Вампири, Гроф Дракула, Носферату...

Што за вас претставува Дракула

• Историска личност (преувеличена од легендите и митовите)

Гласови: 37 86,0%
  • Милениумски талкач кој се храни со крвта на своите жртви

Гласови: 6 14,0%

• Вкупно гласачи
    43
Член од
6 април 2006
Мислења
972
Поени од реакции
11
Eve sto ima da kaze eden 'profesionalec' za vampirite, koi spored Dr. Hugo Pecos se samo del od pleadata na undead-sustestvata so koi toj imal moznosta da gi sretne,istrazuva analizira, itn....

The Virus
The source of vampirism is the Human Vampiric Virus (HVV). Like Rabies, HVV belongs to the order Mononegavirales, viruses with a nonsegmented, negative-stranded RNA genome. Viruses in this group have a distinct bullet shape. The virus' natural host is a flea commonly found on cave-dwelling bats, especially the vampire bat. In the most common scenario, a bat which has been bitten by the flea passes the virus on to livestock and humans through a bite.
While in theory HVV infection is possible through any exchange of bodily fluids, transmission occurs through the bite of an infected person in virtually every case.

Stages of the Disease

Stage One: Infection. Within hours of being bitten, the victim develops a headache, fever, chills and other flu-like symptoms as the body tries to fight off the infection. These symptoms can be easily confused with more common viral infections, although the presence of bite marks on the body are usually enough to confirm the diagnosis. This stage generally lasts between six and twelve hours, during which the vaccine is 100 percent effective.
Stage Two: Vampiric Coma. Within 24 hours of being bitten, the victim will slip into a vampiric coma. During this phase, the pulse slows, breathing is shallow and the pupils are dilated. The large numbers of people mistakenly buried alive while in vampiric comas gave rise to the myth that vampires sleep in coffins. While it is commonly thought that anyone infected with HVV turns into a vampire, in fact only a small percentage of people survive vampiric comas. Generally, the young, the old and the feeble never come out of their vampiric comas and eventually die. The vast majority of people who survive vampiric comas are males between the ages of 18 to 35. Vampiric comas last about a day; the victim usually comes out of the coma the night after its onset. The vaccine is 50 percent effective when administered during Stage Two of the infection: the longer the victim has been in the coma, the less effective the vaccine.
Stage Three: Transformation. A bite victim who survives the coma will awaken fully transformed into a vampire. An acclimation period follows, characterized by confusion, despondency and paranoia. Most vampires begin to hunt within 24 hours of transformation. The vaccine is of no use at this point.

The Top Ten Vampire Myths

Most vampire myths come to us from the Dark Ages, when science was in its infancy and people looked to religion or superstition to explain the world around them. While many vampire myths have their basis in Christian orthodoxy, others represent imaginative interpretations of actual vampire behavior.
Vampires sleep in coffins
Source: this myth probably arose from gravediggers and others who observed vampires emerging from coffins and crypts.
Truth: if a vampire did spend the night in a coffin, it probably had nothing to do with sleeping preference. In the old days, many victims of vampire bites were interred while still in a vampiric coma. The truth is, vampires will sleep wherever they feel safe.
Crosses repel vampires
Source: Christian religion.
Fact: crosses have no effect on vampires
.

Vampires are killed by driving a stake through their heart
Fact: because their blood is circulated by skeletal muscles, vampires can easily survive injuries to the heart.

Vampires burst into flames upon exposure to sunlight

Source: most likely based on observations of a vampire's extreme reaction to sunlight
Fact: sunlight renders vampires, with their hyperdilated irises, blind. It also causes neural pathways to fire randomly in the vampire brain, creating an extreme epileptic reaction. As dramatic as this reaction may appear, it will not be enough to start a fire.

Holy water burns the skin and flesh of vampires

Fact: holy water, or any water for that matter, has little effect on vampires (although vampires can be drowned).

Vampires prey on virginal women

Source: a reflection of Victorian-era fears over the sexual awakening of young women.
Fact: while vampires have a stated preference for the taste of young blood, they are not particular as to which gender provides it.

Vampires can fly

Source: observation of leaping vampires; association of vampires with bats.
Fact: while they do possess extraordinary leaping ability (vampires have been observed leaping over fences 20 feet high), vampires cannot fly.

Vampires turn into bats

Source: association of vampires with bats.
Fact: no, vampires cannot turn into bats.

Vampires are not visible in mirrors

Source: Christian religion. It was thought that a vampire, or any creature lacking a soul, would not produce a reflection in a mirror.
Fact: vampires are visible in mirrors, although interestingly enough, they are often quite discomfited by their own reflections.

za povekje...www.fvza.org!:)

Член од
25 април 2007
Мислења
9
Поени од реакции
0
Grofot koj sto go inspiriral likot na "Drakula" se vikal Vlad Tepesh ili isto taka poznat kako Vlad Naboduvacot zaradi toa sto bil mnogu brutalen so svoite protivnici, sto bi se reklo gi naboduval na kolci :) Ova se istoriski fakti a za drugoto iskeno ne znam sto da kazam :)

Член од
5 јули 2006
Мислења
82
Поени од реакции
2
FVZA

Disclaimer

This site is is fictional and is for entertainment purposes only. We are not affiliated with the U.S. Government in any way. Under no cirumstances are you to harm anyone based on information from this site.
If you have any questions or comments about this disclaimer, you may e-mail us at hugopecos@fvza.org.

Член од
28 април 2007
Мислења
53
Поени од реакции
0
E da, ja posle citanje sve mi se okokirija ocite, deka mnogu ubedlivo zvucese I U TOJ MOMENT go vidov...ona nad mojot post...

Член од
19 март 2007
Мислења
6.574
Поени од реакции
163
Знам дека постоел Дракула ја. Само не знам дали бил вампир

ZOKiPOKi

Човек од збор!
Член од
25 мај 2006
Мислења
81
Поени од реакции
6
Дракула постоел, барем тој Влад (не ми текнуе како се презива) али е е сигурно дали бил вампир, само се знае дека откако жена му била убиена (или се самоубила нешо) тој полудел и одел да лови луѓе и трговци кои поминувале пред неговиот замок а кон патот на замокот нивните глави ги забодувал на колци и луѓето почнале да го викаат Дракула, според некоја нивна легенда или така нешто беше :D

J

JohnnyMass

Гостин
Дечки овој гроф Влад Тепеш постоел и тоа како.Па да му ебам мајката па знаете ли дека неговиот замок го посетуваат средношколците кои одат на екскурзија во Романија(гледај има убави слики од претходните постови).Значи сега се знае постоел и бил многу брутален, буквално уживал да ги мачи луѓето ги бодел, мачел, па овие легенди и одат дотаму да он самиот ги убивал загрижувајќи ги за вратната артерија.
Али сепак не мислам дека он е вампир.Во тоа време во Влашко се појавила чума од која на луѓето им се зацрвувале очите, биле жедни за крв (т.е. заразата се пренесувала преку крвта) и тие болните напаѓале.Тогаш луѓето верувале дека заразата потекнува од Грофот.Така тој стануе Татко на вампирите (Vampire мислам на латински има превод нешто како суров пијач).BTW гробот јест дека е преместуван ама ипак се мисли дека е вратен во замокот.Како сопрела заразата и како умрел Влад стварно не знам.Сум читал нешто дека ја продал душата на ѓаволот,а овој му дал крилја и вечен живот.Не веруем могу у ова последното ама мислев дека ќе ви биде интересно.

Член од
10 јуни 2006
Мислења
118
Поени од реакции
7
BliND напиша:
Дали верувате дека постоел грофот Дракула. За тоа пишува во книгата Дневникот на дракула , која се верува дека е напишана од него и е најдена во замокот во Романија... Книгата датира уште п.н.е Книгата започнува со времето на Исус Христос и дека Дракула е всушност Јуда. Дракула значи Преродениот на мртвиот јазик од областа Трансилванија. Се верува дека кога Јуда бил обесен заради предатство на Исус поради сребро го нашле јажето скинато. Од таму Јуда започнал да се менува и склучил пакт со Луцифер. И поради предатството Дракула мрзи сребро, а поради христијанството мрзи крстови и цркви.
Влад Цепеш Дракула е инаку Романски владетел кој живеел многууууууууу после Христа, односно роден 1431 година (ова го пишав затоа што прочитав дека некој напишал дека е споменат во библијата). Инаку Дракула бил Романски владетел кој и ден денес е многу почитуван од Романците. Тој бил позитивна личност. Суров, но многу праведен.

Инаку, причината поради која ние денес го знаеме Дракула како вампир кој постоел е следнава:
за времето во кое тој владеел доаѓале трговци од цела Европа. Продавала низ цела Романија, и на тој начин економијата на Романија слабеела. Дракула решил да воведе некои промени. Им наложил на трговците кои доагале од Западна европа да платат голем данок за продадената роба и исто така ја ограничил колицината на стока која можат да ја продадат во Романија. Европските трговци револтирани од рестрикцијата која им ја наметнал овој Романец пракале писма до своите родни земји во кои пишувало дека Влад Дракула им ја цицал крвта, но буквало тие мислеле на парите што и е објаснето во тие писма. Но, ете некој (мислам) писател врз основа на овие писма го створил ликот на Дракула онаков каков што ние денес го знаеме.

Инаку Дракула ги набивал на колец оние кои го прекршувале законот, а тоа не морале да бидат некои големи грешки. Еве една вистинска случка. Кога се шетал Дракула видел еден човек кој бил многу неуредно облечен. Кога го прашал зошто е тоа така, овој му одговорил дека нема време да се среди затоа што цел ден работи, а потоа Дракула го прашал дали има жена, неуредниот човек одговорил дека има. Е, Дракула наредил да ја доведе жена му и ја набодел на колец.
Ај, доста е. Ке пиша друг пат повеке, поздрав!:jaj:

USB

Unforgiven
Член од
11 мај 2007
Мислења
241
Поени од реакции
0
Abe luge drakula ne cice krv kako so se vika on e samo golem vojskovodec od Romanija-Transilvanija koj neprijatelite oti gi mrazel gi bodel na kol :toe:.

Член од
12 мај 2007
Мислења
29
Поени од реакции
0
cekajte sega
kako toa se bessmrtni a cicat krv da preziveat
znaci ako ne najdat krv ke umrat i ne se bes smrtni

Fluffy

Hellraiser
Член од
6 мај 2007
Мислења
1.373
Поени од реакции
16
Што знам...не дека верувам во вампири,ама како викаат старите..кај има чад, има и оган.Од една причина на би сакала да бидам вампир(ка),ќе ми се здосади!Ќе правиш што ќе правиш 100-200 години.А после?А башка и само ноќе треба да си активен.Сепак,поарно ми е вака (полувампир) хахаха!

A.O

Член од
19 мај 2007
Мислења
51
Поени од реакции
0
Abe kakvi vampiri!!!!!ZIVI GLUPOSTI SE TO OS VAMPIRITE!!!!! Vo duhovi malce veruvam am vo vampiri i4!!!!!!!

EarthSea

Sexy Witch
Член од
28 јануари 2007
Мислења
134
Поени од реакции
1
Прилично на долго..

Влад Тепеш

Влад III Дракула ( Ноември или Декември 1431, - декември 1467, исто така познат како Дракула(Vlad the Impaler). Тој бил реоден во шумата Сигхосара, Романија. Тој бил војвода, или принц, на луѓето во Wallachia (регион во јужна Романија), станува принц на 6 години , но со брат му Раду бил собран од султанот Мурат II. Тој отишол дома 1448, а брат му решил да остане таму до 1462. Тој за свирепите казни, но како и начинот на владеење научил од турците. Него тие го информирале и за татко му и за смртта на неговиот постар брат Мирче, кој бил легитимен наследник на Влад Дракул. Војводата водел независна политика во однос на Отоманската Империја и во Романија се памети како Христијнски витез и водел борби против исламската експанзија во Европа. На турски бил познат како Kazıklı Bey(Impaler Prince) затоа што омилена казна му била набивње на кол , особено за тие кои не го почитувале неговиот закон за тргување.Па оттаму и ”Цепеш” или ”Тепеш”, на романски. Toj е познат херој во Романија и Молдова.
Надвор од Романија бил познат по приказните за него, како и по романот кој искочил од Bram Stocker’s 1897 како хорор новела, до точката каде тој се смета за инспирација на новелата. Било сугерирно дека тоа потекнува од неговата ”чудна” навика во јадење – леб натопен во крвта на неговите жртви, какви биле гласините.
. Името ”Дракула” доаѓа од неговиот татко Влад Дракул, што значи син на змеј (” Son of a Dragon”), а втората можност т за името е според некои долги црвени наметки кои ги носеле на деност на распнувањето на Христос, во организацијата во која бил татко му. Многу е можно да тој навистина пиел крв за да предизвика страв, не било ништо чудно воен херој да ја пие крвта на својот непријател.
Иако многу од овие приказни се на основа на неговите успешни борби против Отоманиската Империја.
Во главно, го обединува прво долниот дел што претставува Wallachia, и подоцна и Трансилваниа, но става нешто слично на патарина, во тоа време,меѓу Влахиа и Трансилванија. Не знам од кои причини не сакал да се мешаат. Ја оградил Влахиа, со некакви ѕидови.
И им дозволува одредена квота на премини во месецот.. Имало случка да тие трговците се соберат еден ден и да го преполнат местото. Сите ги убил.
Потоа имало во Трогир на плоштадот оставен златен пехар од кој пиеле, жедните трговци – нкогаш не бил украден.
Мислам деа по сеќавање, беше дека тој бил јаничар(или барем во контакт со јаничарите), и тоа заедно Марко Крале, но го вратиле дома.( Марко Крале кога тргнал да се бори во Романија, кажувал како било штета да христијани со христијани се борат) Ги мразел турците. Ги убивал свирепо неправедните, турците и непријателите. Имал строг критериум за праведно, казните му биле со мачење, дерење кожи, ослепување, набивање на колец, сварени, обезглавени, задавени, обесени, изгорени, испржени, мавнати, им ги вадел ноктите, им ги сечел ноевите, ушите, сексуалните органи и сл. Кога ќе искочел од замокот имал луѓе на колец набиени, што била една од потешките казни, з.ш. не се умирало веднаш.( се вели биле среќни тие што веднаш ќе умреле, биле живи по неколку дена, колецот одел од меѓу нозете до срцето). Потоа, беше приказната за како преправен шетал во обични алишта. Бил страв и трепет меѓу луѓето. Не знаеле за што можат да бидат казнети. Сретнал селанец на нива, и како изорал не знам колку ари. Вреден човек, но бил целиот парталав и испокинат. Го прашал зашто е паралав и овој одговорил – па веројатно домаќинката не нашла време да го закрпи. Му рекол дека сака да му појде на гости, што била огромна чест но и страв дека ќе му најде некоја мана по дома. Кога стигал кај него ја прашал и домаќинката зошто не е мажот закрпен , а таа одговорила исто што и мажот. Наредил да ја убијат, затоа што – на ист начин како што мажот и успеал да изора не знам колку ари нива и таа требало да го закрпи.

Романците тешко дека би кажале лош збор за него затоа што е битен за нивната историја.
Потоа според некое писмо најдено во Египет ( веројатно таму тргувале луѓето од Трансилванија) пишувало дека на власт дошол многу лош владетел кој ”им ја цицал крвта”( зборови на трговец, на кој му ускратле од печалењто, парите).

J

JohnnyMass

Гостин
За ова се распрашував и ми рекоа дека овој Дракула уствари бил големец, гроф како што знаеме и тој трагал по вечен живот.Така барал помош од еден алхемичар од Будимпешта кој му кажал дека трикот е во пиење на врела свежа крв од девојки кај вратот.Така овој почнал да "пие".Кога не доаѓале резултати почнал да пие крв од се и сешто и се родила легендата за Дракула и неговите следбеници вампири.
Не знам колку е тошно ама знам дека имаше една друга руска мислам кралица кој се бањала во крв на девици се со цел да биде помлада.
Тешки психопати у секој случај.

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
vo vrska so ova mozam da vi recam samo da ja provitate: istoricarkata
od Elizabet Kostov/a... mn extra kniga kade stos e raboti za ovoj gore spomenatiov cicko sto site zad grb go ogovarame :pos2:
inaku site istoriski podatoci sto se u knigata i interesni detalji se vistiniti pos epten me cukna u glava knigava pa si baram i po internetov

Kajgana Shop

На врв Bottom