Вашето дете се дрогира?

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Добро, на Агора ли ќе трошите златни букви да му објасните што е што? Првин нека каже малиот колку год има па нека зборува за деца, плус сигурен сум дека ќе налета на жена на која ова што тој го баботи нема да и биде сеедно.

п.с Агора можеш да ме цитираш колку сакаш, не ти одговарам.

Zeng

Thinking inside the box
Член од
9 април 2008
Мислења
1.103
Поени од реакции
31
Еве мое мислење на темава....Ако вашето дете се дрогира тогаш сигурно правите многу погрешни работи во животот, или е во добро друштво.
Во тој случај сигурно дека треба да се преземат мерки, но какви не би знаел.
Веројатно зависи од причината зашто почнал, и до каде е стигнат со дрогирањето.
Како и да е треба да му се помогне со сите рсположливи средства.
Но најдобро е да се спречи него да се лечи.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
epa prvo ke go sednam i ke mu recam pred mene da se izdrogira...nema da saka ama ke go nateram...mora prvo da go vidam vo najlosa forma za da mu sudam...posle ke mu postavam 367653 prasanja kako pocnal,koga,zasto,sto ima ubavo,zs prodolzil,zs ne se otkazuva......se dodeka ne go navedam da se samootkaze,prvo so zborovi pa so dela....ako ova ne uspee=>(najverovatno e glupo) ke mu ja izvadam drogata niz nos od kutek.
se nadevam nema da doziveam da mi se sluci ova ama mora da se ima plan za nedajboze
a inace se soglasuvam deka vinata e vo roditelot,ako ne mu obrnuvas dovolno vnimanie kojznae vo sto se moze da se vovlece...
i ne znam zasto

Јас искрено повеќе сакам да изиграм добра партија фудбал со вас (кајганџиите) отколку да идеме секој ден во темниците во парк и да се пијанчиме.

Младите најчесто пијат од досада, значи треба да им се даде некоја друга занимација/работа што ќе им го оттргне умот од алкохолот. Ама што? Ретко се наоѓаат игралишта во градов, жими едната скејт-патека што ја направија...
vo red e ova sto go kaza ama site decista od 14-15 godini se pijancat i na site im e interesno da probaat da se nacukaat,site sme probale i sme bile kamen pijani a najubav primer se postarite i imaat avatar ko tvojot:smir:

Ivy_K

/
Член од
29 мај 2006
Мислења
1.206
Поени од реакции
16
Ако се дрогира ке западне у тоа свесно!!! Ми се глупи оние муабети дека некој може сосила да те навлече на нашто!Сепак можеш случајно да упаднеш во такво друштво но твое е сепак и дали истото ке го избереш за понатака...

Ако би била родител би била несреќна ,чисто знаејки дека патот за лечење е сосем несигурен а никако па за трајно откажување....

Би превзела се но колку и тоа би успеало....

Затоа повеќе би вложила н аукажување за ваквиот порок во време дур го воспитувам ....

Clen 7

Од Форумот
Член од
5 јуни 2007
Мислења
2.843
Поени од реакции
360
Вадам се од соба. Ковам даски или нешо слично на прозори.Го бутам унутра и нема искачање подолг период.

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
можеби кога би била родител а моето дете тргне по такви патишта...тогаш и јас би чуствувала вина..но сега на овие години можам да кажам дека родителите не се толку виновни колку што можат да бидат врсниците..и секако најповеќе можеш да бидеш виновен самиот...затоа што без разлика колку и некои да ти нудат нешто ни можеш културно да ги одбиеш..

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.820
Поени од реакции
11.446
Јбг дрога како дрога не е веќе демоде, табу или не знам што...за дрога се збори во секој дом, насекаде..децава имаат разбирање што е како е, арно ама забранетото е секогаш послатко да се проба да се искуси итн... Доколку и до таму стигнам еден ден да имам деца, а се случи такво нешто, сигурно дека ќе пробам и ќе успеам на мирен и цивилизиран начин најпрво преку муабет, а после и преку превземање на соодветни мерки и санкции, бидејќи секако дека тоа би било во периодот на пубертет, нали многу чувствителен дел за детето, каде се се дешава, па со претњи, боксови и слично нема да решиме ништо! Поздрав

B

black angel

Гостин
epa prvo ke go sednam i ke mu recam pred mene da se izdrogira...nema da saka ama ke go nateram...mora prvo da go vidam vo najlosa forma za da mu sudam...posle ke mu postavam 367653 prasanja kako pocnal,koga,zasto,sto ima ubavo,zs prodolzil,zs ne se otkazuva......se dodeka ne go navedam da se samootkaze,prvo so zborovi pa so dela....ako ova ne uspee=>(najverovatno e glupo) ke mu ja izvadam drogata niz nos od kutek.
se nadevam nema da doziveam da mi se sluci ova ama mora da se ima plan za nedajboze
a inace se soglasuvam deka vinata e vo roditelot,ako ne mu obrnuvas dovolno vnimanie kojznae vo sto se moze da se vovlece...
i ne znam zasto
mi se dopaga mislenjevo i se soglasuvam vo potpolnost so nego koa ke si go dobie ubavo ke vidi kolku ke saka da se drogira pak ke bega od nea ko gavolot od krstot:smir::pipi:

Член од
23 март 2008
Мислења
685
Поени од реакции
165
i ne znam zasto

1.Nema roditel koj sto saka deteto da mu se drogira ,ili roditel koj ne go saka njdobroto za svoeto dete makar i roditelite so blaga retardacija.
2.so toa sto ke mu reces da ja izvadi drogata i da smrka ili da se bocka pred tebe ne postignuvas nisto bidejki toj vo toj moment ili e veke sreden i custvuva apatija kon okolinata plovi vo nekoj negov fil ili e na krizi.i Ako e na krizi nema niti da te ceka po 2 pat da mu go predlozis istoto.
3.Deka ke uspees da go natepas ako e na krizi samo samata sebesi se lazes ke gledas kaj so ti ja demolira kukata pred tebe i nemo ke mozlcis zs toa samo na film g imas gledano.i sega sledi kako da barame resenie za detevo:pocnuvas da razgovaras na temata zosto kako ,koga so kogo,ama ti vredis ama nie te sakame i slicni rab i toj pocnuva da ti place i da kazuva kolku mnogu se kae za toa sto go storil ne mislel deka ke zaminat rabotite tolku daleku,a veke ima problemi so policija od doma prodal se sto e vredno roditelite go pritiskaat so 1 kup prasanja zakani i pod edni okolnosti nareceni pekol vo kukata se resava da odi na rehabilitacija koja trae 21 den i tamu dobiva treapija trodon,prazine,sanval,apaurin,onie koi imaat ,alce poznavanje od medicina znaat kavi lekovi se ovie i tamu imas 1 kup zavisnci koi otisle da im se bnovat venite bidejki se e unisteno nema mesto kade da se bocne i nemaat nikakva aktivnost osven da si razmenuvaat mislenja koj kako i kolku se sredil i kako ke se sredi koga ke izleze od tuka.Znaci fizickite krizi gi nadminal so terapija koja e ednakva na droga megu toa psihickata niti vo 1 moment ne e izostavena i taka se naoga 21 den vo apstinencijalna kriza se vraka doma semejstvoto polno so nadez deka deteto im se izlekuva koga bum od nigde nikade pak go nema dvd od doma gi nema patikite negovi policija na vrata i slicno_Odnovo ozivuvanje na straite rani povtorno raspravii i tenizii doma i taka do beskonecno bidejki fizickite krizi ke pominat za 7 -10 dena megu toa nema institucija nema lekar nema visa sila koja moze psiha da leci,bidejki sekoj zavisnik trgnuva so mislata deka da ke odam ke se izlecam i ke zemam samo sega i nikogas poveke .Nikoj zavisnik ne misli e sega ke se drogiram uste 5 godini tuku mislata USTE SEGA I POVEKE NIKOGAS preovladuva kaj niv.Pogore procitav nekoj spomna ako imas volja .Voljata imaat site zavisnici no so ogled na karakterot koj e mnogu labilen vo tie situacii voljata paga vo senka.I Taka do beskonecno se obiduvas da se pronajdes sebesi kako roditel kade i kao so sto si zgresil a sopstvenoto dete ti umira pred oci,baras sekakvi mozni resenija nacini da go izvleces no bez uspesno bidejki vrakanja od heroin nema moze da ima nekoj apstinencijalen period no toa e samo period.ZATOA PLUKNI SI V PAZUVA STO REKLE STARI BIDEJKI SITE PLANOVI ODNAPRED SKOVANI TI SE ZALUDNI

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
i ne znam zasto

Е цитатов погоре ти е една научно-фантастична пародична верзија на наивното дрдорење на девојчињата од претшколска возраст каква би била нивната свадба.
У вакви моменти, со мојава 16ка се осеќам ко генијалец.

А што ако вие се дрогирате, родители?

Devil-King

Пациентот од Бардовци
Член од
3 февруари 2007
Мислења
1.009
Поени од реакции
67
Jas nema da imam deca, taka da nema so da se sekiram dali ke se drogira ili ne.

By Me

BLAH....
Член од
10 февруари 2008
Мислења
1.121
Поени од реакции
29
Ако додека го воспитувате детето не му кажете како да се понаша, што да прави, со какви луѓе да се дружи и да му збориш за дрога или некои од денешните проблеми на нас младите нема да помогне ни разговорот кога тој ке почне да се дрогира или нешо друго. Мене ме имаат воспитано да не пушам, да не пиајм(и такви некои работи) и сега кога некој ќе ми понуди цигара или некоја дрога, ќе ми текне што прават моите другари од школо(се молат како цигани дај ми 5 денари, дај ми 2 денари), или поубаво ке си речам дека тие пари што ке ги давам за цигари ке ги дадам да си купам некој сок, списание или некој дел за електроника, но дали тоа дете ќе проба дрога или нешто друго зависи од него, но кога ќе проба нема да се врати, ако нема со кој да ги споредува работите што ке ги прави во иднина(да се моли за еден дим), така да сум рекол НЕ за цигари и дрога и нема ни да продолжам, кога ке излезам некаде гледам да се најадам и да се напијам, а дали јас сум поминал убаво или не, дали сум се одделувал од друштво со тоа што не сум пушел не ми е гајле, така да кој не почнал да пуши или нешто слично нека не пробува, но ако веќе почнете нема враќање назад.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.955
Поени од реакции
2.232
Јас мислам дека најголемо влијание за детето да почне со земање дрога е средината, а и домашното воспитување е доста голем фактор. Воспитувањето за пороците на овој век треба да се прави од рани години, треба да се внимава на детето, и потоа кога други ќе му понудат тоа само ќе одбие. Мислам дека најголем дел од младите пробуваат дрога од чиста љубопитност и завршуваат со игла во рака. Обрнувањето на доволно внимание кон своите деца треба да биде доволно за вашето дете да не посегне по такви пороци.

Ако веќе има почнато со дрога, тогаш како родители одговорноста е на нив да најдат соодветен третман за да се истрга детето од канџите на дрогата.

Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
:helou:Како родител фала богу немам такво искуство.Сметам дека родителот мора да зборува со децата на таа тема уште од рана возраст,просто во подсвеста на детето да влезе тоа . Инаку мислам дека децата најчесто почнуваат од радозналост, да не се подолу, особено ако попаднат во такво друштво .Ако детето почне да се дрогира,тоа е трагедија како за него ,така и за родителите .Имав прилика да слушнам исповест на родител кој си го убил синот дрогираш ,бидејки не можеле да го трпат неговото малтретирање на целата фамилија а и да ги гладаат неговите маки. Мислам дека и кај нас сега се случи слична работа, многу е тешко да дадеш совет во ваква ситуација, особено бидејки кај нас уште нема институции за децата кој се дрогираат. можам да кажам дека многу сочуствувам со родителите како и со децата бидејки животот им станува пекол ,но мора да се обидуваат до крај да сторат нешто ,не смеат да се откажат ,а начинот ке се избере од самиот случај ,секој е приказна за себе ,им посакувам успех од се срце.:smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom