Бурек

Дали јадете бурек


  • Вкупно гласачи
    558
Член од
26 мај 2005
Мислења
288
Поени од реакции
4
Се согласувам со мислењето за кичевски бурек, у студент мислам дека се викаше тоа на самата улица за накај охрид ( нека ми прости авторот ама не се сеќавам кој збореше за тој бурек и рецепт имаше напишано дури) а у Скопје, тоа чаир ли ќе е, скопје север ли ќе беше , у трговскиот има бурекџилница Весна се вика , каде бурекот со сирење е со сирење, а не со урда, бурекот со месо е со месо , не со кромид и џигерчиња, и стварно е добар.
а за дефиницијата на некој Амер дека тоа е најмрсно нешо шо пробал , однесете го на симит погача на битпазар, џврк шо праи кога ќе ја гризнеш , да го смени мислењето.
Инаку еден таков американец, кој после целовечерно пиење, го однесовме на бурек у вегера у 3 саат сабајле, па за доручек му земавме симит погача , после јако црно турско кафе, , само гризна од симитката и рече дека се откажува, дека веќе има дупка у желудник и дека како неМакедонец не може да издржи вакво нешто.
 

ragazza

Adorable
Член од
3 јуни 2005
Мислења
2.870
Поени од реакции
29
Interesno , preku godinata dur ne sum Makedonija imam golem istaf za burek , i stom stignam Makedonija prvite dena obavezno kupvam burek i posle 2 . 3 zalaci sita i duri mi se gadi i celo leto ne mi nateknuva na burek pak :) Ama izgleda deka go nema tuka zatoa omisla mi e ...
 

dajdo

The OuTLaW
Член од
17 октомври 2005
Мислења
5.139
Поени од реакции
19
ragazza напиша:
Interesno , preku godinata dur ne sum Makedonija imam golem istaf za burek , i stom stignam Makedonija prvite dena obavezno kupvam burek i posle 2 . 3 zalaci sita i duri mi se gadi i celo leto ne mi nateknuva na burek pak :) Ama izgleda deka go nema tuka zatoa omisla mi e ...
da ti kazam isto eve veche 3 meseca neam jadeno asalen burek jadev tuka eden u usa ama tapa nego lele koa ke otidam u slast koa ke se vratam mh mh mh pizza burek so pola litar jogurtche i edno cigarche posle
 

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
добро нешто али препорачам Пица бурек со јогуртче али топло бурече сабајле у 5 коа си најгладен после работа
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
burek, zakon rabota....
pod uslov da ne e mrsen :)
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
bureeeeek!
so meso,sirenje ili spanak ?:)
mozebi pica burek ?:)))
 
Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
пица :(

моиве не оти имаат везе што да купат...

него ајде.. го м`знав и онака :)

рагаза, си знаеш ти ај :icon_lol:
 

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
113
ThA-BiTcH напиша:
burek, zakon rabota....
pod uslov da ne e mrsen :)
Добар бурек е мрсниот бурек.
Доколку нема големо количество масло, тој не е бурек.:icon_lol:

И не забегувајте многу.. :pishtoldz
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
The`bItCh напиша:
Добар бурек е мрсниот бурек.
Доколку нема големо количество масло, тој не е бурек.:icon_lol:
јас зборам за она да гризнеш, и да ти потечат капки масло и на хартијата да се цеди масло....
тоа е :pov:
 

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
113
Цигара бурек

Потребни состојки: [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]

- 500 гр. кори за пита
- 300 гр. мелено месо
- 300 гр. сирење
- 2 јајца
- 1 главица кромид
- копар
- масло за јадење
- сол и црн пипер

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Подготовка:

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Во тава за пржење на оган ставаме масло да се загрее. Кромидот ситно го сечкаме. На загреаното масло го ставаме исечканиот кромид да се пржи. Во тавата го додаваме и меленото месо. Посолуваме. Наросуваме мелен црн пипер. Промешуваме. На покрупната страна од рендето во поголем длабок сад го рендаме сирењето. Во садот кршиме едно јајце. Мешаме со лажица додека смесата не се соедини. Додаваме копар и во длабокиот сад и во тавата со меленото месо. Промешуваме. Ја тргаме тавата од оган. Филот од мелено месо од тавата за пржење го претураме во подлабок сад. Во филот кршиме едно јајце. Промешуваме. Во друг длабок сад налеваме 150 мл. кисела вода. Додаваме околу 100 мл. масло за јадење. Ја земаме првата кора и ја ставаме на работната маса. Со лажица кората ја попрскуваме со мешавина од кисела вода и масло. Дијагонално ја свиткуваме кората на половина, добивајќи триаголник. Триаголникот уште еднаш го свиткуваме за да добиеме помал триаголник. Повторно попрскуваме со мшавина од масло и кисела вода. На најдолгата страна од триаголникот со лажица нанесуваме од филот од сирење. Ги превиткуваме краевите за да не испаѓа филот. Потоа ја виткаме цигарата бурек. Истата постапка ја повторуваме додека не ги потрошиме сите кори, од кои половината ги филуваме со сирење, а половината со мелено месо. Во тава за пржење на оган ставаме масло да се загрее. На загреаното масло ги ставаме цигарите бурек да се пржат. За време на пржењето ги превртуваме за да бидат рамномерно испржени од сите страни. Откако убаво ќе поруменат цигарите бурек ги вадиме од тавата и ги ставаме на чИнија обложена со хартија, за да ја впие непотребната мрснотија.
Чинијата за сервирање ја украсуваме со листови зелена салата. Потоа на чинијата скалесто ги редиме цигарите бурек.
[/FONT]
 
V

Vlad II Draculea

Гостин
Бич ова цигара буреов мора да го пробам... баш ме бениса.. али ако го згешам ти си крива... :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom