spooky напиша:
За да ги собираш и да вадиш после рецепти за нив?
Без зезанција, добар рецепт. Ќе ја запрегнам бабата, жена ми нешто не е по месењето (зелници).
Да, да ме откри!
Не знам дали има некој јадено патлиџани, со јајца и пиперки?:raz:
Имам слушано дека било добро јадење ама немам пробано..:icon_roll
Банички со спанаќ
Потребни состојки: [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
- 800 гр. Брашно
- 500 гр. Спанаќ
- 300 гр. Урда
- 3 јајца
- шеќер
- сол
- 2 дл. Кисела Вода
- 1 свеж квасец
- масло за јадење
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
Подготовка:
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
На оган ставаме едно тенџере со вода и во него го ставаме претходно исчистениот И измиен спанаќ да се обари. Промешуваме И по кратко време со цедалка го вадиме спанаќот од тенџерето иго ставаме во еден сад. Спанаќот од садот го ставаме на даската за сечење иго сечкаме. Исечканиот спанаќ го ставаме во еден поголем длабок сад. Потоа кршиме едно јајце иго додаваме во садот со спанаќот. Ја додаваме урдата И посолуваме. Со рака се убаво мешаме за да се соединат состојките. Додаваме масло за јадење И повторно со рака промешуваме. Садот го оставаме настрана.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
Во друг сад на работната маса ставаме многу малку од квасецот. Потоа додаваме маку сол и шеќер. Во садот додаваме и 2 дл. Кисела вода. Кршиме едно јајце па и него го додаваме во садот. Ставаме И масло за јадење, по што во садот го додаваме брашното. Со рака се убаво месиме И добиеното тесто го ставаме на работната маса. Уште малку го месиме тестото И го сечеме на парчиња. Од добиените парчиња тесто формираме 4 топки. Работната маса ја набрашнуваме И со сукалка од топките тесто развлекуваме кори. Ги оставаме корите да отстојат 20-на минути на чаршав. Ја земаме првата кора И повторно ја развлекуваме со раце. Ја попрскуваме со масло за јадење. Потоа на кората нанесуваме од претходно подготвениот фил од спанаќ. Кората со помош на чаршавот ја виткаме во тенок ролат. Ролатот го виткаме во круг. Истата постапка ја повторуваме со секоја кора. Ја земаме тавата во која ќе ги печеме баничките И со четка ја намрснуваме со масло за јадење. Баничките една по една ги ставаме во тавата. Одозгора баничките ги попрскуваме со масло за јадење. Тавата со баничките ја ставаме во фурна да се пече. Печеме на температура од 220 степени 20- тина минути. Кога баничките убаво ќе се заруменат ја вадиме тавата од фурна И ја ставаме на работната маса. Ги вадиме баничките од тавата и ги ставаме на чинии за сервирање. На средината на секоја баничка ставаме топка павлака. Декорираме со гранче копар врз павлаката.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT]