што сме имале домашни миленичиња, лицемерни сме биле кон животните. Ама вие дома имате цвеќиња цвеќарница да отворите гарант - лицемерни сте кон растенијата.

3. Чекате вакцина за Ковид 19 (која патем ја тестираат прво на животни).

4. Секој ден пиете по некое апченце. Бруфени, парацетамоли, антибиотици (кои исто така се тестирани на животни).

5. Кремчиња и други козметички препарати кои исто така се тестирани на животни.

6. Ако забележите глушец дома, одма мачорот на помош, ко демек глувците не се животни?!

:toe:
Ланолин (во Д витамин, во еден куп кремови за тело и лице), Колаген и желатин (од рскавици и кожа на животни), пчелините производи (пак се мачел инсектот да го произведе и му го зел човекот (мед, прополис, полен)), Карминот (произведен од бубачки), Пепсин (суплементи за дигестија, најчесто се прави од дигестивни органи на животни (свиња)), Липаза (ензим често додаден во суплементи за дигестија - може да се прави и од растенија но во најголем дел од случаи е од јазик на животни), омега 3 (риба, ракчиња), голем дел од амино киселините кои се продаваат како суплементи, Естрогени лекови и анти бејби пилули (произведени најчесто од јајници на крави/кобили), Глицерин (го има речиси во секој крем за тело/сапун, произведен од животински масти), Хијалуронска киселина (скоро секој што земал суплемент за зглобови и лигаменти ја има земано, најчесто се произведува од кикириската на петли/кокошки), глукозамин (најчесто произведен од школки, исто го има во секој суплемент за зглобови и рскавици), хондрионитин (произведен од рскавица на морски животни, најчесто од ајкули), прогестерон (исто најчесто произвеен од животни), стероидите (најчесто пак од животински жлезди), Тирозин (исклучиво од пердуви и крзно на животни)......

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Мачките се карнивори. *shrugs*
Ама те молам, ни на душман паштета и посебна салама не би дала. Ију.
Тебе дома никогаш не ти давале дури растеше?
Јас не познавам дете во моја генерација да не е хрането со паштета (и тоа не Аргета, тоа богаташите) и рандом салама.

B

Beginner

Гостин
Тебе дома никогаш не ти давале дури растеше?
Јас не познавам дете во моја генерација да не е хрането со паштета (и тоа не Аргета, тоа богаташите) и рандом салама.
Добро тоа само укажува колку бедна, сиромашна држава сме биле и сеуште сме...
(Да не ме сфатиш погрешно и јас како сите сум јадел тоа како дете :( )

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Зоки вашето е лицемерие на квадрат, месо не јадете а миленичињата ги раните со месо. Може да спинуваш сеа со досетки како ќе го готвиш кучето али тоа не ти го бели образот тука пред нас. Џабе ти промовираш нешто кога и самиот го релативизираш тоа у овој случај. Животните не јаделе зелено, па ни ти не јадеш, од праисторија човекот е сештојад. Од праисторија го усовршува тоа приготвување на месо за ти да имаш скара лесковачка, најубави кубаси, ќебапи и други специјалитети. Али вие тоа не сфаќате и сакате да прекинете милениумски традиции, прогресивци, ебате прогресивизмот ако тоа е тоа, од нешто убаво и вкусно да се вртам према брокула и салати да ми бидат главно јадење.
Рон ова не е мислење, ова е мотивационен говор, ме тргогна и ми ги отвори очите.
Фала ти што постоиш.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Добро тоа само укажува колку бедна, сиромашна држава сме биле и сеуште сме...
(Да не ме сфатиш погрешно и јас како сите сум јадел тоа како дете :( )
Чек сега, за тебе и за мене било добро, ама лошо е за мачката/кучето?

C

CoolIris

Гостин
Постојат луѓе кои буквално умираат од глад, а ние го поминуваме времето жалејќи се за паштети. Криминалот и сиромаштијата се многу поголем проблем од т.н. злоупотреба на животни. Дај прво да ги решиме човечките проблеми, па после животните.

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.309
Поени од реакции
13.221
Член од
27 јуни 2018
Мислења
218
Поени од реакции
609
Шеф, кај к*р ја најде оваа, во 30 години имам се изделкано од паштета амаa ова ја неам видено, или пак им е стриктно за извоз? :D

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Постојат луѓе кои буквално умираат од глад, а ние го поминуваме времето жалејќи се за паштети. Криминалот и сиромаштијата се многу поголем проблем од т.н. злоупотреба на животни. Дај прво да ги решиме човечките проблеми, па после животните.
Заедно се решаваат, повисоко ниво на свест ќе резултира со љубов, која ќе резултира со нејадење месо, помалку криминал и со грижа за тие што немаат.

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.309
Поени од реакции
13.221
Шеф, кај к*р ја најде оваа, во 30 години имам се изделкано од паштета амаa ова ја неам видено, или пак им е стриктно за извоз? :D
Немаш војска служено затоа не ја знаеш....
Иначе да само оваа ја најдов на гугл..
И оваа
800x755-c53ef226a97078ece5ee0331db027010c45c28f4.png

Kajgana Shop

На врв Bottom