Вакцини (општа дискусија)

D

Deleted member 95595

Гостин
A oti ne so MRP? Vazna e taa. Inace ne se slagam so tezata deka nesto ne e predvideno od prirodata pa ne mora da se dava. Prirodata ne e sovrsena. Na start imas pogresen pristap ako mislis, deka nesto taka trebalo da bide od prirodata i sve drugo e neprirodno. Mozeme skroz da ne koristime medicina i lugjeto vo prosek da ziveat 30-40 godini. Ili so coveckoto znaenje i sredstvata sto gi imame na rasplaganje ke im pomogneme lugjeto da imaat podobro zdravje i podolgo da ziveat, kako sto se pravi. Isto taka muabetite deka gi bockame bebinjata so aluminium i drugi metali se bezveze muabeti. Uste pred da se rodat se soocuvaat so raboti od okolinata koi gi dobivaat od majkata. Plus tie kolicini koi gi primaat od vakcinata se tolku mali sto veruvam ne mozes ni vo krvta da gi dokazes deka se vneseni.
Со МРП уште не ја вакцинираме зошто се плашиме. Аутизам и слични работи. Јас лично донесов одлука дека ќе ја вакцинираме од МРП кога ќе осетиме дека е спремна ќерка ми, односно чекавме да се развие, да прозбори, да прооди убаво и слично, па кога ќе видиме дека е се во ред со неа во ранава фаза на нејзиниот развој, ќе ја однесам на МРП. Засега е се во ред, 2 и пол години има, фала му на Господ се развива супер, без никаков проблем.

Како млад родител читаш и слушаш се, и на крај мора да носиш одлука за детето. Од се шо сум прочитал, најубав коментар прочитав еднаш некаде, не памтам каде, пишеше баш тоа, да се почека малку да се развие детето, да се увиди дека детето нема некои вродени пречки во развој кои знаеле да се манифестираат и на 2, 2 и нешто години, па кога ќе се установи дека објективно детето е сосема во ред, да му се даде МРП.

Не сум теоретичар на заговор, ама па и сметам за себе дека не сум наивен и во никој случај нема слепо да верувам на доктори и фармацевстки компании зошто е сулудо да мислиме дека нашето здравје и добробит им е нивна примарна цел. Пред многу години, наидов на една слика која ја чувам во телефон многу долго време и од време на време си ја отворам за да си ги "зацврстам" идеалите. Многу јака слика, многу кажува и мора да сме свесни дека ова е така и денес во огромна мера. Вистински исечоци од весници... FB_IMG_1610274679440.jpg

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.965
Поени од реакции
42.683
Со МРП уште не ја вакцинираме зошто се плашиме. Аутизам и слични работи. Јас лично донесов одлука дека ќе ја вакцинираме од МРП кога ќе осетиме дека е спремна ќерка ми, односно чекавме да се развие, да прозбори, да прооди убаво и слично, па кога ќе видиме дека е се во ред со неа во ранава фаза на нејзиниот развој, ќе ја однесам на МРП. Засега е се во ред, 2 и пол години има, фала му на Господ се развива супер, без никаков проблем.

Како млад родител читаш и слушаш се, и на крај мора да носиш одлука за детето. Од се шо сум прочитал, најубав коментар прочитав еднаш некаде, не памтам каде, пишеше баш тоа, да се почека малку да се развие детето, да се увиди дека детето нема некои вродени пречки во развој кои знаеле да се манифестираат и на 2, 2 и нешто години, па кога ќе се установи дека објективно детето е сосема во ред, да му се даде МРП.

Не сум теоретичар на заговор, ама па и сметам за себе дека не сум наивен и во никој случај нема слепо да верувам на доктори и фармацевстки компании зошто е сулудо да мислиме дека нашето здравје и добробит им е нивна примарна цел. Пред многу години, наидов на една слика која ја чувам во телефон многу долго време и од време на време си ја отворам за да си ги "зацврстам" идеалите. Многу јака слика, многу кажува и мора да сме свесни дека ова е така и денес во огромна мера. Вистински исечоци од весници... Прегледај го приврзокот 292760
Сликата што си ја пастирал е од едно друго време, триесети или четириесети години од минатиот век. Цигарите тогаш биле ин, и кокаин имало у кока колата ако не знаеше, кристал мет си можел да си купиш у аптека, а малце хероинче за болки. Али времињата се менуваат. Така да не можеш да ги поткрепиш твоите антиваксерски факти со оваа слика. Медицината еволуирала за 360 степени у овие 80 години и многу работи се промениле.

D

Deleted member 95595

Гостин
Сликата што си ја пастирал е од едно друго време, триесети или четириесети години од минатиот век. Цигарите тогаш биле ин, и кокаин имало у кока колата ако не знаеше, кристал мет си можел да си купиш у аптека, а малце хероинче за болки. Али времињата се менуваат. Така да не можеш да ги поткрепиш твоите антиваксерски факти со оваа слика. Медицината еволуирала за 360 степени у овие 80 години и многу работи се промениле.
Антиваксер си ти во глата.

А тогаш биле цигарите, сега многу доктори заработуваат провизии од други производи што ги поддржуваат и кои суптилно ти ги упикуваат на розова рецепта кога ќе одиш на преглед за некој проблем. Никогаш не размислував така, си купував се шо ќе ми препишеле ко попче се додека еден ден во неврзан муабет со баба ми (медицинска сестра) не и кажав дека бев утрото на доктор и дека 600 денари за апчиња дадов, а таа ми се изнасмеа и ми рече "па кога си прост, давај пари, пошто за сите тие апчиња што ги купи има замени, и замените се 6 пати поевтини." Очите ми се отворија од тој ден.

"Marketing to doctors" било и ќе биде присутно.
Автоматски споено мислење:

А тогаш биле цигарите, сега многу доктори заработуваат провизии од други производи што ги поддржуваат и кои суптилно ти ги упикуваат на розова рецепта кога ќе одиш на преглед за некој проблем. Никогаш не размислував така, си купував се шо ќе ми препишеле ко попче се додека еден ден во неврзан муабет со баба ми (медицинска сестра) не и кажав дека бев утрото на доктор и дека 600 денари за апчиња дадов, а таа ми се изнасмеа и ми рече "па кога си прост, давај пари, пошто за сите тие апчиња што ги купи има замени, и замените се 6 пати поевтини." Очите ми се отворија од тој ден.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
:cautious:

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.965
Поени од реакции
42.683

Автоматски споено мислење:

сакаш да кажеш дека све што иде со розева рецепта е snake oil? Докторот сигурно со аптекарот е поврзан, он знае дека ти ќе дојдеш кај него, при толку аптеки. Фејк е она што рекламираат на утринска, што не е одобрено за употреба од министерство, а тоа што тебе те изгорелр никој не ти е крив. Ја немам некое мислење јако за докторите, али по муабетиве смрдиш на антивакс, то е.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.336
Поени од реакции
7.701
Во реалност, убо си кажа Ронче, ич не е променета медицината.
Тогаш профитирале и сега е исто, само што сега на светско ниво го прават тоа.

Ем пишува дека докторите биле неписмени, ем ја фали медицината, ем нема претстава што означува 360 степени во неговиот контекст. Тоа ти е Ронче целофанче :tapp:

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997

Ем пишува дека докторите биле неписмени, ем ја фали медицината, ем нема претстава што означува 360 степени во неговиот контекст. Тоа ти е Ронче целофанче :tapp:
Да бидам искрен, притоа не сакам да навредам некого, само со неколку членови-доктори на форумов може да се направи сериозен разговор без притоа да се нагласи "докторското его" во разговорот и да размените повеќе од 10 мислења со факти.

Сите знаат дека слабост ми се жените во униформа, па дополнително сум поблаг со докторките. :rolleyes: Ама лично не сум фасциниран ни од моралниот кодекс кои може да се воочи на темите поврзани со медицината.

Нема да прецизирам кои доктори ми оставиле впечаток, но тоа се само грст.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.965
Поени од реакции
42.683

Ти Сребре мора да се јавиш, за една грешка што сум напишал од мобилен мислење се закачи. Сигурно нема тебе да ти верувам у твоите белосветски завери, иначе ако нашиве доктори не ги бива има други кои развиваат лекови и деноноќно работат за наше добро. Но твоето мало мозоче тоа не може да го сфати. Фармацевтската индустрија го дерела, па и они се луѓе и од нешто треба да живеат. Боље они него доктуриве наши неписмени.

D

Deleted member 95595

Гостин
сакаш да кажеш дека све што иде со розева рецепта е snake oil? Докторот сигурно со аптекарот е поврзан, он знае дека ти ќе дојдеш кај него, при толку аптеки. Фејк е она што рекламираат на утринска, што не е одобрено за употреба од министерство, а тоа што тебе те изгорелр никој не ти е крив. Ја немам некое мислење јако за докторите, али по муабетиве смрдиш на антивакс, то е.
Ти смрдит глата тебе

А ако не ти е јасно и се чудиш како една фармацевстка куќа ќе знае кој доктор го продава нивниот производ и во колкави количини, тогаш треба малу да читнеш. А пак ако мислиш дека јас сум изолиран случај, и дека баш само мене "ме изгорел" докторот тогаш си понаивен него што првично мислев. Не е лошо да ги преиспитуваш работите брат, убаво е да си информиран и да можеш колку толку да си се заштитиш и ти и твоите најблиски. А екстремност не смее во никој случај, а со тоа сакам да кажам дека не смееш да си ни закорели антиваксер нит пак слеп следбеник на доктори и фармацевстски компании.

И за крај, нејќев да прашам, пошто ми е глупо некако, ама како, жити се најмило во животот, ти смрдам на антиваксер, а два поста погоре напишав дека ќерка ми е вакцинирана со сите вакцини до МРП??

Поздрав другар, да не се расправаме, немаме ништо јас и ти од то, ама ко ќе ти напишит доктор розева рецепта друг пат и ко ќе одиш во аптека, секогаш барај заменски лек :)

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.633
Поени од реакции
37.587
A oti kako sto se pravi. Isto taka muabetite deka gi bockame bebinjata so aluminium i drugi metali se bezveze muabeti. Uste pred da se rodat se soocuvaat so raboti od okolinata koi gi dobivaat od majkata. Plus tie kolicini koi gi primaat od vakcinata se tolku mali sto veruvam ne mozes ni vo krvta da gi dokazes deka se vneseni.
...тука не си во право и воопшто не се безвезни муабети, не можеш така да завземеш страна за вакцинирање, ако родителот се сомнева дека во моментот нема повеќе бенефит колку ќе има последица штетна по здравјето на детето токму од моменталната состојба за што детето не е подготвено да ја прими вакцината, затоа се има дадено временски распон на вакцинирање по календарот за имунизација има посебни и оправдани случаеви,

...и околу содржината на алуминиум ќе ти докажам со пример што сака да укаже членот што е родител и јас го разбирам, затоа што има пример како самиот производител укажува на применета неонатална концентрација, за да после дава ,,warings,, дека се можни токсични својства кон новородени поради содржината на алуминиум иако ја гарантираат дека е под 100 mcg/L,
така да не можеш напишеш ,, дека не веруваш,, и да убедуваш за нешто, што може некој да те послуша и да бидеш крив, затоа секогаш дај можност за резерва во твоите коментари, може така, ама може и онака!

Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.965
Поени од реакции
42.683
Ти смрдит глата тебе

А ако не ти е јасно и се чудиш како една фармацевстка куќа ќе знае кој доктор го продава нивниот производ и во колкави количини, тогаш треба малу да читнеш. А пак ако мислиш дека јас сум изолиран случај, и дека баш само мене "ме изгорел" докторот тогаш си понаивен него што првично мислев. Не е лошо да ги преиспитуваш работите брат, убаво е да си информиран и да можеш колку толку да си се заштитиш и ти и твоите најблиски. А екстремност не смее во никој случај, а со тоа сакам да кажам дека не смееш да си ни закорели антиваксер нит пак слеп следбеник на доктори и фармацевстски компании.

И за крај, нејќев да прашам, пошто ми е глупо некако, ама како, жити се најмило во животот, ти смрдам на антиваксер, а два поста погоре напишав дека ќерка ми е вакцинирана со сите вакцини до МРП??

Поздрав другар, да не се расправаме, немаме ништо јас и ти од то, ама ко ќе ти напишит доктор розева рецепта друг пат и ко ќе одиш во аптека, секогаш барај заменски лек :)
докторот секогаш кога ти пишува лек, пишува на латинско име. Апотекарот ти дава лек што мисли дека треба да ти даде. толку сте неписмени? види на рецепта една ебана и нигде нема да го прочиташ тоа име од лекот него името на главната состојка.

D

Deleted member 95595

Гостин
докторот секогаш кога ти пишува лек, пишува на латинско име. Апотекарот ти дава лек што мисли дека треба да ти даде. толку сте неписмени? види на рецепта една ебана и нигде нема да го прочиташ тоа име од лекот него името на главната состојка.
Јас за ова шо го кажуваш прв пат слушам дека ја пишувале состојката, а не името на лекот, ама воопшто не значи дека не си во право и дека во дадени ситуации не е како шо велиш ти пошто не дека сум видел јас 1001 рецепта во животот, туку внимание сум обрнал на неколку само после муабетот со медицинската сестра. Ама то ти дека ме разубедуваш за нешто шо со свои очи сум го видел и искусил и тоа два-три пати досега, не е во ред.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.565
Поени од реакции
22.268
...тука не си во право и воопшто не се безвезни муабети, не можеш така да завземеш страна за вакцинирање, ако родителот се сомнева дека во моментот нема повеќе бенефит колку ќе има последица штетна по здравјето на детето токму од моменталната состојба за што детето не е подготвено да ја прими вакцината, затоа се има дадено временски распон на вакцинирање по календарот за имунизација има посебни и оправдани случаеви,

...и околу содржината на алуминиум ќе ти докажам со пример што сака да укаже членот што е родител и јас го разбирам, затоа што има пример како самиот производител укажува на применета неонатална концентрација, за да после дава ,,warings,, дека се можни токсични својства кон новородени поради содржината на алуминиум иако ја гарантираат дека е под 100 mcg/L,
така да не можеш напишеш ,, дека не веруваш,, и да убедуваш за нешто, што може некој да те послуша и да бидеш крив, затоа секогаш дај можност за резерва во твоите коментари, може така, ама може и онака!
Човекот се плаши дека вакцината може да предизивика аутизам. Оваа теза е научно потврдени. Ти што мислиш, дали вакцина може да предизвика аутизам?

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.336
Поени од реакции
7.701
Ти Сребре мора да се јавиш, за една грешка што сум напишал од мобилен мислење се закачи. Сигурно нема тебе да ти верувам у твоите белосветски завери, иначе ако нашиве доктори не ги бива има други кои развиваат лекови и деноноќно работат за наше добро. Но твоето мало мозоче тоа не може да го сфати. Фармацевтската индустрија го дерела, па и они се луѓе и од нешто треба да живеат. Боље они него доктуриве наши неписмени.
Целофанче, да беше печатна грешка, никому ништо, немаше ни да ја приметам. Твоево беше што подразбираш под 360 степени. Изгледа ти цело време пишуваш од мобилен, па затоа трескаш глупости... :D

Врска белосветските завери, сите мои постови се поткрепени со факти и ги споделувам изворите. Тоа што вие си одбирате на едни да верувате, а на другите не, (иако учеле од исти книги, на исти факултети) и во меѓувреме пљукате по нив, логички е да се сомневам во 2те групи, а не да бидам слеп послушник.

Во видеото што го постирав, историски факти се дека повеќе од 500.000 (претежно деца) настрадале поради отрови во прехранбените производи. Дали вакцина може да неутрализира такви отрови, т.е. да спречи болести од нив, секој нека си одлучи.
Ти на пример, можеш и да пробаш, бидејќи медицината била напредна, би требало без грижа неколку месеци така да се храниш.

@Fikshe1989 велиш си ја вакцинирал со неколку вакцини, ама за оваа си имал резерва. Тоа не иде така, или вакцинираш со се, или влегуваш во другата група. Нема тука златна средина, или оваа чини, оваа не чинела. Истото важи за сите што изразуваат сомнеж за ковид вакцините. Штом изразуваат сомнеж, тогаш автоматски влегуваат во "сектата" на антиваксери. :)
Изборот да почекаш да потпорасне, да збори, да се развие, ти е најдобрата одлука. После наполнети 3 години слободно терајте (во Јапонија било после 2 наполнети), ако веќе сте решиле да ја вакцинирате, само пред да ја вакцинирате, глејте да е здрава и се ќе е во ред.

Kajgana Shop

На врв Bottom